Politică

Oprisanii vor fi institutionalizati

Ziarul de Vrancea
13 mar 2008 1226 vizualizări
Legea votului uninominal a trecut ieri de Curtea Constitutionala si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, din Suedia u in aceste conditii, este foarte posibil sa avem baroni locali pe viata prin alegerea lor intr-un singur tur u prevederea reprezinta o victorie a baronilor in Parlament u la noi si-au anuntat batalia pentru Consiliul Judetean baronul Marian Oprisan si liberalul Nini Sapunaru, in timp ce democrat-liberalul Jan Vraciu este indecis desi i se forteaza candidatura

Curtea Constitutionala a decis ca legea privind introducerea sistemului de vot uninominal pentru alegerea parlamentarilor si sefilor de consilii judetene este constitutionala. Astfel, principala prevedere contestata, alegerea presedintilor de consilii judetene intr-un singur tur, va deveni realitate pe 1 iunie, atunci cind va avea loc primul tur al alegerilor locale. Aceasta modalitate de alegere a fost rezultatul negocierilor transpartinice din Parlament, din care au iesit cistigatori baronii PSD. Mai intii, "Oprisanii" au determinat conducerea PSD sa sustina aceasta "revendicare", dupa care pesedistii i-au determinat pe parlamentarii PD-L sa voteze alaturi de ei. PNL s-a abtinut, iar cei de PRM si PC au sesizat Curtea Constitutionala. Baronii si-au dorit votul uninominal deoarece suprematia pe care o au in multe judete le poate aduce cu usurinta cel mai mare numar de voturi din primul tur si nici nu mai sint la mina consilierilor judeteni. Pe de alta parte, alegerea directa a presedintilor de consilii judetene are ca rezultat confruntarea directa intre cei mai puternici de pe plan local. La noi, baronul Oprisan se va duela cu liberalul Nini Sapunaru, in timp ce democrat "" liberalul Jan Vraciu spune ca PD-L trebuie sa analizeze situatia. Cu toate acestea, candidatura sa ar putea fi fortata de la Bucuresti, atita timp cit partidul se afla intr-o criza de lideri pe plan local. Liberalul Nini Sapunaru ne-a spus ca, in opinia sa, presedintii consiliilor judetene nu vor avea puteri mai mari decit acum, chiar daca vor fi alesi uninominal. "Nu este atit de important cine conduce Consiliul Judetean, ci cine are majoritatea. Nu cred ca vor fi modificari legislative din cauza acestei modalitati de alegere, pentru ca, daca s-ar fi dorit un presedinte de judet, atunci trebuia ales in doua tururi. Practic, presedintele de consiliu judetean este un consilier ales de un anumit numar de persoane. Eu vreau sa candidez si voi candida mai mult ca sigur pentru presedintia Consiliului Judetean", ne-a declarat presedintele PNL Vrancea. Sapunaru spune ca in cazul in care va deveni presedintele CJ nu va renunta la functie pentru un loc in Parlament, la alegerile generale. Liderul liberal crede ca PNL are sanse sa obtina un numar mare de consilieri judeteni la alegerile locale. "Tinta noastra este de 10-12 consilieri. Noi credem ca putem obtine 25-30 de procente. Din punctul meu de vedere, in momentul acesta, cetatenii judetului vor trebui sa aleaga si sa decida cine are cele mai mare sanse si sa dea un alt vot decit pe ideea de partid. Daca un partid are un candidat slab atunci va fi "rupt" la vot. Noi deja ne-am pus problema in interiorul partidului cine vor fi candidatii la Senat si la Camera Deputatilor. Celor care vor sa candideze le-am spus de pe acum sa activeze, sa se ocupe de primarii", ne-a spus Nini Sapunaru.


"Oprisan ii bate din birou"


