Politică

Stampila pe bunicii Didi si Romeo sau pe nepotelul Alin

Ziarul de Vrancea
30 mai 2008 3366 vizualizări
Lupta care conteaza pentru Primaria Focsani se da intre pesedistul Decebal Bacinschi, liberalul Romeo Paul Postelnicu si democratul Alin Trasculescu u daca la CJ functia se va transa dintr-un singur tur, la Primaria Focsani aproape sigur vom avea runda a doua pe 15 iunie u al doilea tur de scrutin va insemna si pozitionarea partidelor in aliante u Ziarul de Vrancea va prezinta punctele slabe si cele tari ale primilor trei aspiranti la fotoliul de primar al municipiului Focsani

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, pentru Primaria Focsani se va declansa lupta intre generatii. Focsanenii vor avea de ales, cel mai probabil in doua tururi de scrutin, intre doua virste de candidati, "bunicii" cu parul alb, reprezentati de Decebal Bacinschi (PSD), actualul primar, si Romeo Paul Postelnicu (PNL) sau "nepotelul" politic, reprezentat de Alin Silviu Trasculescu (PD-L). Focsanenii trebuie sa decida cine le poate reprezenta mai bine interesele in fruntea municipiului, un inginer - Decebal Bacinschi, un profesor - Romeo Paul Postelnicu sau un alt inginer - Alin Trasculescu. Pesedistul Bacinschi "" "Inginerul" - candideaza pentru al treilea mandat, acesta fiind obisnuit cu fotoliul de edil in mandatele 1996-2000 si 2004-2008. Atuul sau este notorietatea si imaginea buna in rindul focsanenilor, dar si experienta in administratie. Un alt "bunic" pe lista de primar este liberalul Romeo Paul Postelnicu, "Profesorul", acesta fiind considerat un tehnocrat, cu 28 de ani de administratie locala in spate, trecind pe rind prin functiile de ministru secretar de stat, secretar al judetului sau prefect. Acesta va avea insa de infruntat eticheta de traseit politic. La polul opus, ca virsta, este "nepotelul" Alin Trasculescu - "Olimpicul" celor de la PD-L. Acesta mizeaza pe tinerete, dinamism si are in spate suportul partidului prezidential, numele lui Traian Basescu putind sa-i aduca lui Trasculescu voturi in plus. Tinarul director al Registrului Auto Roman, alegerea surpriza a democratilor pentru Focsani, a fost olimpic la fizica, a practicat sportul de performanta si a lucrat in companii cu capital strain. Functie de preferintele focsanenilor doi dintre cei trei, Inginerul, Profesorul si Olimpicul, vor ajunge in turul doi, pe 15 iunie. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


"Inginerul"

Bacinschi, impins cu forta la un nou mandat?

  • Muncipiul Focsani, aflat de opt ani sub comanda lui Decebal Bacinschi, este departe de statutul de municipiu european


