Politică

Inca mai «ploua» cu nereguli la urne

Doina Ganea
3 iun 2008 846 vizualizări
Neregulile organizarii alegerilor pot conduce la modificarea optiuni de vot, sint de parere reprezentantii Asociatiei Pro Democratia, care au monitorizat primul tur de scrutin u proasta organizare si eternele tendinte de fraudare a voturilor si-au pus amprenta si pe alegerile locale de la 1 iunie

Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia, care s-au axat pe observarea alegerilor numai in mediul rural, au facut ieri bilantul neregulilor primului tur de scrutin. Alegerile de pe 1 iunie 2008 au purtat amprenta traditiei de a vota "in familie", la care s-a adaugat lipsa unor notiuni si reguli elementare. Fiind o organizatie nonguvernamentala autosustenabila, APD Focsani n-a avut la aceste alegeri decit 60 de observatori, toti voluntari, din care 20 au compus echipele mobile care au monitorizat alegerile in diferite sectii de votare. De 16 ani, de cind APD monitorizeaza alegerile, membrii asociatiei sustin ca de la un mandat la altul se simte o imbunatatire a procesului electoral, necesara, dar nu suficienta pentru a conferi certitudine asupra corectitudinii alegerilor, lucrurile fiind inca departe de modelul unei societati cu adevarat democratice. Presedintele APD Focsani, Gabriela Obodariu, a subliniat ca aceste nereguli aparent nesemnificative, acumultate insa la fiecare sectie de votare in parte, pot conduce la modificarea optiunii electoratului, mai cu seama pot duce la fraudarea votului. "Cu siguranta ca aceste nereguli duc la schimbari ale optiunilor, dupa cum tot la asta duc si presiunile care se fac, cum ar fi aducerea alegatorilor cu masina. Sint lucruri pe care noi le-am observat, dar ele se petrec la limita legala si nu pot fi pedepsite. APD propune imbunatatirea legislatiei electorale pentru a nu mai lasa loc la nici un fel de interpretari. Genul de interpretari care lasa la latitudinea presedintelui cine sa intre insotit si cine nu, si pina la modul in care se sigileaza urnele sau se anuleaza buletinele de vot", a declarat presedintele Clubului APD Focsani, Gabriela Obodariu. Aceasta a tinut sa sublinieze buna colaborare care a existat intre APD Focsani si Biroul Eelectoral Judetean privind sesizarea si comunicarea unor nereguli.


Anularea voturilor"¦ prin ghilotinare


Printre neregulile constatate de observatorii APD Focsani s-a numarat inregistrarea a doua solicitari pentru urna mobila la o sectie de votare din satul Haret, fara ca acestea sa aiba atasate documente doveditoare, neafisarea in toate sectiile a hotaririi BEC de interzicere a accesului in cabinele de vot cu aparate de inregistrare foto/video, precum si intretinerea propagandei electorale in si in jurul sectiilor de votare. La o sectie de votare din Adjudul Vechi, presedintele comisiei a decis sa se razbune pentru o zi foarte grea de votare prin "decapitarea" unor buletine de vot. Asa se face ca zeci de buletine nefolosite au fost anulate prin ghilotinare pe o buturuga din curtea scolii. "Un caz interesant a fost cel la sectia de la Scoala Adjudul Vechi. La ora 21.00 anularea buletinelor nefolosite s-a facut cu toporul, prin decapitare. Au fost asezate pachetele pe o buturuga, iar presedintele pe post de calau a taiat bucati bune din buletine, dupa care le-a adus in sala si le-a pus in saci, fara sa le numere. Or in aceste conditii o cheie nu mai poate iesi pentru a verifica buletinele si corectitudinea votului", a relatat Florin Rosu, vicepresedintele APD Vrancea. Totusi, legea spune ca un buletin nul este unul deteriorat, asa ca decit sa scrie pe fiecare buletin cuvintul «anulat», presedintele a preferat varianta taiatului. Un alt caz este cel de la Rastoaca, unde primarul Vasile Dima, candidat pentru un nou mandat, a insotit mai multi alegatori in cabina de vot. Tot la Rastoaca, medicul de familie a eliberat zeci de adeverinte care atestau ca persoanele respective nu se pot deplasa la sectia de votare. Dupa o evaluare atenta, s-a ajuns la concluzia ca 24 dintre adeverinte erau completate cu acelasi diagnostic. Conform observatorilor APD, la Homocea la un moment dat, erau de trei ori mai multi alegatori in sectie decit membrii comisiei la un loc. In cadrul unei sectii din comuna Herastrau, urnele confectionate din carton invelit cu pinza au cedat sub greutatea buletinelor de vot, membrii comisiei trezindu-se ca nu mai au unde sa puna tipizatele cu optiunile alegatorilor. Tinind cont de toate aceste cazuri APD a cerut cetatenilor, in primul rind, sa aiba pe linga calitatea de alegator si pe aceea de buni observatori si a propus imbunatatirea legislatiei prin elaborarea unui cod electoral care sa nu mai fie schimbat de fiecare guvernare. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.