Politică

Razboiul sondajelor, la sfirsit si nu prea

Doina Ganea
23 mai 2008 934 vizualizări
Lliberalii sustin ca vor continua sa publice in continuare rezultatele sondajului, cu mici modificari, in ciuda faptului ca BEM a decis ieri ca aceastea nu respecta dispozitiile legale

Razboiul sondajelor dintre PNL si PD-L n-a luat sfirsit. Democrat-liberalii au cistigat doar in prima faza interzicerea publicarii sondajelor de opinie realizate de Fundatia "Viitorul Vrancei". Biroul Electoral Municipal (BEM) a dat ieri dreptate PD-L in cazul sondajelor mediatizate de PNL sub forma de publicitate electorala. Democrat liberalii au sesizat BEM cu privire la nerespectarea de catre PNL Vrancea a dispozitiilor art. 70 alin. 1 din Legea 67/2004, potrivit carora in cazul prezentarii sondajelor de opinie cu continut electoral acestea trebuie insotite de informatii privind denumirea institutiei care a realizat sondajul, data sau intervalul de timp, metodologia, dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare, precum si cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului. Cu opt voturi pentru si unul impotriva, membrii BEM au acceptat plingerea formulata de PD-L si au dispus masura administrativa a interzicerii publicarii in continuare "a anuntului publicitar electoral al PNL Vrancea, cuprinzind sondajul de opinie referitor la procentele cu care sint creditati principalii candidati la functia de primar al Municipiului Focsani. Biroul constata ca, din elementele de fapt retinute, nu rezulta existenta unor indicii care sa justifice sesizarea organelor competente pentru verificari sub aspectul infractiunior de fals si uz de fals", se arata in hotarirea BEM Focsani. PD-L a argumentat de fiecare data ca fundatia sub numele careia au fost date ca fiind realizate sondajele, "Viitorul Vrancei", prin presedintele ei, av. Marcel Soare (PD-L), nu si-a dat acordul pentru o asemenea cercetare. "PD-L Focsani apreciaza ca hotarirea BEM echivaleaza cu un vot de blam acordat tandemului Sapunaru- Postelnicu, precum si metodelor murdare prin care PNL intelege sa intoxice opinia publica", se arata intr-un comunicat al PD-L. De cealalta parte, liberalii sustin ca sondajul este realizat corect din punct de vedere tehnic si ca inca nu s-au decis daca sa conteste sau nu decizia celor de la BEM. "Nu comentam in nici un fel hotarirea BEM, dar intuim motivatiile deciziei luate, ca si data trecuta. Cit priveste contestatia, am discutat cu departamentul nostru juridic si vom lua o decizie in cursul zilei de miine (astazi- n.r.). Credem ca s-a inteles gresit, sondajul a fost realizat la cererea unor membri ai Fundatiei "Viitorul Vrancei" si nu de catre aceasta fundatie. Oricum noi vom modifica textul in acest sens, dar vom continua sa publicam rezultatele sondajului pentru ca este realizat de o echipa profesionista si ele sint sondaje reale. Nu ne permiteam sa publicam rezultate false, pentru ca asta ar fi insemnat sa ne sabotam singuri. Vom publica acel sondaj, fara acea referire. Sint niste rezultate pe care ni le asumam si in cazul unui eventual proces avem documente. Noi nu dorim insa nici un conflict cu PD-L si nici nu vom mai raspunde la vreun atac", ne-a declarat Gabriel Sava, reprezentantul biroului de presa al PNL. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.