  • Decebal Bacinschi, candidatul PSD pentru Primaria Focsani candideaza pentru un al treilea mandat. Campania sa electorala a fost una aproape invizibila, lipsita de intilniri numeroase cu electoratul, afise promotionale sau declaratii belicoase la adresa contracandidatilor sai. Singurul mesaj dat presei a fost acela ca vrea sa continue proiectele incepute. Din pacate pentru PSD, mandatul 2004-2008 la Focsani nu se poate lauda cu realizari remarcabile, in afara asfaltarilor derulate la foc continuu in campanie si criticate dur de opozanti. Numit de consilieri "primarul pavela", Bacinschi are totusi priza la public si beneficiaza de incredere din partea unei anumite categorii de focsaneni. De imaginea sa buna in rindul cetatenilor s-a "lipit" Marian Oprisan, presedintele CJ incercind sa pompeze catre el voturile lui Bacinschi. De altfel, actualul primar este marioneta lui Oprisan, multe proiecte la Cl fiind dictate de la biroul din CJ al sefului PSD. Poza lor de promovare prezinta insa doua priviri cu expresii total diferite. In timp ce Oprisan zimbeste increzator, Bacinschi pare obosit si satul de frecusul din administratie, cerind parca un concediu. Numirea sa pentru a candida la al treilea mandat se prea poate sa fi fost facuta fara a avea acordul plin al lui Bacinschi, dat fiind ca inca de dinainte de campanie acesta acuza oboseala. Gurile rele spun ca Oprisan l-ar fi impins la un nou mandat pentru a acoperi "gaurile" de la Primaria Focsani. De altfel, in ultimul an al acestui mandat Bacinschi s-a pricopsit si cu o plingere penala in baza rezultatelor dubioase din Raportul Curtii de Conturi facut in activitatea Primariei din 2006. Intre punctele slabe ale actualului primar se mai pot mentiona lipsa de viziune asupra dezvoltarii municipiului (vezi Strategia de Dezvoltare, acuzata de opozanti ca ar fi copy-paste dupa alte orase). De asemenea, Bacinschi afiseaza o instabilitate emotionala, fiind de multe ori la un pas de a izbucni in lacrimi din pricina insistentei la primirea de raspunsuri a consilierilor locali. Populatia il percepe pe edil ca ar acoperi incompetenta si greselile subordonatilor si Primaria in mandatele lui Bacinschi a devenit din ce in ce mai lipsita de transparenta.


    Bacinschi, imaginea umana a baronului


    Decebal Bacinschi se poate lauda cu experienta de 8 ani in administratia locala, in decursul celor doua mandate stabilind anumite relatii cu diversi parteneri. Are o imagine buna, spre deosebire de cea a baronului, si are priza la electoratul de peste 50 de ani. Este sustinut de un partid puternic si ordonat si are imaginea omului serios, cu parul alb. Nu este sarac, insa nici nu afiseaza opulenta ca Marian Oprisan, Bacinschi putind fi considerat un adevarat social democrat. Desi planeaza asupra sa suspiciunea ca ar fi acordat licitatii preferentiale, numele lui Bacinschi nu este tirit in nici un scandal de mare coruptie. Decebal Bacinschi ar fi reprezentat candidatul ideal daca ar fi fost inscris in alt partid asupra caruia nu planeaza atitea suspiciuni de coruptie ca in PSD. Proiectele demarate in an electoral, precum asfaltarea si reabilitarea Pietii Unirii, desi laudabile, i-ar fi adus mai multe voturi daca erau demarate inca de la inceputul mandatului sau.


    "Profesorul"

    Postelnicu, trecutul PSD in prezentul PNL

  • Tehnocratul Romeo Paul Postelnicu vrea sa-si desavirseasca o viata de adminsitratie cu un mandat de primar


  • Romeo Paul Postelnicu este candidatul PNL la Primaria Focsani. Trecutul sau este legat de PSD, ascensiunea sa profesionala atingind performantele functiei de ministru secretar de stat in guvernarea Adrian Nastase. Postelnicu nu are experienta politica, lucru pe care l-a si recunoscut, iar adversarii il acuza ca a fost migrator politic (in 2007 era membru PLD, apoi PDL, pentru ca in martie 2008 sa ajunga candidatul PNL pentru Focsani). De Postelnicu, in calitate de secretar al judetului, a depins in mare parte in 2006 debarcarea lui Oprisan de la sefia CJ Vrancea. In momentul in care Alianta era decisa sa dea lovitura de gratie, Postelnicu a intrat brusc in concediu de odihna pentru a evita raspunderea fata de un astfel de gest. In ciuda acestei atitudini de non-combat, Oprisan a vazut in Postelnicu principalul vinovat, iar intoarcerea sa in functia de secretar judetean nu a mai fost posibila si si-a dat demisia. Din pozitia de candidat al liberalilor la municipiu, Romeo Paul Postelnicu a afisat o imagine sovaielnica in lupta anti-PSD. Discursul sau de la mitingul anti-Oprisan nu a reusit sa capteze atentia si vocea sa a fost inghitita de multime. Are o imagine rigida, a unui functionar pretentios, afisindu-se in costum si cu cravata. Experienta celor 28 de ani de administratie i-a creat un limbaj tehnic, care nu prinde intotdeauna la omul de rind. In aceasta campanie, desi a avut proiecte bune, nu a reusit de fiecare data sa le sustina cu convingere. Imaginea sa alaturata de cea a lui Nini Sapunaru in aceasta campanie nu a fost privita cu ochi buni de electorat.


