Vraciu cere interzicerea bauturilor fermentate linistit
Parlamentarul atrage atentia in interpelarea depusa in Senat ca, in ultimul timp, piata bauturilor alcoolice a fost invadata de doua tipuri de bauturi, cele aromatizate pe baza de vin si bauturile fermentate linistit nedistilate. Pentru prima categorie de bauturi nu sint stabilite limite pentru componentele fizico "" chimice - aciditatea totala, aciditatea volatila, dioxidul de sulf liber, dioxidul de sulf total, tipul de coloranti si arome folosite "" si nici nu sint instituite normele de evidenta a materiilor prime si produselor finite. In ceea ce priveste bautura fermentata linistit nedistilata nu sint elaborate normele specifice referitoare la natura, continutul, originea, fabricare, etichetarea, marcarea si calitatea lor, dupa cum sustine senatorul. "In aceste conditii, in lipsa unor norme specifice, piata este invadata cu astfel de bauturi care fac concurenta neloiala vinului prin prezentarea acestor bauturi drept vinuri. Perioada scurta de obtinere, precum si pretul scazut de productie, in comparatie cu ciclul de obtinere a vinului, conduc la efecte negative. Astfel, este descurajat producatorul viticol roman se diminueaza patrimoniul viticol", i-a transmis Vraciu ministrului Agriculturii. Senatorul PD-L spune ca un alt motiv pentru care asemenea baturi ar trebui interzise este acela ca in compozitia acestora au fost depistate substante din categoria aditivilor alimentari "" acidifianti, indulcitori, conservanti si coloranti "" care devin toxici pentru organism in prezenta alcoolului. Avind in vedere motivele enumerate, Jan Vraciu i-a cerut ministrului Dacian Ciolos "atit elaborarea unor norme de stabilire a limitelor pentru componenta fizico-chimica si pentru evidentierea materiilor prime pentru bauturile aromatizate pe baza de vin, cit si interzicerea fabricarii bauturilor fermentate linistit nedistilate". (M. BOICU)