Politică

Cum i-a vindut Andrei Dulgheru Primaria lui Armencea

Ana-Maria Cantia
21 mar 2008 3916 vizualizări
Noul sediu al Primariei Adjud este in constructie de 16 ani u in loc sa-l termine, autoritatile au preferat sa se mute in sediul Apoterm SA, furnizor local de apa potabila u oficial, pretul a fost de 475.000 lei pentru actiunile detinute de Andrei Dulgheru, prim - vicepresedintele PD-L Vrancea u costurile ascunse, printre care ratele neachitate de Dulgheru la FPS pentru Apoterm, au ridicat pretul tranzactiei la peste 700.000 lei u cu acesti bani aproape s-ar fi putut termina noul sediu, pe care Primaria a anuntat ca vrea sa-l termine abia in acest an u afacerea arata ca la Adjud «interesul poarta festul» iar cind e vorba de bani publici nu mai conteaza partidele de unde provin alesii si nici cine e la putere

Sediul nou al Primariei Municipiului Adjud nu este terminat nici acum, desi lucrarile au inceput in urma cu 16 ani, din cauza unei profitabile afaceri transpartinice pe bani publici, incheiata in 2003, pe vremea cind PSD conducea judetul cu mina forte. La cladirea din parcul orasului s-a lucrat din 1992 pina in 1999, iar acum este functional doar corpul B, unde este sediul bibliotecii. In loc sa continue investitia, edilii au preferat ca, sub pretextul gasirii unui nou sediu, sa incheie o afacere paguboasa pentru bugetul local, dar profitabila pentru anumite persoane cu influenta politica. Consiliul Local a cumparat Apoterm SA, furnizorul local de apa, de la Andrei Dulgheru, actualul prim - vicepresedinte PD-L Vrancea, pentru ca Primaria sa se mute in sediul societatii. Afacerea a trecut neobservata la vremea respectiva. Dulgheru a preluat actiunile de la cei care au cumparat Apoterm in rate de la FPS in 1999. CL Adjud, dominat atunci ca si acum de PSD, a dat pe Apoterm 475.000 lei, din care 400.000 lei imprumutati de la sucursala BCR Adjud, condusa atunci de un fost consilier local. In realitate, valoarea tranzactiei a fost mult mai mare din cauza costurilor ascunse. CL a preluat si ratele neplatite de Dulgheru la FPS, de aproximativ 200.000 lei, datorii de 370.000 lei la Electrica, dar si obligatii la banci in contul ipotecilor facute. Daca scadem datoriile de 330.000 lei ale Primariei catre Apoterm, reiese ca valoarea reala a tranzactiei a fost de peste 700.000 lei, atunci cind pentru terminarea sediului nou al Primariei era necesar 1 milion lei. Dupa aceasta «gaura» in buget, primarul Armencea zice ca vrea sa termine noul sediu.


Afacere pe bani publici PSD "" PD


La Adjud, sediul nou al primariei nu a reprezentat o prioritate pentru primarul PSD Constantin Armencea, care in loc sa termine constructia deja inceputa, a cumparat de la un oponent politic sediul unei societati comerciale, Apoterm SA, fost furnizor local de apa potabila. Necesitatea unui sediu care sa satisfaca nevoile orasului, abia ridicat la rangul de municipiu, a fost folosita ca pretext pentru incheia o afacere profitabila pentru toti cei implicati. Astfel, Adjudul nu are sediu nou pentru primarie, insa unii mai mari locali au conturile mai bogate. Constructia cladirii din parcul municipiului a inceput in 1992, lucrarile fiind cistigate de firma SCCM. In corpul A trebuia sa fie sediul Primariei, in timp ce in corpul B, care a fost terminat in 1997, functioneaza Biblioteca. SCCM a sistat lucrarile la corpul A in februarie 1999, din cauza lipsei fondurilor. «In perioada 1991 -1999 derularea acestei investitii s-a facut anevoios, au fost perioade in care constructorul nu a mai lucrat, deoarece Primaria Adjud nu beneficia de fonduri proprii pentru plata lucrarilor executate, ceea ce a condus in anul 1996 si la o notificare a SCCM Vrancea catre Judecatoria Focsani, de recuperare a unui debit», se arata intr-un raspuns al Primariei Adjud catre Ziarul de Vrancea. La data sistarii lucrarilor, valoarea totala aprobata pentru sediul Primariei era de 3,5 miliarde de lei, la preturile din ianuarie 1998. Actualizata la valoarea din 2003, atunci cind Primaria s-a mutat in sediul Apoterm, aceasta insemna aproximativ 350.000 euro, adica 1,31 milioane lei. Din aceasta suma, Primaria Adjud decontase 252.231 lei, din care 215.144 lei catre SCCM. Astfel, pentru finalizarea lucrarilor mai era necesara suma de 1,064 milioane de lei. Municipalitatea a motivat faptul ca nu s-au continuat lucrarile pentru ca nu putea sa imprumute aceasta suma doarece s-ar fi depasit limitele impuse de legislatie pentru indatorare. Un amanunt care ilustreaza graba autoritatilor pentru a se «reorienta» catre un alt sediu este faptul ca in momentul abandonarii lucrarilor la noul sediu fusesera montate geamurile termopan, ulterior luate pentru a nu cadea in mina hotilor.


