Politică

Bannere electorale din perimetrul istoric, in afara legii

Iulia Crețu
10 mai 2008 1172 vizualizări
Directia de Cultura invoca respectarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice pentru a impune Primariei demontarea unor bannere electorale u cuburile PSD de la Bancpost si Teatru "sufoca" casele de patrimoniu, iar Primaria risca amenzi dure daca nu le demonteaza

Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea se implica indirect in scandalul bannerelor care au impinzit orasul in campania electorala pentru alegerile locale. In baza legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, institutia de cultura sustine ca anumite afise promotionale de tip electoral trebuie date jos pentru ca stau in perimetrul monumentelor istorice si, conform legislatiei, acest lucru este interzis in lipsa unui aviz special de la Ministerul Culturii. Potrivit declaratiilor date de directorul Paraschiv Usturoi, institutia sa "a constatat amplasarea unei constructii temporare cu caracter publicitar pentru care nu s-a solicitat avizul obligatoriu reglementat de lege in zona de protectie a monumentelor istorice: Casa Alaci, Casa Ibraileanu, Scolile Armenesti". De asemenea, pe linga sufocarea cladirilor istorice de la Gara, Directia de Cultura afirma ca si amplasarea "cubului" electoral din sensul giratoriu de la Teatru este ilegala, neavind aviz de la Minister. De altfel, in aceasta zona, ieri la prinz se lucra cu mult spor la montarea schelelor pe care urma sa fie intins chipul unui politician, alaturi de sloganul sau de cistigare a electoratului. "S-a constatat o alta serie de lucrari neavizate, la amenajarea stradala si constructie temporara cu caracter publicitar in zona de protectie a monumentelor istorice de grupa A - importanta nationala: Vama Veche, Teatrul Municipal, Biserica Sapunari", se arata intr-un comunicat de presa al Directiei de Cultura Vrancea. Tinind cont de cele sesizate, institutia a trimis o adresa Primariei Focsani sa se ocupe de demolarea acestor afise si bannere electorale. In cazul in care municipalitatea nu da atentie prevederilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor in constructii, care interzic amplasarea fara aviz a oricaror panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de insemne in perimetrul de 100 de metri al cladirilor istorice, risca amenzi de pina la 8.000 RON. "Pina in prezent, toate atentionarile transmise Primariei Focsani privind amplasarea unor constructii provizorii - panouri publicitare, cum au fost in zona de protectie a Bisericii Precista, b-dul Unirii 38, Casa Honig Moritz-Georgescu, str. Republicii 12, au fost insusite si solutionate prin dezafectarea zonei. Specialistii institutiei noastre nu au facut decit sa aplice legea in litera ei si sa-si indeplineasca principalele atributii pentru care sint retribuiti din bugetul public", a declarat Paraschiv Usturoi. Adrese pentru intrarea in legalitate au fost trimise de catre Directia de Cultura si catre Inspectoratul de Stat in Constructii.

De amplasarea panourilor electorale in sensurile giratorii s-au aratat nemultumiti si o parte dintre participantii la trafic, care reclama scaderea vizibilitatii. Cel care va avea de suferit de pe urma deciziei Directiei de Cultura se pare ca este Marian Oprisan, cel care isi facea reclama atit in giratoriul de la Gara, din fata Bancpost, cit si in cel de la Teatru, unde ieri se tragea pe ultima suta de metri pentru montarea bannerelor. Nu doar afisele electorale au semnul "interzis" linga monumentele istorice, aceeasi soarta au avut-o si reclamele la diverse produse. (Iulia CRETU)


Alin Trasculescu este promovat la serviciu


Candidatul PD-L la Primaria Focsani are parte de publicitate agresiva si la locul sau de munca. In fiecare dimineata cind merge la birou, seful Registrului Auto Roman, Alin Trasculescu, are parte de o primire "familiara". Din geamul imobilului ii zimbeste cordial chiar... Alin Trasculescu. Tinarul candidat democrat de 33 de ani explica publicitatea electorala in cadrul unei institutii a statului prin faptul ca o parte din incaperile de la parterul RAR sint date spre inchiriat unor agenti economici. Iar faptul ca acestia sint simpatizanti chiar ai lui Alin Trasculescu este o pura coincidenta. In cadrul cladirii RAR Vrancea isi desfasoara activitatea si un xerox, dar si un birou de asigurari, carte verde, RCA. Chipul rar-istului si mesajul electoral sint expuse si la un service auto din apropierea locului sau de munca. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 50 minute, 42 secunde
Trasculescu e un betiv ordinar si un bataus nenorocit. In plus mai arata si degetul focsanenilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.