Democrat "" liberalul Jan Vraciu ezita sa candideze la presedintia Consiliului Judetean, spre deosebire de principalii contracandidati ai PD-L in Vrancea. "Este o decizie a Curtii Constitutionale si o luam ca atare. Vom desemna un candidat pentru Consiliul Judetean pina pe 31 martie. Vom face o evaluare pentru a lua o decizie, daca va fi presedintele, daca va fi altcineva. Este clar ca personalitatile puternice se vor impune, va conta foarte mult actiunea personala. Evident, va trebui modificata si legea alesilor locali. Acum avem o grija in plus, pe linga opt pentru Parlament", ne-a declarat Jan Vraciu. Pesedistul George Baesu este de parere ca Marian Oprisan nu trebuie sa isi faca griji daca va intra in cursa cu actualii presedinti ai PNL si PD-L. "Nu este exclus in perioada urmatoare sa apara candidati supriza, dar pe cei de acum Oprisan ii bate fara sa iasa din birou, pentru ca aloca foarte mult timp propriilor afaceri si foarte putin timp ca sa faca politica in judet", ne-a spus deputatul PSD. Si acesta crede ca se impun modificari in legislatie, ca urmare a noii modalitati de alegere a presedintilor de consilii judetene. "Cred ca se va ajunge ca presedintii de consilii judetene sa lucreze foarte indeaproape cu parlamentarii alesi in colegii pentru ca de acum incolo cred ca vor da socoteala impreuna in fata cetatenilor, cit si unii altora, pentru modul in care se implica in mod real in rezolvarea feluritelor situatii cu care se confrunta oamenii", a adaugat pesedistul George Baesu.


"Basescu s-a antepronuntat"


Asa cum arata legea votului uninominal acum, ea dezavantajeaza partidele mici care nu au sanse mari sa cistige singure presedintia unui consiliu judetean. Pe vechea lege electorala, partide ca PC si PRM, pe baza de negocieri, puteau accede la functia de presedinte de consiliu judetean sau de vicepresedinte. Presedintele PRM Vrancea, Adrian Popescu, sustine ca se astepta la o astfel de decizie a Curtii Constitutionale fiind influentata de declaratiile presedintelui Traian Basescu. "Ne astepam la asa ceva dupa ce am vazut, vinerea trecuta, declaratia lui Traian Basescu la semnarea pactului pentru invatamint. El a spus ca legea votului uninominal pentru presedintia consiliilor judetene este constitutionala. Nu este prima data cind Curtea este influentata de antepronuntarea presedintelui Basescu. Cit priveste candidatura la sefia Consiliului Judetean avem de ales din mai multe propuneri, dar le vom face cunoscute pina la finele acestei luni", ne-a declarat peremistul Adrian Popescu, unul dintre virtualii contracandidati ai lui Oprisan la prsedintia CJ. Acesta a precizat ca odata cu aceasta prevedere legata de presedintia CJ, va trebui modificata si legea 215/2001, in ceea ce priveste demiterea presedintelui CJ cu doua treimi din numarul consilierilor judeteni. Reprezentantul celuilalt grup de contestatari ai votului uninominal, presedintele Partidului Conservator Vrancea, Vasile Gheorghe, a avut o opinie similara. "Personal, tot mai cred ca alegerea presedintelui printr-un singur tur este neconstitutionala. Iar in ceea ce priveste anuntarea candidatului nostru la sefia CJ o vom face dupa ce ne vom consulta cu BPJ al PC Vrancea", a declarat Gheorghe, recunoscind in acelasi timp ca se afla printre nominalizatii la aceasta functie.


"Alegerea lui Oprisan - atentat la siguranta nationala"


Liderul Actiunii Populare Vrancea, Dumitrache Tudorache, este de parere ca alegerea prin vot direct a actualui sef al CJ Vrancea este un «atentat la siguranta nationala». Cum este alegerea si transferarea in mina unui singur om a puterii depline intr-un judet cu etnici maghiari. "Poate ca avind atita putere un astfel de presedinte ar putea permite circulatia in judet a masinilor de mare tonaj si ma gindesc aici la niste transportoare blindate. Personal, nu cred ca Oprisan va mai fi la sefia CJ Vrancea. Alegera sa ar insemna atentat la siguranta nationala in Vrancea", a fost de parere Dumitrache Tudorache. Potrivit acestuia, Actiunea Populara se pregateste sa fuzioneze cu PNL, iar aceasta optiune va fi supusa atentiei membrilor de partid la Congresul extraordinar care va avea loc luna viitoare. In acest context candidaturile la sefia CJ vor fi altele. Dumitrache Tudorache a mai precizat ca, desi a fost nominalizat de catre AP pentru aceasta candidatura, si-a declinat competitivitatea. Presedintele PNG Vrancea, Marin Stoica, spune la rindul sau ca partidul sau este pregatit sa lanseze in campanie un candidat pentru presedintia Consiliului Judetean. "In mod sigur vom anunta candidatul nostru la sefia CJ dupa ce va fi validat de membrii BPJ. Nu va ascund ca si eu ma numar printre nominalizati, dar vom vedea decizia colegilor mei. Cert este ca Legea 67/2003, privind alegerile, ne obliga sa anuntam cu 40 de zile inainte de scrutin candidatii, desi campania dureaza numai 30 de zile", a declarat Marin Stoica. (Doina GANEA, Mihai BOICU)