Afacerea Apoterm, «imbratisata» de consilieri


Autoritatile din Adjud s-au orientat catre Apoterm pentru a gasi un nou sediu, in loc sa-l termine pe cel inceput. La o prima vedere, tranzactia pare la jumatate din suma necesara terminarii imobiliului din parcul municipiului. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Apoterm SA a fost cumparata in anul 1999 de la FPS cu suma de 280.000 lei (2,8 miliarde lei vechi), de patru persoane fizice, printre care si democratul Andrei Dulgheru, in rate care trebuiau platite anual pina in 2004. FPS, printr-un act aditional cel putin suspect, le-a cedat dreptul de proprietate actionarilor doar pentru plata avansului de 20% din valoarea totala a contractului. Astfel, actionarii au putut sa-i cesioneze actiunile lui Dulgheru, care a devenit actionar majoritar. In anul 2002, actualul prim - vicepresedinte PD-L Vrancea a scos la vinzare actiunile pe care le detinea la SC Apoterm SA. Si cui putea sa le vinda decit tot statului. Democratul a facut prima oferta de vinzare CL Adjud in sedinta din 12 decembrie 2002. "Am facut oferta pentru pachetul majoritar si m-am gindit la Consiliul Local. Concluzia mea a fost ca CL poate sa achizitioneze Apoterm aproape gratis. CL datoreaza 1,6 miliarde, fara penalitati, catre Apoterm, iar cu penalitati se ridica la 3,3 miliarde, pe care nu le mai plateste, iar suma solicitata de mine este cu putin mai mare peste aceasta valoare. De asemenea, patrimoniul sediului si activitatile productive amortizate, serele, cantina, chirii la spatiile din proprietate si dotarile importante. In oras sint peste 600 de metri patrati, spatii comerciale. M-am gindit ca serviciul salubritate are nevoie de un spatiu adecvat, de asemenea spatiile verzi au acolo conditii optime. Am considerat ca pentru primarie este o buna afacere. Unele din utilaje nu mai sint pentru ca au fost platite din datorii", a precizat Dulgheru in sedinta cu pricina.


Alesii au votat cu ochii inchisi


Andrei Dulgheru a reusit sa convinga majoritatea consilierilor sa voteze achizitionarea Apoterm. Consilierii, indiferent de culoare, s-au aratat incintati de perfectarea afacerii si au aprobat Hotarirea nr. 74/12.12.2002 , prin care "se aproba achizitionarea pachetului de actiuni detinut in Asociatia Salariatilor si Membrilor Conducerii Apoterm SA de la actionarul majoritar, domnul inginer Dulgheru Andrei, prin negociere directa". CL a stabilit o comisie care sa negocieze termenii contractului. "Membrii comisiei care au negociat pretul cu Apoterm SA au fost: comisia pentru buget, finante, administrarea domeniului public si privat al municipiului Adjud, servicii si comert, formata din consilierul Ion Catana, Adrian Badiu, Constantin Ianovici, Petru Secara. Din comisia de negociere au mai facut parte si Gelu Gafton, consilier, Benoni Graur-sef serviciu tehnic, Lucica Susnea-contabil, Ionut-Manuel Pascaru-jurist, precum si primarul Constantin Armencea. In aceeasi sedinta, o parte dintre consilierii care au facut parte din comisie au sustinut cumpararea actiunilor. "Important mi se pare ca Apoterm are la aceasta data de incasat de la populatie 5 miliarde de lei. Ca o parere personala, cred ca se merita achizitionarea. Primaria, la aceasta ora nu are spatii necesare pentru desfasurarea activitatii la toate serviciile", a incercat Andrei Badiu sa-si convinga colegii. Si consilierul PDL Sorin Trif a sustinut cumpararea Apotermului. "Sustin achizitionarea societatii Apoterm deoarece se da parerea (?) unui oras civilizat cu dotari corespunzatoare, de aici primaria are de cistigat", a precizat in sedinta consilierul Trif, dupa cum se arata in procesul verbal. Consilierul Petru Secara s-a aratat si el a fi de acord cu tranzactia.


