Politică

Vrincenii candideaza la alegerile din Italia

Mihai Boicu
7 mar 2008 930 vizualizări
Doi focsaneni vor candida pe listele coalitiei de centru stinga la alegerile locale de luna viitoare u daca va iesi cistigatoare coalitia, ambii vor ajunge consilieri la Tivoli, daca nu, doar unul dintre ei u Georgel Matei, presedintele Asociatiei Tricolorul, care va fi aproape sigur consilier, si vicepresedintele Nicu Lazar, sint cei doi candidati u in Tivoli sint aproape 3.000 de romani cu drept de vot, majoritatea din Vrancea u candidatul coalitiei de centru stinga la functia de primar in Tivoli spune ca a oferit doua locuri candidatilor romani deoarece romanii alcatuiesc o comunitate importanta a orasului de linga Roma

Doi vrinceni ar putea ajunge luna viitoare in Consiliul comunal al orasului Tivoli, in urma alegerilor locale si generale care vor avea loc in Italia pe 13 si 14 aprilie. Discutiile dintre reprezentantii comunitatii romanesti din orasul italian si cele doua coalitii care se vor duela pentru a obtine majoritatea in Consiliu s-au concretizat cu un acord cu coalitia de centru-stinga, «Casa dei diretti sociali», intelegere care s-a parafat acum citeva zile. Focsanenii Georgel Matei, presedintele Asociatiei "Tricolorul", si Nicu Lazar, vicepresedintele asociatiei, vor fi inclusi pe listele electorale. In cazul in care coalitia «centro "" sinistra» va ocupa primul loc la alegeri, cei doi vrinceni se vor numara printre cei 18 consilieri comunali ai majoritatii, din totalul de 30. In cazul in care stinga va pierde alegerile, atunci tot va avea 12 consilieri, iar unul dintre ei va fi focsaneanul Georgel Matei, care ocupa locul sase pe lista, considerat eligibil. "Executivul este format din 10 asesori. Fiecare asesor este responsabil de un anumit sector si va lucra cu un anumit numar de consilieri. Eu o sa intru in Departamentul de politici sociale si emigratie", ne-a dezvaluit Georgel Matei. Comunitatea romaneasca din Tivoli va avea un rol important la alegerile locale, din cauza numarului mare de persoane cu drept de vot. Orasul are 52.000 de locuitori, din care aproape 43.000 au drept de vot. Dintre acestia, mai putin de 40 la suta se prezinta la vot, adica in jur 16-17.000. Romanii sint in numar de aproape 10.000, dintre care 85% sint vrinceni, dupa cum spune Georgel Matei. 3.854 sint inscrisi in evidentele italienilor, dintre care 2.903 cu drept de vot, iar 5.500 stau ilegal in oras. Pentru ca sa voteze, cei 2.903 romani cu drept de vot trebuie sa faca o cerere pentru a fi inscrisi pe listele electorale, intrucit e prima data cind participa la alegeri. Potrivit datelor centralizate pe 26 februarie, 120 se inscrisesera deja pe liste, iar 360 prezentasera cereri de inscriere. "Noi tindem sa inscriem peste 1.500 de persoane. La Pescara s-au inscris pe listele electorale patru romani din 1300-1400, iar noi avem deja peste 500, ceea ce arata ca la noi s-a muncit", ne-a spus Georgel Matei. Practic, cei peste 1.500 de votanti romani vor reprezenta in jur de 10% din numarul alegatorilor si vor avea un cuvint greu de spus in stabilirea cistigatorului. Prezenta celor doi focsaneni pe listele de candidati ale partidelor italiene nu este o premiera. Floica Lupasteanu, o romanca in virsta de 50 de ani, va candida pentru functia de consilier pe lista Partidului Democrat in oraselul Ivrea, situat la periferia nordica a orasului Torino. Romanca este observator in legislativul local din 2006 si reprezinta comunitatea de imigranti din oras.