    Postelnicu, imaginea tehnocratului


    Candidatul liberalilor la municipiul Focsani este printre cei mai experimentati oameni in administratie publica din Vrancea, cu 28 de ani in spate, timp in care a fost prefect, secretar al judetului si ministru secretar de stat. Romeo Postelnicu este lector univ. dr. la Universitatea "George Baritiu" si la "Petre Andrei", fiind apreciat in rindul studentilor ca un bun profesor. Punctul forte al liberalului este relatia buna cu cetatenii, in ceea ce priveste consilierea in probleme juridice si administrative. La alegerile de pe 1 iunie are aportul partidului aflat la Putere, PNL-ul fiind votat in general de intelectualitate. Candidatul liberalilor confera interlocutorilor incredere si siguranta. Postelnicu este perceput ca un om onest, corect si da dovada de diplomatie, campania sa fiind lipsita de atacuri dure la adresa contra-candidatilor. Postelnicu a fost varianta cea mai credibila a liberalilor in pofida acuzatiilor de traseism politic, cintarind mai mult faptul ca este specialist in administratie. Are imaginea tipica a profesionistului, numele sau fiind ferit de scandaluri de coruptie, chiar daca a fost asociat uneori cu PSD. Promisiunile sale din campanie s-au legat de proiecte realizabile, oferind argumente de bun simt.


    "Olimpicul"

    Trasculescu, iepurasul din palaria democrata

  • Tinarul Alin Trasculescu mizeaza pe o schimbare de generatie la nivelul administratiei locale


  • Alin Silviu Trasculescu a fost candidatul surpriza al PD-L Vrancea, dupa plecarea lui Postelnicu la liberali. Asemeni PSD-ului din 2000, democrat-liberalii l-au bagat la inaintare pe Trasculescu cu doua luni inainte de campania electorala. Variantele lor pentru candidatura la municipiu fiind destul de reduse, potrivit sondajelor numai profesorul Danut Popoiu putind intra in cursa pentru Focsani. De numele tinarului Alin Trasculescu se leaga un trecut cu tendinte PSD-iste privind numirea sa in fruntea RAR in 2004, dar si alianta prin casatorie a fratelui sau cu familia Bacinschi. De asemenea, Trasculescu a fost extrem de norocos sa primeasca de la administratia PSD o garsoniera la ANL, stiut fiind faptul ca familia sa este una instarita. Tinarul democrat de 33 de ani nu are experienta in domeniul politic si nici administrativ, acestuia scapindu-i afirmatia potrivit careia odata ajuns la Primarie, va invata si administratie. In conditiile in care este stiut ca focsanenii vor sa-i conduca un specialist si nu o persoana care sa rasfoiasca ABC-ul administratiei publice locale. Trasculescu duce dupa sine imaginea tinarului cu posibilitati materiale asigurate de familie. In anturajul sau este perceput ca "baiatul lui tata". La fel ca si cei doi contracandidati ai sai amintiti mai sus, imaginea lui Alin Trasculescu sufera de pe urma apartenentei sale la partidul condus in Vrancea de Jan Vraciu. Burlacul Alin Trasculescu va convinge cu greu electoratul conservator din Focsani, adept al imaginii de familist, care confera stabilitate si seriozitate. Un punct slab al sau este perceptia asupra faptului ca desi este actionar al unei firme care are o cifra de afaceri considerabila, Alin Trasculescu este in continuare chirias al ANL.


