Politică

Oprisan a obtinut tot ce a vrut la sfirsit de mandat

Mihaela Beșleagă
27 mai 2008 1112 vizualizări
Consilierii judeteni s-au grabit sa voteze si executarea bugetara pentru anul 2007 u consilierii PNL au boicotat sedinta prin neprezentare, motivind ca Marian Oprisan vrea sa acopere, pe ultima suta, suspiciunile legate de modul în care s-au cheltuit mii de miliarde de lei u CJ a aprobat repartizarea a 1.000 mii lei Catedralei "Sfinta Cuvioasa Parascheva" si 180 mii lei comunei Negrilesti u consilierii au votat, ca de obicei, cu viteza luminii, "toti ca unul"

Ieri, in cadrul ultimei sedinte de Consiliu Judetean din acest mandat, cu citeva zile inaintea scrutinului pentru locale, presedintele CJ, Marian Oprisan, a obtinut, printre altele, modificarea organigramei institutiei si executarea bugetara pentru anul 2007. Cei opt consilieri judeteni PNL au boicotat prin neparticipare sedinta CJ de ieri, in semn de protest fata de citeva proiecte inscrise pe ordinea de zi. "Este regretabila lipsa consilierilor PNL si PDL. Probabil sint ocupati cu retorica violenta din timpul campaniei", a spus ieri Oprisan la adresa consilierilor absenti de la PNL - 8 si PDL - 2. Cei doi consilieri PDL, Sorin Robu si Valerica Panciu, nu au putut fi contactati pentru a motiva absenta de la sedinta, iar senatorul Jan Vraciu, liderul PDL Vrancea, nu stia de neprezentarea celor doi membri la sedinta CJ. Un alt absent a fost si consilierul PC Vasile Gheorghe. In trei dintre proiectele de hotariri supuse la vot, Marian Oprisan, initiatorul acestora, solicita modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare a viitorului Consiliu. "încercarea lui Marian Oprisan de a schimba Regulamentul de organizare si functionare a institutiei este o actiune profund imorala la care consilierii PNL refuza, din respectul datorat celor care i-au ales, sa participe", se arata intr-un comunicat de presa al consilierilor PNL. In referatul intocmit de Directia de administratie publica si juridica, modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare al CJ este fundamentat de schimbarile care s-au produs la nivel legislativ, printre care si introducerea votului uninominal pentru alegerea presedintelui CJ. Printre acestea se numara si: presedintele nu mai face parte din rindul consilierilor, dar are drept de vot, iar procedura de validare a consilierilor se va face nu de instanta de judecata, ci in sedinta de constituire a CJ de catre o comisie de validare formata din 5 alesi. De asemenea, alegerea si demiterea vicepresedintilor se face, dupa 1 iunie, dupa o noua procedura. O alta modificare adusa organigramei este faptul ca s-a desfiintat compartimentul Programe, proiecte pentru mediu din cadrul Directiei Tehnice si s-a infiintat Unitatea de Implementare a proiectului ISPA, cu 5 posturi.


"Executia bugetara pentru 2007 trebuia facuta de viitorul CJ"


Dat fiind ca cvorumul a fost totusi intrunit, cu majoritatea simpla realizata de cei 19 consilieri PSD, cele 10 proiecte de pe ordinea de zi au trecut fara obiectii sau observatii, fiind votate pe banda rulanta, in unanimitate, in mai putin de o ora. Un alt punct a fost aprobarea conturilor anuale de executie aferente bugetelor proprii pe anul 2007. Conform referatului intocmit de Directia Economica, ordonatorii principali de credite intocmesc si prezinta spre aprobare consiliilor judetene, pina la 31 mai a anului urmator, conturile anuale de executie aferente bugetelor aprobate. "Oprisan incearca sa obtina aprobarea executiei bugetare pentru anul trecut in conditiile in care acest lucru ar trebui facut de viitorul Consiliu Judetean. Oprisan nu vrea altceva decit sa acopere, prin aprobarea executiei bugetare, numeroasele suspiciuni care exista asupra modului in care s-au cheltuit mii de miliarde", motiveaza consilierii PNL absenta la sedinta de ieri. Bugetul definitiv al CJ pentru anul 2007 a fost de 170.888.000 lei. De asemenea, consilierii au aprobat suplimentarea bugetului pe 2008 pentru citeva institutii subordonate, respectiv: Centrul de Resurse si Asistenta Educationala (230 mii lei pentru acordarea drepturilor salariale restante pe anii 2006-2007), Unitatea de Asistenta Medico-Sociala Odobesti (123 mii lei pentru finalizarea reparatiilor). Alte rectificari bugetare pentru acest an au vizat: returnarea a 400 mii lei ca dobinda la un imprumut de 40 milioane lei contractat de CJ pentru 20 ani; 7 mii lei cofinantarea proiectului pentru copiii romi din Panciu "Educatia face diferenta"; 17 mii lei pentru proiectul "ReFormat Eurocult" implementat de Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia".


Liberalii si pesedistii se bat pe Catedrala


In aceeasi sedinta, consilierii CJ au aprobat repartizarea a 1.000 mii lei (10 miliarde lei vechi) Parohiei "Sf. Cuvioasa Parascheva", noua Catedrala din Focsani, Marian Oprisan sustinind in mai multe rinduri ca alocara vine datorita interventiilor sale la Guvern. "Oprisan se erijeaza iarasi, in cel mai pur stil electoral, in finantatorul Catedralei din municipiu. Presedintele CJ Vrancea «uita» de fiecare data sa mentioneze ca acesti bani provin din fonduri puse la dispozitie de guvernul liberal, la fel ca majoritatea sumelor dirijate de institutia condusa de Marian Oprisan", arata consilierii liberali, adaugind ca PNL sustine finantarile necesare judetului, insa doar in conditiile in care acest lucru nu este exploatat electoral de PSD si de Marian Oprisan. De asemenea, consilierii judeteni au mai aprobat in unanimitate si alocarea a 180 mii lei (1,8 miliarde lei vechi) comunei Negrilesti pentru extinderea retelei electrice. (Mihaela BESLEAGA)


Doaga a intrat in ATOP


Noul sef al IJP Vrancea, comisarul sef Sandel Doaga, a fost validat in calitate de membru de drept al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) in locul lui Viorel Serbanoiu, fostul sef al Politiei. Decizia a fost luata ca urmare a numirii comisarului sef Doaga la conducerea Politiei vrincene, in urma cu aproximativ o luna. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.