Dulgheru si-a vindut si datoriile


Desi Dulgheru le-a prezentat o oferta "bogata", in realitate, consilierii au cumparat si datoriile societatii. Pretul stabilit de comisia de negociere si aprobat prin Hotarirea 74/2003 a fost de 475.000 lei. Din aceasta suma, 400.000 lei au fost imprumutati de la BCR. Cel mai dubios element al tranzactiei este faptul ca CL Adjud a cumparat actiuni pe care Dulgheru nu le platise inca. In momentul tranzactiei, potrivit graficului de achitare a ratelor catre FPS, acesta mai avea de platit aproximativ 200.000 lei. Se poate spune ca CL a platit de doua ori Apoterm, o data FPS-ului si o data lui Dulgheru. In plus, imobilele fusesera ipotecate, iar datoriile preluate de municipalitate. Astfel, in Hotarirea 74/2003, se mentioneaza ca «imobilul cumparat este grevat de sarcini (inscriptiuni ipotecare) pe care le preia CL si le trece in proprietatea publica a municipiului Adjud». La acestea se adaugau datorii de 370.000 lei la Electrica, esalonate pe doi ani. "Datoriile la «Electrica» si ratele au ramas Apotermului", ne-a confirmat viceprimarul Gelu Diaconu. Acesta ne-a mai lamurit ca Primaria nu foloseste decit cladirea in care isi are sediul acum si cantina, restul imobilelor si actiunilor raminind Apotermului, care este al Consiliului Local. Lista datoriilor preluate de la Apoterm este mai lunga, insa nimeni din CL n-a intrebat actionarii de la Apoterm ce au facut cu banii incasati pe apa, gunoi, canal si caldura, desi era evident ca societatea mergea in pierdere, acumulind datorii. Apotermul s-a dovedit a fi dupa cumparare o «gaura neagra» pentru bugetul Adjudului. Astfel, potrivit Raportului de control al Camerei de Conturi Vrancea pe anul 2006 la Primaria Adjud, doar in anul respectiv volumul pierderilor societatii s-au ridicat la suma 111.573 lei.


Un consilier a votat de patru ori pentru aceeasi afacere


Consilierul Andrei Badiu a votat de patru ori pentru perfectarea tranzactiei dintre Dulgheru si Consiliul Local. El a sustinut inca de la inceput aceasta cumparare, dupa cum s-a vazut mai sus. Acesta a facut parte din comisia care a negociat pretul cu Andrei Dulgheru, a votat pentru cumpararea Apotermului, dar cel mai interesant vot este cel dat in privinta banilor. In calitate de consilier, el a votat pentru contractarea imprumutului de 400.000 lei de la BCR, pe de o parte, dar si in calitate de director al Bancii Comerciale din Adjud, pentru acordarea creditului. Democratul Carmen Birla, actualul candidat al PD-L pentru functia de primar al Adjudului, a fost unul dintre cei patru care au cumparat Apoterm de la FPS, iar cind societatea a fost vinduta CL era membru al Consiliului Local.