Focsanenii, "colegi" cu Veltroni


Reprezentantii comunitatii romanesti s-au orientat catre coalitia de centru stinga deoarece cei din coalitia centru "" dreapta "" «Polo della Liberta» - nu le oferisera decit un loc pe listele secundare. Candidatul stingii pentru functia de primar este Giusseppe Baisi, in virsta de 39 de ani, aceeasi virsta cu a oponentului sau de la dreapta, Andreea Napoleoni. Ambii ii curteaza pe romani si le doresc voturile. Actualul primar din Tivoli, Marco Vincenzi, presedintele local al stingii, va candida pentru un loc de deputat in Parlamentul Italiei deoarece nu mai poate fi primar. In Italia, numarul de mandate de primar este limitat la doua. Campania electorala din Tivoli va fi inedita, avind in vedere incercarea lui Georgel Matei de a-i convinge pe italieni sa-l voteze pentru functia de consilier. Focsaneanul a trait pe pielea lui reactia "bastinasilor" atunci cind i-a anuntat ca vrea sa candideze. "Cea mai des intilnita reactie este de acceptare, pentru ca Tivoli este un oras in care comunitatea de romani a fost acceptata, cu mici exceptii. Comunitatea este formata din familisti, oameni care nu intirzie seara prin baruri, se duc direct acasa. E o comunitate destul de linistita. Si de aceea reactia cetatenilor a fost favorabila comunitatii, ideii ca romanii sa participe la alegeri", ne-a spus Georgel Matei. Presedintele Asociatiei Tricolorul isi propune, in primul rind, sa intareasca legaturile romanilor cu primaria, iar problemele lor sa ajunga la cunostinta autoritatilor locale. "Nu putem cere sa se schimbe multe lucruri, dar putem sa ne spunem parerea, vom fi in interior, nu pe holuri, la usi sau in parcare. Ca si consilier ai mai multa greutate atunci cind e de rezolvat o problema in comunitate. Sint programe guvernamentale pentru integrarea comunitatilor, pe care le putem accesa. Avind un consilier in cadrul Departamentului de politici sociale va fi mai usor sa stim ce programe se deruleaza, ce bani se dau. Pentru prima oara, guvernul da bani pentru integrarea strainilor, aproape 1 miliard de euro, in conditiile in care 85% din straini sint romani", a explicat Georgel Matei. Ironia sortii face ca focsaneanul sa fie coleg de coalitie (formata din patru partide) cu fostul primar al Romei, Walter Veltroni, cel care s-a lansat in atacuri violente la adresa romanilor din Italia dupa crima de care este acuzat romanul de etnie roma Romulus Nicolae Mailat.


Candidatul stingii ii lauda pe romani


Giuseppe Baisi, candidatul pentru functia de primar din Tivoli si seful campaniei electorale a coalitiei de centru "" stinga, spune ca a oferit doua locuri pe lista de candidati comunitatii romane datorita marimii acesteia, dar si a calitatii persoanelor care lucreaza in orasul italian. "Este o comunitate foarte numeroasa, care a demonstrat intotdeauna o mare atentie in ceea ce priveste munca si o mare atentie in ceea ce priveste modul in care traieste in mijlocul nostru. Partidele care fac parte din coalitia noastra cauta solutii pentru integrare si este natural sa cautam in mijlocul comunitatii un interlocutor pentru Consiliul Comunal", ne-a declarat Giuseppe Baisi. Politicianul spune ca principalul motiv pentru care coalitia centro sinistra a hotarit ca Georgel Matei va candida pe un loc eligibil la functia de consilier este pentru ca a reusit sa se impuna ca lider al comunitatii romanesti din Tivoli. In ceea ce priveste atitudinea antiromaneasca din Italia dupa crima comisa de Romulus Mailat, Giuseppe Baisi sustine ca astfel probleme nu au fost la Tivoli, deoarece romanii au reusit sa integreze in rindul localnicilor si n-au creat probleme. "Pentru noi, problemele comunitatii romanesti sint ale tuturor. Dificultatea de a gasi o casa este valabila si pentru italieni si pentru romani, salariile sint mici atit pentru italieni, cit si pentru romani, sint dificultati in ceea ce priveste servicii precum gradinita si asistenta sanitara si sociala. Probleme particulare si specifice nu au fost. Comunitatea romaneasca este bine integrata si multumita faptului ca romanii care stau la Tivoli muncesc si produc bunastare in firmele si activitatile noastre dar si in familiile lor. Unii, cum este si domnul Matei, au inceput sa lucreze si pe cont propriu, au deja propriile afaceri", ne-a spus telefonic Giuseppe Baisi. Un alt motiv al relatiilor bune dintre romanii si italienii din Tivoli este, in opinia candidatului italian, afinitatile culturale intre cele doua comunitati si istoria comuna. Giuseppe Baisi a pornit pe drumul clasic al omului politic italian, adica mai intii ocuparea unor functii in administratia publica locala, de consilier si apoi de primar, dupa care urmeaza accederea in Parlamentul Italiei. Pentru a ajunge in virful esichierului politic, in Italia se parcurg niste etape, care in Romania sint sarite de cele mai multe ori. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.