Ce s-a contestat


Contestatia la legea privind uninominalul, care a fost depusa la 6 martie, a fost semnata de parlamentarii PC, PRM si un independent. Acestia au adus o serie de critici punctuale pentru unele articole care, in opinia lor, pot afecta principiile democratice privind pluripartitismul si rolul partidelor politice. Presedintele Traian Basescu a promulgat, tot ieri, legea votului uninominal, la intoarcerea din Suedia, si a trimis-o spre publicare in Monitorul Oficial prin curier diplomatic special. In sesizarea inaintata Curtii Constitutionale, PRM a sustinut ca depunerea a cinci salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat conditioneaza exercitarea dreptului de a fi ales pe criterii de avere. Sesizarea aminteste si de pragul electoral alternativ care nu mai este procentual, ci se raporteaza la obtinerea a sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si trei pentru Senat. La acestea se adauga alegerea presedintilor de consilii judetene intr-un singur tur. De asemenea, Legea votului uninominal a fost contestata si in ansamblul sau. (D. G.)


S-a decis: Alegeri locale pe 1 si 15 iunie


Guvernul a aprobat, ieri, un set de acte normative privind calendarul si organizarea alegerilor locale, care vor avea loc, pe 1 iunie, pentru primul tur, si pe 15 iunie, pentru turul al doilea. Premierul Tariceanu a explicat ca in stabilirea datei alegerilor locale s-a tinut cont de data alegerilor locale din 2004, care s-au desfasurat in 6 iunie. Procesul de votare se va desfasura intre orele 7 -21, iar campania electorala va incepe cu 30 de zile inainte de alegeri. Premierul a precizat ca pentru alegerile locale din acest an au fost alocate fonduri de aproximativ 66 milioane lei. Biroul pentru depunerea candidaturilor va functiona incepind cu 31 martie, iar candidaturile vor putea fi depuse pina la 22 aprilie. "Pentru Vrancea nu s-a stabilit o suma pentru cheltuieli. In afara de timbre si autocolante care vor fi distribuite de MIRA, totul va fi responsabilitatea Institutiei Prefectului. Se va vota pe liste permanente pentru localitatile de resedinta, pe liste suplimentare pentru cei care omisi din listele permanente sau din alte localitati si pe liste complementare pentru cei din comunitatea europeana. Se va vota doar cu buletine de identitate sau carti de identitate", ne-a declarat prefectul Dragos Mircea. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
E o zi neagra de tot pentru toti opozantii presedintelui Consiliului Judetean. Cum s-ar spune Sah Mat, Knock Out. In mod sigur nu-si vor reveni din zapaceala in urmatoarele luni, poate eventual peste citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Indiferent cine va castiga presedintia CJ, populatia nu va castiga nimic. Judetul asta arata jalnic, numai provincie europeana nu suntem. Nu s-a facut nimic si, daca s-a incercat ceva, mai mult s-a citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Oprisan are primari, care nu sufla si prostesc taranimea sa-l aleaga. Mobilizarea este buna si le rade in nas la altii. Dintr-un exmatriculat in scoala,a ajuns sa-i pacaleasca pe toti, deoarece are citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Acum, vorba lui Basescu, poporul va decide. Iar poporul, conform unui principiu al democratiei are intotdeauna dreptate. Indiferent pe cine va alege poporul, pe Oprisan, pa Sapunaru, pe Vraciu, pe citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Mare belea pe capul vrancenilor! Baronul Portofel a ajuns din nou pe cai mari! Crescut la scoala lui Pica si Fani Istrate care l-au educat in practica sustragerii portofelelor dupa ce a fost citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
E adevarat,numai Dumnezeu, insa eu cred totusi ca poate isi revine DNA-ul
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
In afara de db si informer mai este cineva care voteaza cu oprisan?
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Pai si-aici daca noi 2 votam cu el si voi doi cu altii tot cistiga, are 50% si e suficient.
, acum 739392 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Misto ce a zis "INCOMODUL" ! Poate deschid ochii electorii, oricum, in mediul rural vor ramane "orbi", ca nu au cum altfel. Si nu e numai vina lor, au destule probleme saracii oameni, pe langa lipsa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.