Cumpararea Apoterm = sediu nou


Fara afacerea achizitionarii Apoterm, probabil ca la aceasta data sediul nou al Primariei Adjud ar fi fost gata. Acest lucru reiese din faptul ca suma necesara finalizarii cladirii din parcul orasului este aproape egala cu suma costurilor oficiale si a celor ascunse ale cumpararii Apoterm. Astfel, adunind la 475.000 lei datoriile la Electrica de 370.000 lei si ratele de 200.000 lei rezulta 1,045 milioane de lei. Chiar daca scadem suma pe care Primaria o datora catre Apoterm, de 330.000 lei, tot mai ramin 715.000 lei, la care se adauga si dobinzile de la banca. Apoterm avea de recuperat 500.000 de lei datorii la populatie, lucru care nu s-a mai intimplat. Cei 715.000 lei platiti in 2003 erau suficienti pentru a duce aproape de final lucrarile la sediu avind in vedere ca la aceasta data se estimase ca mai este nevoie de 1,06 milioane lei. La noua ani de la abandonare, Primaria Adjud isi declara intentia de a termina noul sediu. Prin Hotarirea 85/6.07.2006 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai Obiectivului de investitii Biblioteca municipiului Adjud (corp B) si sediu primaria (corp A), cu valoare totala de 1,455 milioane lei, din care constructii plus montaj 1,211 milioane lei. «Aceasta valoare a fost inclusa in Programul Multianual de investitii», ne-a precizat primarul Constantin Armencea, adaugind ca valoarea obiectului de investitie cuprins in program s-a diminuat de la 1.240.547,46 lei la 654.547,46 lei intrucit s-a hotarit executarea lucrarii in regie proprie.


Nefinalizarea primariei este contraventie


Desi legea e clara si vorbeste de sanctiuni in cazul neterminarii constructiilor incepute cu destinatie de primarie, in ultimile doua mandate nu s-a batut nici un cui la constructia din parc. Ordonanta de Guvern 21/2002, precizeaza la art. 20, lit. c, ca "neluarea masurilor pentru finalizarea constructiilor incepute constituie contraventie», iar primarul este cel sanctionat. Primarul motiveaza ca nu a avut bani sa termine constructia, preferind sa cumpere Apotermul, pentru ca avea nevoie de spatiu. "Un motiv pentru care s-au cumparat imobilizarile corporale situate pe strada Stadionului, numarul 2, il constituie si faptul ca prin Legea numarul 223/2000, orasul Adjud a devenit municipiu, ceea ce a determinat o supradimensionare a activitatilor si implicit a numarului de personal si drept urmare nu se asigurau nici partial spatiile de activitate pentru intregul personal. Cumpararea bunurilor imobiliare ale SC Apoterm SA Adjud a fost imperios necesara si oportuna pentru ca Primaria si Consiliul Local sa-si organizeze aparatul administrativ la cotele impuse administratiei publice locale de reforma in sistem", ne-a raspuns primarul. Andrei Dulgheru, celalalt pion important al afacerii, a afirmat ca pentru el, vinzarea Apoterm a fost o afacere despre care nu vrea sa vorbeasca. \'\'Sint o persoana privata, nu vreau sa vorbesc despre o afacere de acum 8-9 ani de zile, nu mai dezgropati mortii. Nu sint o persoana publica sa prezint interes pentru dumneavoastra, va luati asa de oricine de pe strada, se vede ca va impinge cineva de la spate...\'\', ne-a declarat, vizibil deranjat de intrebari, Andrei Dulgheru, care este seful de campanie al PDL Vrancea. (Ana-Maria CANTIA)


