Politică

Oprisan are emotii in asteptarea notelor sale informative

Cristi Irimia
28 mai 2008 2204 vizualizări
Surse ale ziarului sustin ca Marian Oprisan a deranjat o tabara din PSD care a intervenit la CNSAS u totul, pentru ca presedintele social-democratilor vrinceni sa aiba o piatra de moara la alegerile locale u tinta adversarilor lui Oprisan este insa cu bataie lunga: alegerile parlamentare din toamna u exista semnale ca notele informative de care vorbea fostul ofiter Doru Lungu vor aparea in mass-media inaintea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor

Timp de mai multi ani, Marian Oprisan, candidatul PSD la functia de presedinte al CJ Vrancea, a mintit opinia publica locala si nationala cu privire la colaborarea sa cu fosta Securitate. Dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a anuntat, in urma cu doua zile, ca presedintele PSD Vrancea a fost recrutat ca informator, Oprisan n-a mai avut ce face si a fost nevoit sa admita ca opinia publica a aflat ceea ce el considera ca este un secret bine pazit. In contextul ultimelor evenimente, credibilitatea baronului, si asa extrem de redusa, a atins un prag infim cu doar patru zile inaintea alegerilor locale. In situatia in care oricine altcineva l-ar fi acuzat pe Oprisan de legaturi cu Securitatea, liderul PSD ar fi negat, mintind opinia publica asa cum a facut-o in mai multe rinduri anii trecuti. De aceasta data, insa, Oprisan a preferat sa nu faca prea multe comentarii avind in vedere ca CNSAS a emis un comunicat oficial in privinta recrutarii presedintelui PSD sub numele conspirativ "Renato". Actualul presedinte al CJ Vrancea a apucat sa declare Ziarului de Vrancea ca "a fost o chestie in clasa a IX-a, de care nu-mi mai aminteam si ca si alti colegi au fost recrutati". Ieri, Oprisan nu a mai oferit nici o declaratie, desi a fost contactat de mai multi jurnalisti din mass-media centrala. De altfel, nu mai avea ce adauga, comentariile fiind de prisos. Mai ales ca a spus ca a uitat de recrutarea sa, desi a precizat ca era in clasa a IX-a. Oprisan a facut, practic, o gafa de proportii, in contextul in care desi "nu-si mai amintea" de recrutare, a specificat ca s-a intimplat in clasa a IX-a. Cum s-ar spune, minciuna are picioare scurte, iar adevarul iese la iveala mai devreme sau mai tirziu.


Dilema notelor informative


"Marian Oprisan turna cu greseli gramaticale" va ramine una din propozitiile celebre ale anilor trecuti, afirmatia apartinindu-i fostului ofiter de Securitate, Doru Lungu. La vremea respectiva, Lungu nu a fost crezut de multi dintre cei care l-au auzit, mai ales ca, ulterior, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a eliberat lui Oprisan doua adeverinte de necolaborare. Iata ca vorbele ex-ofiterului s-au adeverit, iar acum Lungu face referire si la notele informative ale lui Oprisan: "Au fost distruse sau ascunse. Pentru mine este evident acest lucru. Si in armata a fost informator, insa unul marunt care-si turna colegii daca nu-si faceau bocancii sau daca dormeau in post", ne-a precizat Lungu. Acesta adauga faptul ca atunci cind a trecut la Fabrica de Confectii, l-a gasit pe Oprisan in evidente, cu numele conspirativ Renato, si ca in urma discutiilor cu el a decis sa inceapa o colaborare pe linie de informatii. "Dupa ce l-am instruit, am stabilit impreuna sa aiba numele conspirativ Alin, ulterior avind intilniri periodice. Pot sa va mai spun ca si maica-sa a fost informatoare si ca-i rezolva problemele pe care Oprisan le avea cu Politia, cind era tinar", a incheiat Lungu, stabilit in prezent in Ploiesti.


Pe cine a deranjat Oprisan?


Presedintele PSD Vrancea a avut mereu un joc dublu in partid, in functie de tabara care se afla la putere. Surse ale ziarului sustin ca Oprisan l-a suparat pe Ion Iliescu in ultimii doi ani in asa masura incit fostul presedinte si-a folosit relatiile din CNSAS si i-a servit acum o mare surpriza. Este greu de crezut ca CNSAS nu a stiut pina acum ca Oprisan a fost recrutat ca informator, astfel ca devine clar faptul ca baronul a fost protejat in toti acesti ani. Dintr-o data, presedintele CJ Vrancea pierde protectia la CNSAS si institutia respectiva vine cu precizarea ca Oprisan a fost recrutat ca informator in contextul in care ii eliberase adeverinta de necolaborare. Nu trebuie uitat ca trei membri ai CNSAS nu au votat pentru necolaborare in ceea ce-l priveste pe Oprisan, astfel ca ei au considerat ca baronul a colaborat cu fosta Securitate.

Nu ar fi exclus ca notele informative ale lui Oprisan, de care vorbea Lungu, sa iasa la iveala in preajma alegerilor parlamentare din toamna, cind baronul ar putea candida pentru un fotoliu de senator sau de deputat. Adversarii din PSD ai lui Oprisan i-au aratat pisica acestuia, inaintea alegerilor locale, tocmai pentru ca scorul inregistrat de presedintele CJ Vrancea sa fie cit mai mic la locale. Deja adversarii sai din PSD il considera un candidat serios la parlamentare, de vreme ce s-a introdus uninominalul, astfel ca Marian Oprisan va avea viata grea in continuare. Mai mult decit oricind, candidatii din acelasi partid se vor "lovi" reciproc. Direct sau indirect, pentru a avea sanse mai mari la toamna.

Subiectul il sperie pe Oprisan cita vreme acesta n-a avut curajul sa iasa public si sa spuna ca, in clasa a IX-a, fosta Securitate l-a recrutat, desi el nu a vrut. Acest lucru denota faptul ca baronul si-a dat acordul, mai ales ca avea ceva probleme cu Politia, dupa cum a scris mass-media in ultimii ani. Iar in anii \'80 exista o practica in sensul recrutarii tinerilor care aveau probleme in societate. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 15 ore, 20 minute, 15 secunde
Articolul asta este o tampenie. De ce ar dori PSD ca Oprisan sa scoata un scor cat mai mic la locale ? De ce s-ar teme PSD ca Oprisan ar putea iesi parlamentar la toamna ? In Vrancea vor fi 6 colegii, citeste integral
, acum 739392 zile, 15 ore, 20 minute, 15 secunde
Despre colaborarea cu securitatea trebuia sa-l intrebati inainte de a merge la Naruja[?], ca acolo ar fi incasat un steag in cap.Acum are amnezie totala.Jurnalistii care l-au contactat ieri, n-au citeste integral
, acum 739392 zile, 15 ore, 20 minute, 15 secunde
Pentru a intelege logica adversarilor lui Marian ar fi interesant de urmarit cand vor apare notele.
, acum 739392 zile, 15 ore, 20 minute, 15 secunde
Daca nici acum nu se va intampla nimic nu se va mai intimpla niciodata.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.