    Trasculescu vrea sa fie primar-manager


    Alin Trasculescu apartine unei noi generatii de politicieni. Spre deosebire de contracandidatii sai, nu i se poate reprosa trecutul comunist sau suspiciuni de colaborare cu fosta Securitate. Desi tinar, are experienta manageriala- 4 ani director la RAR Vrancea, inainte aflindu-se in diverse functii de conducere la companii multinationale. Fost olimpic national la fizica in timpul liceului si fost sportiv de performanta in liceu si facultate. Nu i se poate reprosa "traseismul" politic. A intrat in politica in 2006 in PD, fiind acum vicepresedinte al Organizatiei Municipale a PD-L. Imagine asociata liderilor nationali ai PD-L, partidul care sta cel mai bine in sondaje - Blaga, Stolojan, Flutur, Raluca Turcan, Liviu Negoita. Indirect, imaginea sa este asociata cu Traian Basescu, prin Felix Tataru, care ii acorda consultanta in campanie. Traian Basescu a cistigat alegerile din 2000 incoace cu ajutorul aceluiasi Felix Tataru. Campania sa electorala a fost una curata, fara atacuri la persoana sau mizeriile obisnuite. Tinarul candidat comunica foarte bine cu oamenii, din acest motiv, campania sa s-a axat pe intilnirile directe cu cetatenii. Este cel care introdus in dezbatere tema "primarului-manager", care trebuie sa aiba o viziune de dezvoltare a orasului pe 15-20 de ani si sa stie sa atraga fonduri. Strategia sa de campanie s-a axat pe o pozitionare impotriva lui Marian Oprisan ca principal vinovat pentru starea in care se gaseste azi Focsaniul. Ideea fiind ca Bacinschi este doar o marioneta fara personalitate a baronului PSD. Principalele teme in campanie au fost: lupta impotriva coruptiei, atragerea de investitii, refacerea infrastructurii, apropierea administratiei de cetatean.



    Numele: Decebal Gabriel Bacinschi (PSD)

    Virsta: 61 ani

    Starea civila : casatorit (un copil)

    Studii :1970 - Institutul Politehnic Iasi - Facultatea de constructii

    Experienta Profesionala:

    1970 - 1982 Inginer constructor - I.J.C.M. Vrancea

    1982 - 1984 Director - E.G.C.L. Focsani

    1984 - 1987 Inginer sef - Consiliul Popular Focsani - IACM Vrancea

    1987 - 1989 Sef atelier - Consiliul Popular Focsani - Atelier proiectari

    1989 - 1991 Sef sectie Proiectari, Prefectura Vrancea

    1991 "" 2000 - Administrator la firmele ARCO

    Apartenenta Politica: membru PSD din 2000, vicepresedinte al Organizatiei PSD Focsani

    Avere: un apartament in Focsani, un autoturism VW, o casa de vacanta la munte


    Nume: Romeo Paul Postelnicu (PNL)

    Virsta: 53 ani

    Stare civila: casatorit (un copil)

    Experienta Profesionala:

    1979 "" 1990 "" functii publice in administratia judetului Hunedoara

    1990 - 1992 - Sef serviciu Prefectura Vrancea, consilier al prefectului 1992 - Director - Consiliul Judetean Vrancea

    1992 - 1993 - Secretar - Consiliul Judetean Vrancea

    1993 - 1995 - Prefect al judetului Vrancea

    1995 - 2001 - Secretar - Consiliul Judetean Vrancea

    2001 - 2002 - Secretar de Stat - Ministerul Administratiei Publice

    2002 - 2005 - Presedinte - Agentia Nationala a Functionarilor Publici 2005 - 2006 - Secretar general - Consiliul Judetean Vrancea