  • Dedesubturile privatizarii Apoterm


  • Apoterm SA Adjud este fosta SC GCL SA Adjud, societate care si-a schimbat denumirea in martie1999. In acelasi an, societatea, aflata la acea data in portofoliul fostului FPS, a fost privatizata. Cumparatorul a fost "Asociatia Salariatilor si membrilor Conducerii", care a chizitionat societatea cu suma de 2, 89 miliarde lei vechi, adica 70.498 de actiuni, fiecare valorind 41.000 lei vechi, cu plata in cinci rate anuale in suma de 462.466.880 lei fiecare. Suma de 578.083.600 lei, reprezentind 20% din valoarea contractului, a fost achitata in avans. Actiunile au fost cumparate de Andrei Dulgheru, Carmen Birla, actualul candidat al democrat-liberalilor pentru functia de primar al orasului, Costica Bostan si Gheorghe Arvinte. Asa cum s-a obisnuit cu aceste privatizari, cei care au platit FPS-ului avansul de 20% ar fi trebuit sa-si plateasca restul datoriei din veniturile firmei si din mijloacele fixe si utilajele vindute. In mai 2000 s-a incheiat un act aditional la contractul cu FPS-ul, prin care s-a reesalonat plata diferentei in cinci rate anuale, din care primele doua de "doar" 200 milioane lei vechi. Ca urmare a concesiunilor de actiuni dintre cei patru actionari importanti ai Asociatiei, Andrei Dulgheru a ramas actionar majoritar devenind astfel administrator unic al societatii. Cind cei care au achizitionat pachetul majoritar de la Apoterm au ajuns la concluzia ca serviciile publice nu aduc profiturile scontate au decis sa scape de ea. La sfirsitul anului 2000, Apoterm Adjud avea deja datorii catre furnizori de 4,9 milioane de lei vechi, 1,2 miliarde lei vechi catre bugetul statului cu titlul de energie termica nejustificata. Totodata, exista si o linie de credit bancara de 500 de milioane lei vechi si de rambursat un credit bancar de 600 milioane lei vechi facut pentru infiintarea unei fabrici de piine. Pe de alta parte, creantele erau de 6,9 milioane lei vechi. Toate acestea in conditiile in care activitatile societatii erau in pierdere. Pentru a scapa Apoterm de datorii, desi era societate privata, Consiliul Local a decis pe 18.10 2001, prin HCL nr.49, infiintarea societatii URBIS SA Adjud, in care actionar majoritar era Consiliul local Adjud cu 95,97%. Dupa infiintarea serviciului public apa-canal-termoficare, Apoterm a ramas fara serviciile publice, patrimoniul public aferent acestora fiind preluat in exploatare prin gestiune directa de Primarie. (A. M. CANTIA)






    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 14

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    ne fura cu totul, ba trif isi face constructiii in fata bloculuim pe spatiile verzi, ba cristea si el la fel, si ca el sunt mutii altii, sau consilieri locali care fura municipalitatea legal, sunteti citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    Consilierii locali in frunte cu Armencea au prejudiciat bugetul local cu sumele de care se face vorbire in articol.Ce parere are DNA despre acest lucru.Birla vrea sa fie primar sa mai citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    Noi " muritorii de rand" nu prea avem cum sa comentam..sau sa luam o atitudine, pentru ca vrem si ne lasam pacaliti pe banii nostri...Ce se intampla in acel oras nu e singular.."baronii locali" i-si citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    ziarul de vrancea reprezentat de autoarea atator articole calomnioase si rau-voitoare nu face decat sa arate ca ziarul este exponent politic al celor fara Dumnezeu oare pe acest pamant nu sunt si citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    Ana-Maria Cantia esti o nestiutoare si ar fi mai bine sa te lasi de scris decat sa scrii niste lucruri pe care le inventezi, sau poate asa esti tu obisnuita cu gogosi. lasa-ne lasa-ne ca ne citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    probabil ca tot ce te intereseaza sunt banii. suntem si noi curiosi cati bani ti-ai luat pentru a scrie asemenea neadevaruri. daca tot spui ca ei si-au luat bani, ce acte ai tu mai fatuca? nu iti citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    @Ana-Maria Cantia zi tu cati bani ai primit de la PNL sa scrii articolul asta ? In realitate tu scrii articole care deziformeaza cu buna stiinta populatia Vrancei in scopul de a aduce voturi PNL-ului citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    Stimati prosti si proaste(gheorghe,abramburica,ionela si alex) Sunteti slugile lui Dulgheru si ale lui Armencea.Chiar credeti ca nu sunt documente?Ei bine sunt,ziarista nu putea scrie citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    Stimati prosti si proaste(gheorghe,abramburica,ionela si alex) Sunteti slugile lui Dulgheru si ale lui Armencea.Chiar credeti ca nu sunt documente?Ei bine sunt,ziarista nu putea scrie citeste integral
    , acum 739371 zile, 2 ore, 8 minute, 55 secunde
    Cetatenii trebuie sa stie cine ii conduce.Atit timp cit platim impozite si taxe avem dreptul sa stim.Dulgheru a facut greva foamei,a plecat mereu de unde a fost cu coada intre citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.