Politică

Transferurile de pe piata politica se incheie miine

Mihai Boicu
21 apr 2008 1528 vizualizări
Partidele mai au termen pina miine, la ora 24.00, sa-si depuna listele de candidati u liderii PNL, PSD si PD-L sustin ca aproape au finalizat listele in toate localitatile u campionii racolarilor in aceasta perioada au fost liberalii, iar pierdantii au fost cei de la PD-L u PC a cistigat cel mai mult prin tactica de a culege nemultumiti u cel mai probabil si astazi vor avea loc mutari importante u candidaturile depuse la Biroul Electoral pina miine, la ora 24.00, vor fi definitive

Miine se va incheia depunerea listelor cu candidati pentru alegerile locale din 1 iunie. Constituirea lor a fost o aventura pentru partide, in special pentru PNL si PD-L, care au incercat sa-si fure reciproc candidatii. Performerii racolarilor au fost liberalii, care au reusit cele mai multe capturi de la adversari. Alti candidati, nemultumiti de locurile pe liste sau pentru ca nu au candidat la primarii au trecut la adversarii care nu aveau oameni. PC a cistigat cel mai mult prin tactica de a culege nemultumiti. Un mare obstacol pentru inscrierea candidaturilor au fost declaratiile de avere, pentru ca nea Gheorghe din virful muntelui nu prea auzit de valoarea de impozitare. Toate partidele isi vor depune listele miine, pentru a nu fi luate prin surprindere daca se vor mai inregistra miscari de candidati.


"Bursa" candidatilor se inchide miine, cind partidele isi vor depune listele cu persoanele propuse pentru functiile de primari si consilieri. Perioada ultimelor luni a fost una agitata, in care nimanui nu i-a mai pasat de Legea privind interzicerea migratiei politice, in special consilierilor, pentru care o luna-doua de mandat nu mai inseamna mare lucru. PSD, PNL si PD-L, cele trei partide care se bat pentru Consiliul Judetean si primarii, spun ca sint aproape de constituirea listelor de candidati pentru toate localitatile si ca le vor depune miine, aproape de termenul limita, ora 24.00. "Mai avem de finalizat listele la trei - patru comune. Au fost probleme, pentru ca faptul ca birourile politice la PNL au incercat sa stabileasca ierarhii ale candidatiilor a generat, cum era si normal, probleme. Dar, marea lor majoritatea s-au rezolvat. A reprezentat o noutate o parte din documentele solicitate, respectiv declaratiile de avere si de interese. Cea mai mare problema a fost stringerea acestor date, pentru ca ne-am lovit de foarte multe probleme cu impozitarea terenurilor, in special a celor agricole, a cladirilor, a bunurilor, pentru ca oamenii n sint pregatiti pentru acest subiect", ne-a declarat vicepresedintele PNL, Eduard Lambrino. "Nu am terminat inca constituirea listelor de candidati. Probleme nu avem in nici o localitate, mai avem dosare de facut in vreo cinci dintre ele. Cea mai importanta problema a fost incercarea altor partide de a ne lua candidati. Au si reusit in unele localitati. In alte localitati am avut mai multi candidati si am stabilit ca vor candida in functie de rezultatele sondajelor, iar cei nemultumiti au plecat", ne-a declarat Corneliu Momanu, prim-vicepresedintele PD-L. La rindul sau, liderul PSD, Marian Oprisan, ne-a spus ca partidul sau a definitivat operatiunea de stabilire a candidatilor, urmind ca dosarele sa fie depuse miine.

"Noi nu am avut probleme cu racolarile. Am schimbat actualii primari din citeva localitati pentru ca au obosit si nu mai faceau treaba. Listele de candidati ale PSD sint formate numai din oameni valorosi si recunoscuti de comunitate, care au muncit in ultimii patru ani si au pus problemele cetatenilor pe primul loc", a declarat liderul PSD. Alegerile locale din acest an vor duce la eliminarea ambiguitatilor care au fost la intrarea in vigoare a Legii 249/2006, privind interzicerea migratiei politice. Candidaturile depuse pina miine la ora 24.00 vor fi definitive, iar persoanele care vor fi alese consilieri si primari isi vor pierde functiile daca vor pleca la alte partide.


PNL a fost campion la racolari


PNL a desfasurat cea mai puternica ofensiva pe plan local in racolarea de candidati dupa metoda "Daca noi nu avem candidati buni, atunci luam de la altii". Trei dintre cei luati de la PD-L vor candida pentru functii de primari. Este vorba de Fanica Popa, de la Bolotesti, care se va bate pe 1 iunie cu pesedistul Stefan Sichin, unul dintre cei mai vechi primari din judet. La Mera, liberalii l-au luat de la PD-L pe viceprimarul Ion Sticlaru, care a ocupat interimar functia de primar atita vreme cit social - democratul Gheorghe Sararu nu s-a putut apropia de primarie. Cea mai importanta "captura" de la PD-L este insa Romeo Paul Postelnicu, fostul secretar general al judetului, care va incerca sa cistige Primaria Focsani, unde scaunul de primar este ocupat de opt ani de primarul Decebal Bacinschi. Lista achizitiilor liberale de la PD-L este insa mai lunga. Organizatia democrat-liberalilor din Adjud a fost decapitata dupa intrarea in partid a lui Carmen Birla si nominalizarea acestuia drept candidat pentru functia de primar. Astfel, nemultumiti de aceasta nominalizare, Claudiu Zara, directorul spitalului, si consilierul Sorin Trif s-au inscris in PNL. In afara de PD-L, liberalii au reusit sa-l ia pe consilierul judetean PSD Paraschiv Macrineanu, care va fi candidatul lor la primaria din Ciorasti. Liberalii au inregistrat insa si mai multe esescuri. Fostul secretar din Poiana Cristei, Petrus Vlad, a facut trei treceri de la PD-L la PNL si invers in mai putin de 24 de ore, un adevarat record in materie de migratie politica. Mai intii, in cadrul unei conferinte de presa tinuta duminica trecuta, la ora 13.00, acesta si-a anuntat candidatura la functia de primar din partea PD-L. La ora 22.00, Petrus Vlad a spus ca dintr-o greseala a ajuns la democrat - liberali si ca, de fapt, este candidatul PNL. Potrivit prim- vicepresedintelui PD-L Corneliu Momanu, tot in aceeasi noapte fostul secretar a revenit la "matca". "Tot atunci s-a intors inapoi. Noaptea este un sfetnic bun", ne-a spus deputatul. Un alt posibil candidat al PNL a fost primarul din Dumbraveni, Ionel Strimbei, care nu a mai plecat insa de la PD-L. Liberalii au ramas si fara primarul din Suraia, Pamfile Statache, care a trecut la PC cind a aflat ca nu va mai fi candidatul PNL.