    2006 - Lector univ. dr. - Universitatea "G. Baritiu"

    2006 - Lector univ. dr. - Universitatea "Petre Andrei"

    Apartenenta politica: membru PSD mandatul 2000-2004, PD-L 2007- martie 2008, vicepresedinte PD-L Focsani, martie 2008 membru PNL Vrancea, vicepresedinte

    Avere: o casa la Cirligele, un autoturism si 2,5 ha de vie


    Nume: Alin Silviu Trasculescu (PD-L)

    Virsta: 33 de ani

    Starea civila: necasatorit

    Studii: Universitatea Transilvania - Facultatea de Mecanica, Sectia Autovehicule Rutiere

    Experienta Profesionala:

    1998 - 1999 Inginer Service Utilaje Class Agroservice S.A Constanta

    1999 - 2001 Inginer Service Auto Agrotransport S.A Focsani

    2001 - 2002 Administrator TSGM Dollar Prod SRL Focsani

    2002 - 2004 Director Vinzari Scorpion Exim SRL Focsani

    2004 - Director Registrul Auto Roman

    Apartenenta politica: membru PD din anul 2006. Dupa fuziunea cu PLD, vicepresedinte al Organizatiei PD-L Focsani

    Avere: autoturism VW, 33% actiuni la SC TSGM Dollar Prod SRL, firma care implementraza un proiect SAPARD in valoare de 1,8 milioane de euro (infiintare abator in zona agricola Focsani)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 19

    Adaugă comentariu
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Alin Trasculescu este o mare sansa pentru noi Focsanenii de a scoate acest oras din rahat si din baronat.Bacinschi este marioneta lui Oprisan, Postelnicu(care oricum nu conteaza) a devenit din citeste integral
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Alin reanto Poponaru este ultima sansa ca Focsaniul sa aiba o parada anuala gay. Alin Poponaru este ultima sansa ca Focsaniul sa aiba o alta clona a lui Oprisan, de data asta in varianta Popo. Alin citeste integral
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Ramane cum am stabilit. POLITICA E O MARE CURVA. Si face din oameni NEOAMENI. Aveti mai sus doua exemple. RUSINE ! P.S. Jean , cred ca esti de meserie....MITOCAN nu Mesean.
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Mai trebuie adaugat ca Alin Trasculescu este singurul candidat care a stiut sa duca si o campanie on-line, fiind favoritul blogosferei vrancene.
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    E manierat si delicat MITOCAN. Ioana , ai 7 ani de acasa si bun simt .Este un JEG UMAN . Sa faca el parada gay acasa la el in familie, sa-l vada nevasta , copiii si rudele. S U C C E S !
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Daca suntem atat de naivi incat sa alegem un primar asa cum este acest ALIN TARSCULESCU, atunci fratilor ne meritam soarta! Cum poti sa alegi ca primar un om fara nici o realizare, fara nici cea mai citeste integral
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Suntem un grup de militanti PNL si rugam cheta pentru Jean de meserie mesean, ca noi am bagat banii in afise si dumnealui mananca mult si bea numai bauturi bune si ne-a disperat la staff. Si ne-a zis citeste integral
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Cea mai tare faza: liberalii au ajuns sa se planga de Jean care-i face la bani, prostindu-i ca scrie articole bomba. Oare cine o fi acest Jean? Sebastian Oancea sau Marian Garleanu, doi dintre citeste integral
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Totul e bine cand sunt opinii, oricare ar fi ele, dragii nostri forumisti. Totusi, nu ma pot abtine sa nu observ ca mai mult comentati despre ziaristi decat despre candidati. de ce nu-i propuneti pe citeste integral
    , acum 739397 zile, 22 ore, 33 minute, 24 secunde
    Corect dl Cyocan. Foarte corect! Presa e ultima instanta din lume dupa ce toate instantele judecatoresti te-au umilit
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.