Politică

Salariile insotitorilor de la Mera s-au volatilizat

Doina Ganea
6 mai 2008 1147 vizualizări
Insotitorii persoanelor cu handicap de la Mera sustin ca au fost lasati fara salariile pe decembrie 2006, in valoare de peste 14.000 lei. Primarul Gheorghe Sararu arunca vina in spatele fostei casiere a primariei. Viceprimarul Ion Sticlaru sustine ca misterioasa disparitie a salariilor a fost deja musamalizata

52 de insotitori ai persoanelor cu handicap din comuna Mera acuza faptul ca au fost lasati fara salariile din luna decembrie 2006, in valoare de peste 14.000 lei, desi ar exista o dispozitie de plata a primarului Gheorghe Sararu. Mai multi locuitori, printre care cinci mame de copii cu dizabilitati, dar si persoane care au in intretinere parinti neputinciosi, s-au plins ieri ziarului nostru ca au fost lasati lefteri in preajma sarbatorilor si au fost nevoiti sa se imprumute de pe o luna pe alta pentru a supravietui. Oamenii mai spun ca si al 13-lea salariu nu l-au primit decit dupa un an si jumatate si ca, in general, indemnizatiile de insotitori li se dau cu intirziere de 3-4 luni, situatie valabila si in alte comune, de altfel. Insotitorii arata cu degetul catre primarul Gheorghe Sararu si catre subordonatii sai. "Ne-am dus la dl contabil Chipaila si ne-a vorbit foarte urit. Chiar a incercat sa ne convinga ca, de fapt, am incasat acel salariu. Am avut mereu probleme cu salariile pentru ca nu ni le-a dat niciodata la timp. Ni le dadea odata la trei luni, patru luni. Si nici atunci nu luam salariul intreg, pentru ca tot timpul ni se retinea ceva. Ne punea sa semnam pe o foaie de hirtie, care zicea ca e stat de plata. Nu ne-a dat nici fluturas de salariu, nici nimic. Ne ducea cu vorba de la o luna la alta. Pentru al 13-lea salariu s-a zbatut viceprimarul, ca altfel nu-l vedeam nici pe acesta pe anii 2006 si 2007», ne-a spus Dobrica Potorac, una dintre nemultumite. Femeia spune ca insotitorii au trebuit sa se plinga la Bucuresti pentru a li se mari salariile si ca aveau retineri din indemnizatii fara sa stie motivele. Faptul ca insotitorii se pling decit dupa aproape un an si jumatate de faptul nu si-au primit banii pe decembrie 2006 ridica insa un semn de intrebare asupra demersului lor, mai ales ca viceprimarul Ion Sticlaru, cel despre care spun ca i-a ajutat, candideaza la functia de primar din partea PNL, principalul sau adversar fiind pesedistul Gheorghe Sararu, cercetat penal pentru nereguli cu padurile comunei.


"N-am mincat singur"


Insotitorii persoanelor cu handicap sustin ca banii lor ar fi disparut cu ajutorul unor functionari publici, cum ar fi contabilul Constantin Chipaila. "Contabilul mi-a spus cind i-am cerut salariul pe luna decembrie ca el nu mai are de unde sa dea bani: "Sa mai dea si altii care au bagat miinile ("¦). Au mai fost si alti care au mincat. Eu am bagat pina acuma miinile in buzunar, sa mai bage si altii!". Asta mi-a spus-o, dar salariul nu ni l-a dat! Se intimpla citeodata sa nu ne lase sa vedem pe ce luna sau pe ce an luam banii. Noi, prosti, semnam pentru ca ne prostea si nu stiam ce semnam. Ca dupa aceea sa vina sa ne spuna ca am luat banii. Cind a venit dl Sticlaru in locul primarului Sararu am luat salariile la timp si cel de al 13 lea salariu. Cu dinsul s-a putut!", ne-a declarat Stanica Dumitru. Primarul Gheorghe Sararu ne-a declarat ca nu stie ca oamenii sa nu-si fi primit salariile si ca vina ar fi a fostei casiere. "Eu stiu ca am dat dispozitie de plata, am semnat-o si mai departe nu stiu ce-a facut casiera, daca a dat sau nu banii. Dupa cite stiu eu, fosta casiera s-a pensionat, a plecat in Italia si, cind a fost recent chemata sa dea declaratii in legatura cu banii, a spus ca i-au fost furati. Eu nu stiu ce s-a petrecut in acea perioada pentru ca eu am fost arestat. S-ar putea sa fie vorba de cel de al 13-lea salariu si nu de salariul pe decembrie 2006 pentru ca pe ala oamenii si l-au luat", ne-a declarat in replica primarul Gheorghe Sararu.


Amenintari voalate


Primarul social - democrat al comunei Mera spune ca toata povestea este o minciuna inventata de contracandidatul sau la primaria Mera, liberalul Ion Sticlaru. "Sintem in campanie si acum se spune orice. Pot fi si niste persoane puse sa declare minciuni. As vrea sa le stiu si eu pe femeile alea care s-au plins. Este o inventie de-a d-lui Sticlaru ca sa mai scoata ceva acum, in campanie si de-aia a venit la voi. Parerea mea este nici sa nu mai scrieti asa ceva in ziar. Eu daca vad miine (azi -n. r.) ziarul si puneti floricele si nu scrieti ce am zis eu, poimiine am sa dau eu la Monitorul ceva despre dvs", a amenintat primarul Gheorghe Sararu. Viceprimarul Ion Sticlaru sustine ca este adevarat ca au disparut salariile insotitorilor si ca se incearca musamalizarea afacerii dindu-se vina pe fosta casiera Niculina Cheles. "Dincolo de faptul ca e campanie, vreau sa spun ca oamenii mi s-au plins si mie cind eram interimar. Cind am fost sesizati, pe unii (salariati ai Primariei - n.r.) i-am pus sa dea banii inapoi, iar cu aceste salarii am ajuns cu reclamatiile la Politia Odobesti. Femeile au dat declaratii, dar dosarul nu a mai plecat, din cite stiu, la instanta. S-a dat rezolutie in baza art 18, ind. 1 CP (fapta nu pericol social - n.r.) si nimeni nu a fost tras la raspundere. Casiera este nevinovata. Ea a dat o declaratie completa la Politie. Cind a auzit femeia s-a si imbolnavit, a facut accident cerebral. Ce se intimpla aici la primarie e de jale si toata lumea stie de multa vreme. Dar sa ajungi sa iei si banii amaritilor asta e prea de tot!", a conchis viceprimarul Ion Sticlaru.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.