Politică

Primul Pasti cu preoti in politica

Valentin Muscă
26 apr 2008 2999 vizualizări
Este pentru prima data in istoria Romaniei cind de Sfintele Pasti Biserica intra in campanie electorala. Aproape doua mii de preoti din tara si-au depus cadidatura pentru un post de consilier. Toate canoanele Bisericii si hotaririle Sfintului Sinod au interzis pina in 2008 intrarea preotilor in politica, In Vrancea, in ciuda presiunilor din partea Episcopului Epifanie Norocel, mai putin de jumatate din cei 74 de preoti numiti de Episcop si-au mai depus candidatura

Doua mii de preoti au luat cu asalt birourile electorale in Saptamina Patimilor. In timp ce credinciosii asteptau rindul la spovedanie, aproape doua mii de slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane se chinuiau sa depuna dosarul pentru a candida la alegerile locale din 1 iunie. Neoficial, peste 200 de preoti vor candida pentru un loc in consiliile orasenesti, peste 1500 in consiliile comunale si 40 in consiliile judetene. Paradoxal, o buna parte din preotii vrinceni care au primit binecuvintare de la Episcopul Epifanie pentru a candida in alegeri nu au mai depus candidatura, invocind fel de fel de tertipuri. Este vorba in primul rind de preotul Florentin Rauta, candidat la un loc in Consiliul Judetean, dar si de preotul Valeriu Tufaru, candidatul la un loc in Consiliul Local Foscani. Situatia este asemanatoare si la comunele din judet, unde unii preotii s-au prezentat la birourile electorale dupa expirarea termenului pentru depunerea candidaturii. Dupa refuzul onorabil al protoiereilor vrinceni de a candida in alegeri, exprimat curajos in fata consilierului juridic al Episcopiei, Nicolae Popescu, venit special la Focsani, iata ca si o parte din preoti au avut curajul sa-l infrunte indirect pe P. S. Epifanie Norocel. Nu exista o situatie centralizata la nivel national, nici la nivel local, de aceea nu putem da o cifra oficiala, nici publica lista slujitorilor, intrucit nu mai exista o relevanta intre preotii care au fost numiti de Episcopie sa participe la alegeri si cei care au depus pina la urma candidatura. Preotul Nicolae Popescu, trimis de Epifanie in Vrancea sa numeasca preotii in circumscriptii, nu a vrut sa faca un comentariu. "Vorbiti va rog cu parintele Adrian Ionescu, purtatorul de cuvint al Episcopiei", ne-a spus consilierul Popescu. La rindul sau, preotul Adrian Ionescu ne-a trimis elegant la plimbare, invitindu-ne sa facem o cerere scrisa. "Faceti o hirtie catre noi in care ne cereti ce doriti, o sa analizam hirtia, sa vedem despre ce este vorba", ne-a spus, cu acelasi aer ironic, pr. Adrian Ionescu, inca pe post de consilier mass-media al Episcopiei Buzaului si Vrancei.


Epifanie, subminat de preoti


Este prima data in ultimul deceniu cind preotii din Vrancea au curajul sa se opuna Episcopului Epifanie Norocel. Probabil acestia au profitat de starea precara de satatate a Episcopului si nu s-au mai supus directivelor sale, refuzind sa mai depuna cadidaturile pentru alegerile locale. "Din cele 22 de comune, doar sase preoti din parohiile aflate in aceste localitati au depus candidatura pentru un post de consilier", ne-a spus parintele Negoita Boghina, protoiereul Protoieriei Focsani II. Aceeasi situatie este si la Protoieria Focsani I. "Mai multi preoti din comune nu au mai depus candidatura. Nici preotul Rauta pentru Consiliul Judetean si pr. Tufaru pentru Consiliul Local Focsani", ne-a spus pr. Nicolae Cobzaru, protoiereul protoieriei Focsani I. Pe Valea Milcovului, preotii l-au subminat sistematic, tergiversind intentionat depunerea candidaturii. Situatia nu este mai buna nici in celelalte Protoierii din Vrancea, respectiv Adjud si Panciu. Au fost si situatii in care preotii au fost in mod intentionat consiliati prost de autoritatile locale pentru a nu mai putea depune candidatura, ca de exemplu la Vidra.


