Politică

Bannerele liberale au fost date jos

Iulia Crețu
1 mai 2008 1159 vizualizări
Primaria Focsani a pus ieri in aplicare hotarirea BEM, care gasea drept ilegala montarea bannerelor liberale inainte de campanie u primarul Decebal Bacinschi spune ca Sapunaru i-a "furat" cu acest scandal Pastele, motiv pentru care i-a amendat pe liberali cu 10.000 de lei u la rindul sau, deputatul Nini Sapunaru gaseste ca oamenii lui Oprisan s-au sesizat ca le-au fost acaparate locurile favorite de publicitate u Postelnicu, cel dat jos de pe afise, recunosate ca liberalii s-au grabit cu montarea materialelor promotionale

Inca un episod din serialul "bannerul liberal" s-a derulat ieri. Primaria Focsani a hotarit ieri, la orele 14.00, sa treaca la inlaturarea materialelor promotionale cu iz electoral atirnate de PNL pe principalele artere din oras. Viceprimarul Neagu Nistoroiu a pus in aplicare decizia data de Biroul Electoral Municipal, care a stabilit initial ca demersul de promovare a liberalilor este ilegal, dat fiind ca nu are aviz de constructie provizorie. Liberalii au sperat ca decizia Biroului Electoral Judetean sa le dea cistig de cauza, pentru a intirzia decizia Primariei pina la data de 2 mai, cind incepe oficial campania electorala. Insa nu s-a intimplat asa, BEJ respingind contestatia liberalilor, pe baza lipsei autorizatiei de constructie provizorie. Cit despre presupusul caracter electoral al afiselor, BEJ concluzioneaza ca din continutul bannerelor "nu rezulta un mesaj electoral explicit care sa indemne la vot". Insa cum BEJ a decis ca materialele promotionale sint amplasate ilegal, angajatii de la Directia de Dezvoltare si Servicii Publice au pornit dupa prinz la dezlegarea bannerelor cu chipul vicepresedintelui liberal Romeo Paul Postelnicu, candidatul pentru functia de primar al urbei, pornind din cartierul SUD. Daca la primul demers de acest fel al municipalitatii, facut inainte de Paste, liberalii au recurs pina la blocarea masinii cu macara, acum operatiunea s-a derulat fara scandal.


Amenda babana


Primarul Decebal Bacinschi a declarat ieri ca liberalii s-au pricopsit si cu o amenda babana de 10.000 RON (o suta de milioane) pentru lipsa autorizatiei de constructie. "Le-am dat o amenda de 10.000 de lei pentru ca n-au avut autorizatie de constructie pentru montarea acelor bannere. Nu aveam ce face pentru ca nu s-a procedat corect. Eu zilele acestea n-am avut nici Paste, nu voi avea nici sarbatori, nici zile libere pentru ca trebuie sa ma ocup de unii care nu respecta legea. Bannerele vor fi date jos astazi (n. r. ieri) asa cum am primit dispozitie de la BEJ", ne-a declarat edilul. Acesta si-a motivat amenda pe decizia BEJ. "Constatind ca in speta nu au fost respectate dispozitiile legale pentru amplasarea bannerelor in litigiu si a panourilor publicitare in litigiu, identificate in locatiile respective, conform hotaririi nr. 29 a BEM Focsani, dispozitiile Legii nr. 50/1991, in temeiul art. 77, alin. 3 din Legea nr. 67/2004, Biroul Electoral Judetean Vrancea hotaraste respingerea contestatiei formulate de PNL, filiala Vrancea, impotriva hotaririi nr. 29/29.04.2008 a Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 1 al Municipiului Focsani", se arata intr-un comunicat de presa al BEJ, semnat de judecatorul Mandica Badiu, presedinte BEJ, si de procurorul Florin Tirlea, loctiitor BEJ.


"Bacinschi, marioneta lui Oprisan"


