Politică

BEJ nu vrea telefoane cu camera in cabinele de vot

Iulia Crețu
29 mai 2008 929 vizualizări
Astazi, BEJ va inlocui 3 membri incompatibili din circumscriptia Maicanesti Biroul Electoral Judetean a anuntat ca la alegerile locale de pe 1 si 15 iunie electorii nu au voie sa intre in cabinele de vot cu telefoane cu camera, aparate foto sau camere de filmat

Anuntul vine dupa ce Biroul Electoral Central a dat hotarirea nr. 83, din 19 mai 2008, prin care "se interzice accesul in cabinele de vot cu orice fel de aparatura de inregistrare sau preluare de imagini". "In acest sens, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor instiinta alegatorii ca, odata cu predarea documentului de identitate, au obligatia sa predea si aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmind ca acestea sa le fie restituite dupa exercitarea votului", a declarat judecatorul Mandica Badiu, presedintele BEJ. Cu toate acestea, membrii BEJ recunosc ca situatia este una delicata, mai ales ca Politia a recunoscut ca nu are competenta sa perchezitioneze in buzunarele sau gentile cetatenilor dupa aparate prin care s-ar putea capta imagini ale exercitarii votului. Hotarirea face apel la "bunul simt" al oamenilor si incearca sa impiedice tentativele de mita electorala promisa de unele formatiuni politice in schimbul unei poze cu stampila aplicata "acolo unde trebuie". In unele localitati din Vrancea deja circula zvonuri ca votul demonstrat valoreaza de la 100 RON in sus. Parerile sint impartite, dat fiind ca nu toti vrincenii beneficiaza de telefoane mobile cu camera foto. Pe linga problema telefoanelor mobile care nu au voie sa faca blitz in cabina de vot, BEJ a avut de rezolvat ieri si un triplu caz de incompatibilitate in Circumscriptia electorala Maicanesti, acolo unde rudele a doi candidati PSD nu au stiut ca au interzis la supervizarea procesului de votare si numarare a voturilor. Este vorba de presedintele sectiei, Tincuta Benga, sora cu Alexandru Buzoi - candidat PSD, de Angela Gavrila, sotia lui Marian Gavrila - candidat PSD si de Angela Toc, sora lui Marian Gavrila. Potrivit Legii 67/2001, rudele de gradul I sint in incompatibilitate si nu au voie sa faca parte din componenta sectiilor de votare. Presedintele BEJ a declarat ca cele trei persoane care au declarat ca "nu stiam ca asa trebuie" vor fi inlocuite astazi, prin inaintarea actelor catre Tribunal. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.