Vor sa initieze proiecte sociale


Din motive lesne de inteles, majoritatea preotilor care candideaza la un post de consilier s-au abtinut sa comenteze prea mult. "Am acceptat sa candidez la un post de consilier local la Odobesti pentru ca vreau sa aduc doleantele credinciosilor, adica ale cetatenilor, in Consiliul Local. Sa fiu un fel de portavoce a problemelor acestora, daca voi fi ales", ne-a spus preotul Gheoghe Leu, de la biserica "Nasterea Maicii Domnului", din Odobesti. Pentru aceleasi motive si-a depus candidatura si preotul Georgel Ciobotaru de la Nanesti. "In primul rind nu stiu exact cum se vor derula lucrurile in Consiliul Local, dar dorinta mea este sa pot ajuta comunitatea, nu numai din punct de vedere religios. Vreau sa initiez proiecte pentru scoala si pentru caminul cultural", ne-a spus preotul Georgel Ciobotaru. "In primul rind am facut ascultare. Dar daca voi fi ales in Consiliul Local, voi initia proiecte pe domeniul social pentru ca socialul este domeniul Bisericii, iar la Maicanesti avem foarte multe familii de batrini. Copiii si nepotii sint plecati la munca, iar batrinii stau singuri acasa. Pentru acestia vreau sa pot realiza proiecte prin care sa construim macar centre de zi", ne-a spus pr. Maricel Juganaru de la Maicanesti. Desi initial Episcopia numise 74 de preoti pentru a prinde un loc de ales local, ulterior preotii au renuntat, mai putin de jumatate din cei propusi raminind in cursa pentru un loc de ales local, conform cifrelor neoficiale, adica putin peste 20 de preoti. Dintre cei ramasi amintim preotii Costel Paduret de la Rastoaca, Maricel Murgu, de la Garoafa, Eugen Ciorascu, de la Vulturu si preotul Nicolae Potop de la Neculele. Acesta din urma nu prea a vrut sa candideze, insa in ultimul moment si-a depus candidatura la biroul electoral local.


Ce spun politicienii


«Cred ca ar fi fost mai bine ca preotii sa nu se implice in politica. Biserica este una din institutiile statului cu cea mai mare credibilitate. Ar fi fost bine ca aceasta sa ramina echidistanta, dar aceasta a fost decizia Patriarhiei si ne impacam cu ea", ne-a spus Jan Vraciu, presedintele PD-L. Seful social-democratilor a refuzat sa comenteze. «Este Vinerea Mare astazi. In Saptamina Patimilor am cerut tuturor liderilor politici sa se abtina de la orice fel de activitate politica in aceasta saptamina, fapt pentru care nu voi vorbi despre politica si despre preoti astazi», ne-a spus Marian Oprisan, presedintele PSD. Oricum, in urma cu o saptamina, la Nereju, Marian Oprisan nu a avut cuvinte deloc obiective la adresa preotului din localitate, Ion Cristiadis, care anuntase ca vrea sa candideze. Acesta s-a razgindit intre timp. «Consider ca implicarea preotilor in politica este una benefica pentru ca ei trebuie sa participe la viata comunitatii si in acest mod. Este pacat ca legea partidelor politice nu permite preotilor sa participe pe listele partidelor atit timp cit au si ei dreptul la o opinie politica», ne-a spus Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea.


Ce spun canoanele


Aberanta hotarire a Sinodului BOR din martie a.c. intra in contradictie cu toate canoanele Bisericii de doua mii de ani si cu propriile sale hotariri de dupa 1989. Paradoxal, pentru ca au intrat in politica dupa 1990, mai bine de 10 preoti au fost caterisiti de consistoriile eparhiale in ultimii ani, luind ca argument tocmai deciziile Sfintului Sinod. Intoarcerea cu 180 de grade a Sinodului in martie 2008 pune sub semnul intrebarii toate aceste caterisiri si arata o data in plus ca membrii Sfintului Sinod nu respecta propriile canoane. Hotaririle Sfintului Sinod din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000 si mai ales hotarirea nr. 410 din 2004, fundamentate pe canoanele Bisericii, interzic implicarea preotilor in politica, fapt confirmat chiar de hotarirea din martie a.c., in care se stipuleaza "Mentinerea hotaririi Sfintului Sinod nr.410/2004 privind interzicerea implicarii clerului in politica. Totodata, aplicind principul iconomiei (pogoramint, dispensa), Sfantul Sinod hotaraste ca, de la caz la caz, preotii care isi exprima, in scris, dorinta de a candida numai ca independenti si numai pentru Consiliile locale si Consiliile judetene sa primeasca aprobarea chiriarhilor lor", scrie in hotarirea Sfintului Sinod din martie 2008. Decizia de ultim moment de a nu mai depune cadidatura pentru un post de consilier este deja un semn ca preotii din Vrancea au inceput sa ridice capul si sa recapete coloana vertebrala. Pe de alta parte, este si un semn de slabiciune din partea Episcopului, a carui autoritate este astfel contestata de preotii vrinceni. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 19 ore, 43 minute, 22 secunde
tendentioasa exprimare ,stimabile domn!
, acum 739389 zile, 19 ore, 43 minute, 22 secunde
nu sunt de acord cu implicarea preotilor in politica,, dar ma gandesc, ca atata timp cat li se cere si lor sa voteze iar la bugetul statului participa si ei,ca ar trebui ca BOR sa aiba un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.