Vraciu a pierdut cel mai mult


Rindurile PD-L s-au rarit de la inceputul acestui an, organizatia condusa de Jan Vraciu fiind victima, in special, a fostilor colegi de alianta, liberalii. Cei mai insemnati candidati au plecat la PNL, insa nemultumitii au ajuns si la alte partide, cum ar fi, de exemplu PC. Ionita Ion, fostul presedinte al PD-L Brosteni, Aurel Gagu, candidatul de la Marasesti, viceprimarul din Vinatori, fostul ofiter de politie Mircea Lupu sint printre cei care au facut acest pas. Tot la PC s-a dus si fostul primar al Odobestiului de pina in anul 2000, Florin Sandu Minea. In schimb, viceprimaritia din Timboiesti, Dana Mihalcea, a ales sa treaca la PSD, dupa ce relatiile dintre ea si democrat - liberalul Marcel Alexandrescu au fost destul de incordate in acest mandat. Initial, Dana Mihalcea nu a vrut sa ne confirme trecerea de la PSD, dupa care si-a anuntat trecerea la social - democratie. PD-L a ramas si fara actualul viceprimar din Odobesti, Florin Vetrescu, care a plecat din partid si a ramas independent, deocamdata. "Noi nu ne-am propus sa aducem candidati de la alte partide, ne-am gindit sa tratam acest serios campanie. Pacat ca altii nu au inteles sa faca acest lucru si au facut presiuni sa ne ia candidatii. Sint peste 1000 de oameni pe listele electorale. Din pacate, situatia este aceeasi din ani 90, din 2004 in privinta alegerilor. In ceea ce ne priveste, noi ne-am straduit sa desfasuram aceasta operatiune in limite legale", ne-a declarat senatorul Jan Vraciu. Potrivit acestuia, la alegerile locale vor candida toti primarii in functie ai PD-L.


PC a adunat nemultumitii


Conservatorii i-au nominalizat candidati la functiile de primari pe toti cei veniti de la alte partide. Intrucit PC nu are prea multi oameni in Vrancea, tactica partidului a fost sa stea linistit si sa astepte certurile din alte partide. In acest fel a devenit conservator primarul din Suraia, Pamfile Statache, care vrea sa candideze pentru un nou mandat si nu mai putea sa o faca la PNL. Ion Ionita, de la Brosteni, vrea sa devina primar si a plecat de la PD-L dupa ce in organizatia locala a intrat un fost liberal, care a fost preferat de conducerea PD-L Vrancea pentru postura de candidat. De altfel, liderul PC, Vasile Gheorghe, s-a laudat recent ca a lasat opt organizatii democrat - liberale fara candidati. "Nu voi fi primarul hotilor si al grupurilor de interese", a sustinut candidatul PC la Primaria Marasesti, Aurel Gagu, fost membru PD-L si fost politist. Dintre partidele mici, conservatorii si PNG-istii sint cei mai vioi la ora actuala. Oamenii lui Gigi Becali s-au pacalit insa cu romii din Slobozia Bradului, pe care i-au pus pe listele partidului, in speranta ca vor atrage voturile comunitatii de romi. Dupa ce l-au acuzat pe primarul Valerica Zamfirescu de dictatura, romii l-au parasit pe Becali si au intrat in PNL. PNTCD a incercat sa-si constituie citeva liste de candidati, in timp ce Uniunea Pensionarilor a gasit si ea puterea sa-si puna citiva candidati. Actiunea Populara a scapat de aceasta grija, deoarece a fuzionat cu PNL si a disparut. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 53 minute, 51 secunde
O sa vedeti ca dupa ce PNL va pierde puterea multi din cei care au fugit la PNL vor incerca sa se intoarca la PD-L.Eu nu i-as primi.
, acum 739371 zile, 13 ore, 53 minute, 51 secunde
macar sa ia cat mai multi primari PNL. apoi daca mai ia si PD ceva, poate scapam de oprisan. nu mai conteaza cine vine in lokul lui oprisan....din ce se pare iese Sapunaru...
, acum 739371 zile, 13 ore, 53 minute, 51 secunde
PNL este un partid care are oameni capabili sa dezvolte comunele, orasele j judetul...deci cel mai bine pentru vrancea este Sapunarui, un om corect nu ca oprisan.
, acum 739371 zile, 13 ore, 53 minute, 51 secunde
in cei 17 ani de cand este primar Gh.Sararu na facut ce a facut Sticlaru in 7 luni in comuna mera.Sticlaru a pornit foarte multe proiecte dar cateva impiedicate de Sararu cu ajutor din partea lui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.