Politică

Oprisan a iesit la antrenament pentru campanie

Doina Ganea
2 apr 2008 895 vizualizări
Presedintele CJ Vrancea a sarit ieri in apararea micilor proprietari de paduri din Fitionesti si Paunesti u o parte din cei noua sateni, in frunte cu viceprimarul din Paunesti, Dorinel Novac, s-au plins ca nu le sint retrocedate padurile, in timp ce altii au reclamat ca acestea sint taiate de cei de la Romsilva u Oprisan a acuzat de nerespectarea legii pe prefectul Dragos Mircea si Comisia judeteana de aplicarea legiilor fondului funciar

Presedintele Consiliului Judetean a iesit ieri intr-o conferinta de presa cu iz electoral sa reclame nerespectarea legilor proprietatii in Vrancea. Dupa patru ani de medidatie in cabinetul judetean, in prag de alegeri locale, Oprisan s-a erijat in aparatorul celor multi si necajiti care se pling de ani buni ca nu-si primesc padurile, infierind cu minie proletara, asa cum iI sta bine in campanie unui social-democrat, deopotriva chiaburii care si-au primit padurile, grofii unguri, Guvernul Tariceanu, prefectul Dragos Mircea si Comisia judeteana de aplicarea legilor fondului functiar. Cei noua sateni din Paunesti si Fitionesti insotiti de viceprimarul din Paunesti, Dorinel Novac, virtual candidat al PSD la functia de primar al comunei, au cerut sprijinul presedintelui CJ pentru a-si primi padurile inapoi, dar si pentru stoparea taierilor de pe propretatile lor. E adevarat ca doi dintre sateni aveau de fapt probleme legate de restituirea unor imobile, iar alti patru se judeca deja in instanta pentru suprafetele lor de paduri, dar in general tema conferintei s-a axat mai mult pe taierile ilegale de paduri si pe tergiversarea retrocedarilor. Folosind electoral necazurile satenilor din Paunesti si Fitionesti, Marian Oprisan i-a acuzat pe membrii Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar de aplicare a legilor in mod discretionar, pentru ca de patru ani unor oameni simpli nu le-au fost retrocedate proprietatile, dar au fost pusi in posesie "smecherii", care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari, care locuiesc in strainatate. "O mina de smecheri au cumparat drepturile litigioase de la asa-zisii proprietari de terenuri si, pe baza unor acte, au luat sute de hectare, in timp ce acestor oameni simpli nu li s-au rezolvat problemele pentru ca nu sint interesanti pentru cei din Comisia Judeteana", a declarat Marian Oprisan.


Primarii PSD victimizati de Comisia funciara


De citiva ani, satenii din Paunesti si Fitonesti se pling ca sint purtati pe drumuri de membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar. Oprisan a sustinut la rindul sau ca membrii Comisiei judetene returneaza dosarele fostilor proprietari numai acolo unde sint primari PSD, sub pretextul ca dosarele sint incomplete. "Comisia Judeteana spune ca dosarele sint incomplete, trimitindu-i pe oameni inapoi in localitati, spunindu-le ca de fapt primarii nu vor sa le retrocedeze paminturile", a declarat Oprisan. Mai mult chiar, seful CJ Vrancea a sustinut ca in timp ce oamenilor simpli nu le sint recunoscute declaratiile cu martori, actele fostilor boieri sint prelucrate chiar de catre membrii comisiei. "Stranepotii vin cu acte vechi la Comisie si sint pusi in posesie fara sa se verifice ca de fapt multe dintre suprafetele de paduri revendicate au fost girate de catre bunicii lor la banci, au fost vindute sau pierdute la jocuri de noroc pe la Paris. Daca in Ungaria urmasii grofilor nu primesc decit o despagubire de maxim 50.000 de euro pentru fostele proprietati, in Romania grofii unguri isi primesc toate padurile", a subliniat Oprisan. Unul dintre satenii nemultumiti, Ghita Munteanu din Paunesti, a declarat ca vrea sa mearga la Bucuresti sa-i faca dreptate presedintele Traian Basescu, dar ca poate sa ajunga si la Bruxelles facind greva pentru drepturile sale. Satenii din Paunesti sint suparati si pe fata presedintelui statului, Ioana Basescu, care si-a deschis de citeva luni cabinet notarial in comuna lor. "I-am transmis doamnei Basescu o lista cu semnaturi din partea a aproape 150 de sateni si I-am zis de invirteala noastra, dar n-am primit nici pina azi un raspuns. De unde se vede treaba ca nu intereseaza pe nimeni de problemele noastre", a concluzionat Ion Chitic din Paunesti. Chiar daca presedintele PSD-ului local a afirmat la inceputul intilnirii de ieri ca adunarea de ieri nu are caracter politic, unul dintre satenii din Fitionesti l-a dat insa de gol pe "presedinte". "Noi nu ne-am primit padurile desi ne judecam de ani de zile. Asa cum I-am spus domnului presedinte si duminica, la sedinta, pe noi ne poarta pe drumuri de patru ani", a declarat Ion Atanasoaie pina sa apuce Marian Oprisan sa-i faca semn sa taca.