Luind in calcul tensiunea dintre PNL si PSD pe seama amplasarii acestor materiale promotionale, dupa cum le spun «galbenii», si electorale, dupa parerea PSD, dar si dupa decizia BEM, este putin posibil ca liberalii sa isi mai recupereze bannerele la debutul legal al campaniei electorale, pe 2 mai. Gurile rele spun ca acestea se vor face pierdute, asa cum s-a mai intimplat si cu alte lucruri ridicate de Primaria Focsani de pe domeniul public. Mai mult, actorii principali ai acestui razboi de promovare a imaginii unui politician, respectiv edilul Decebal Bacinschi si liderul liberal Nini Sapunaru, spun ca in aceasta perioada au stat mai mult pe drumuri si in telefoane decit sa se bucure de Sarbatori. Dar, victoria in alegeri cere sacrificii. Iar liberalilor le-a fost trintita in nas si o amenda. Se pare ca in drumul de demontare a bannerelor facut de angajatii de la Dezvoltare dinspre periferia municipiului inspre centru s-a nimerit si seful PNL, deputatul Nini Sapunaru, care nu a facut la fata locului nici un comentariu. In schimb, ne-a declarat telefonic faptul ca in toata tara se practica astfel de publicitate pentru candidati. "Autorizatia nu am obtinut-o pentru ca nu ne-au dat-o cei de la Primarie. Noi am solicitat acest lucru inca din 15 aprilie si nu ne-au dat autorizatia pe principiul ca, asa cum a spus dl primar, este «orasul lui». In orasul lui Bacinschi si a lui Oprisan nu ai voie sa pui nimic, afise sau bannere ! In toata tara sint amplasate asemenea bannere. S-a facut inca odata dovada ca PSD pune obroc si nu lasa pe nimeni altcineva sa se manifeste. Se dovedeste ca aici este vorba doar de muschii lui Oprisan si cei ai lui Bacinschi, marioneta baronului, de a nu se face publicitate decit candidatilor lor. Eu ma astept sa ne intezica bannerele si dupa 2 mai. In realitate sint deranjati de faptul ca am pus noi bannerele acolo unde vroiau sa le puna ei. Sint stilpii Electrica pentru care noi am platit. De ce nu ne-au dat autorizatie?", a afirmat liderul liberalilor, deputatul Nini Sapunaru.


Postelnicu recunoaste graba liberalilor


Romeo Paul Postelnicu, vicepresedintele PNL si candidatul pentru Primaria Focsani, al carui chip era folosit pe materialele promotionale, recunoaste ca ai sai colegi s-au grabit la montarea bannerelor, cu citeva zile inainte de data scrisa pe avizul acordat de Primarie. Acesta incearca sa le gaseasca o scuza celor de la partid si motiveaza rapiditatea cu care au fost atirnate afisele prin faptul ca se apropiau Sarbatorile de Paste si 1 Mai si ca, in acest rastimp, muncitorii au liber. In logica acestei explicatii, liberalii s-au temut ca nu ar fi gasit oameni care sa le monteze bannerele pe 1 mai. Potrivit declaratiilor date de Postelnicu, acesta nu a stiut nimic de activitatea hei-rupista de ridicare a afiselor derulata in graba de liberali si spune ca s-a vazut in fata faptului implinit. "PNL a gresit ca a amplasat bannerele mai devreme decit data mentionata pe avizul Primariei, 1 mai. Decizia BEJ trebuie respectata. Ceea ce mi se pare straniu este rapiditatea cu care s-a implicat primarul Bacinschi in aceasta problema, dat fiind ca in problemele orasului intirzie sa se pronunte. Afisele, asa dupa cum a specificat si BEJ, nu au carater electoral. Astfel de bannere au fost montate de partide in mai multe orase din tara si nu au mai fost contestate. Am decis sa le afisam pentru a atrage atentia cetatenilor cu privire la problemele comunitatii. Faptul ca am fost ales eu si nu altcineva din PNL, a fost decizia partidului", ne-a declarat Romeo Paul Postelnicu, candidatul la Primaria Focsani, cel al carui chip a fost coborit de pe afise ieri, de oamenii lui Decebal Bacinschi, candidatul PSD la Primarie si primarul in exercitiu. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


  • PSD face petrecere la Petresti, cu afise la Focsani


  • Nebunia bannerelor "promotionale" a trecut si in curtea PSD care se pare ca se foloseste de chichite din lege pentru a scapa de obtinerea de avize de constructie provizorii de la primari care nu sint in PSD. Anuntata paranghelie de 1 Mai Muncitoresc de la Cringul Petresti incinge spiritele intre reprezentantii clasei politice. Oamenii lui Oprisan au decis aseara sa monteze afisele promotionale pe teritoriul municipiului Focsani si nu pe cel al comunei Vinatori, localitate pastorita de un primar liberal, Gheorghe Macovei. Cringul Petresti apartine municipiului Focsani, dar si comunei Vinatori, iar pesedistii si-au pus afisele aseara chiar la granita. Dupa experienta de la Focsani, cel mai probabil acesta i-ar fi taraganat cu actele, insa cind e vorba de o dedicatie ca de la pesedist la alt pesedist, avizele se dau fara prea multe comentarii. (I. C.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739393 zile, 16 ore, 51 minute, 16 secunde
    Sa castige LIBERALII alegerile cand le-o castiga si bunica de la ....groapa...... Le doresc sa aiba aceeasi soarta ca taranistii, pentru ca si-o merita din plin. FARA ALTE COMENTARII.......
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.