Totul se invirte in jurul campaniei electorale


Oamenii s-au mai plins si de faptul ca Romsilva a inceput sa le taie padurile care urmau sa fie retrocedate. Oprisan l-a acuzat si pe seful Directiei Silvice Focsani, Petrica Tudosa, de taierea masiva a padurilor Vrancei. "Nu era de ajuns ca miile de cetateni din judetul Vrancea n-au intrat in posesia drepturilor lor, dar guvernul de dreapta, mina de smecheri si conducerea liberala a lu"â„¢ RomSilva, au trecut la taierea masiva a padurilor cetatenilor care urmeaza sa le primeasca. Va invit pe toti sa mergem in citeva locuri din judet sa vedem ce-a putut sa faca Tudose si gasca lui", a declarat Marian Oprisan. In replica, directorul Directiei Silvice, Petrica Tudosa, a declarat ca in zonele mentionate nu se fac defrisari, punind declaratiile sefului CJ pe seama apropiatelor alegeri. "La Fitionesti, Directia Silvica nu are nici un fel de padure, toate suprafetele de padure fiind particulare. Daca se taie ilegal e treaba celor care administreaza. La Paunesti s-a sistat orice exploatatie inca de acum o luna. Noi am trimis notificari si, pina ce Comisia judeteana de aplicarea fondului funciar nu-si spune cuvintul, nimeni nu mai are voie sa taie nici un copac. In alta ordine de idei cred insa ca aceste declaratii vin pe fondul apropiatei campanii electorale si nu au nimic de-a face cu realitatea", ne-a declarat directorul Petrica Tudosa. Seful CJ a cerut explicatii si sefului Inspectoratului Judetean de Politie care trebuie sa se ocupe mai mult de aceste situatii "si nu de amendarea bietilor oameni care isi iau si ei o caruta de vreascuri din padure ca sa-si incalzeasca locuinta". In cele din urma, Marian Oprisan a solicitat ministrului de interne sa trimita in control o echipa de specialisti care sa faca treaba Comisiei Judetene, astfel incit retrocedarile sa fie realizate la timp. Seful administratiei judetene a mai adaugat ca va depune in Parlament, prin deputatii PSD, o motiune de cenzura. "Daca le da mina sa se joace cu cetatenii vrinceni, la alegerile generale vor plati din plin", a amenintat Marian Oprisan. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739390 zile, 1 ora, 58 minute, 4 secunde
sper ca locuitorii acestui judet, cu ocazia alegerilor sa se trezeasca la realitate si sa nu mai voteze cu golanii si hotii. in legislatura 2000-2004 oprisan s-a ostemit sa sa-si insuseasca banii din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.