Politică

Politicienii locali vor si nu prea anticipate

Mihai Boicu
26 feb 2008 816 vizualizări
In aceste zile se discuta intens despre posibilitatea ca alegerile locale si generale sa aiba loc in acelasi timp u doar senatorul PD-L Jan Vraciu sustine ca vrea cu tarie alegeri anticipate u restul politicienilor vrinceni sint sceptici, desi toti se declara pregatiti pentru scrutin u liberalul Eduard Lambrino spune ca alegatorul ar fi zapacit de prea multe buletine de vot, iar pesedistul George Baesu ca tara ar ramine fara conducere in timpul summit-ului NATO u peremistul Adrian Popescu sustine ca parlamentarii nu vor pleca inainte de final de mandat, deoarece isi vor pierde pensiile

Discutiile purtate la nivel central pentru ca alegerile locale sa aiba loc in acelasi timp cu cele generale le-au provocat frisoane si politicienilor locali. PNL agreeaza ideea de a cumula scrutinele, deoarece ar avea toate pirghiile puterii in mina, insa planul depinde de voturile pesedistilor.

Vicepresedintele PNL Eduard Lambrino spune insa ca un dezavantaj va fi zapacirea alegatorului, daca se va adopta legea votului uninominal, deoarece acesta va fi pus in fata unui numar mare de buletine de vot. Pe de alta parte, deputatul PSD George Baesu spune ca partidul sau ar fi avantajat si de alegeri la termen si de alegeri anticipate. In caz de anticipate, pesedistul isi pune insa problema organizarii Summit-ului NATO intr-o tara cu conducere provizorie. Senatorul PD-L Jan Vraciu se pronunta categoric in favoarea alegerilor anticipate, indiferent cum sint provocate. Liderul PRM Adrian Popescu crede insa ca parlamentarii nu vor pleca mai devreme din Parlament, deoarece isi vor pierde pensiile si alte privilegii, in timp ce conservatorul Vasile Gheorghe spune ca s-ar incalca Constitutia in cazul cumularii alegerilor.

PNL se afla intr-o situatie delicata deoarece Guvernul depinde de voturile PSD din Parlament, iar liberalii se tem ca vor fi lasati fara sprijin dupa alegerile locale. In Vrancea, liberalii isi pun problema modului in care Marian Oprisan va cheltui banii primiti de la buget pentru drumuri. Nu este exclus ca baronul sa-i pacaleasca si sa inceapa lucrarile in comunele conduse de primari PNL dupa locale, pentru a-i lasa fara voturi. In aceste conditii, problema anticipatelor este de mare actualitate si pe plan local. Vicepresedintele PNL Eduard Lambrino este de parere ca, din punctul sau de vedere, exista un singur impediment, legat de adoptarea legii votului uninominal. "Eu consider ca partidul si respectiva filiala, este pregatit pentru orice fel de organizare a alegerilor din 2008. Dar, dupa parerea mea, cumularea alegerilor locale cu cele generale, mai ales in eventualitatea aproape sigura a adoptarii votului uninominal, va putea naste foarte multe confuzii. Un alegator ar trebui sa isi exprime optiunea pe vreo cinci liste, ceea ce va fi foarte mult. Este o problema, pentru ca omul nu este obisnuit", ne-a declarat Eduard Lambrino.


Baesu, ingrijorat de Summit-ul NATO


Deputatul PSD George Baesu sustine ca, potrivit unor sondaje de opinie efectuate in orasele mari, PD-L si Traian Basescu se afla intr-o scadere accentuata de popularitate, astfel incit pesedistii pot sta linistiti si daca alegerile se organizeaza si peste trei luni si peste sapte luni. "Posibilitatea cumularii alegerilor exista si avem toate motivele sa ne dorim acest lucru, pentru ca tara merge prost si si-a asumat prea multe lucruri pe care nu le poate face. Ocoleste o groapa si da intr-o prapastie. Dar trebuie sa luam in considerare faptul ca in aprilie organizam summit-ul NATO. O astfel de ocazie pentru o tara care este aproape vecina cu Rusia nu apare de multe ori. Sa ne gindim ca este o tara in care vin presedintii Rusiei, Frantei, SUA si noi avem un prim ministru demis. Nu stiu care ar fi deosebirea daca summit-ul ar avea loc la soare, in Africa. Este vorba de prestigiu, de modul in care sintem cintariti ca membri ai NATO", ne-a declarat George Baesu. Deputatul spune ca in acest moment exista doua tabere. Prima tabara este a celor care nu se descurca in plan local si vor ca alegerile generale si locale sa aiba loc in acelasi timp pentru a avea "un mesaj mai puternic". O a doua tabara este cea a alesilor locali si judeteni care ar avea mai multe sanse daca nu ar candida in acelasi timp cu politicienii care vor un loc in parlament.


"Sprijinim orice initiativa de debarcare a Guvernului"


Senatorul PD-L Jan Vraciu spune ca democrat - liberalii sint avantajati de alegerile anticipate si ca este de acord cu organizarea lor, indiferent cum ar fi provocate. "Noi agreem aceasta situatie si sprijinim orice initiativa de debarcare a Guvernului. Ii invitam pe cei care au sustinut motiunea simpla privind taxa auto sa sustina si motiunea de cenzura. Noi nu prea avem incredere nici in ceea ce spun cei de la PNL, nici cei de la PSD. Ciinii nu pleaca de la cirnatarie, iar PSD este legat ombilical de PNL de interese economice. PNL este intr-un blocaj in ceea ce priveste guvernarea si este disperat ca au cheltuieli mai mari decit veniturile. Poate acesta ar putea fi un argument pentru a pasa raspunderea guvernarii in alta parte. Pe de alta parte, PSD, din cauza asocierii cu PNL, a intrat intr-o scadere de popularitate pe care ar dori sa o opreasca", ne-a declarat Jan Vraciu.


"Parlamentarii nu vor sa-si piarda pensiile"


Adrian Popescu, presedintele PRM Vrancea, vede ca solutie pentru rezolvarea crizei politice numirea unui guvern de uniune nationala care sa conduca tara pina la alegeri. Peremistul nu crede insa in posibilitatea ca alegerile generale si locale sa aiba loc in acelasi timp pentru ca s-ar incalca legislatia, dar si pentru ca nu ar mai fi timpul necesar, intrucit in timpul verii oamenii nu prea sint interesati de alegeri. "Parerea mea este ca cine este in Parlament nu doreste sa plece acum, pentru ca tocmai le-au crescut salariile. Mai este si faptul ca un parlamentar care nu are mandatul intreg nu poate beneficia de pensia de parlamentar, care este foarte mare. Nimeni nu vrea sa plece din Parlament pina nu isi termina mandantul, altfel isi pierde avantajele", ne-a declarat Adrian Popescu. Vasile Gheorghe, presedintele PC Vrancea, crede ca nu va exista o cumulare a alegerilor generale cu cele locale deoarece s-ar incalca Constitutia. "Din punctul meu de vedere este o singura varianta, Constitutia tarii care trebuie respectata. Parlamentul nu poate fi dizolvat mai devreme de un an de zile pina la urmatoarele alegeri. Eu cred ca sint chestiuni politice, mai degraba electorale si cred ca sint mai mult pentru inducerea in eroare a electoratului. Daca se va respecta Constitutia, alegerile locale vor avea loc in prima duminica din iunie sau pe 25 mai, iar alegerile generale vor avea loc in noiembrie", a spus liderul conservatorilor. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 22 ore, 40 minute, 39 secunde
Normal ca Vraciu este de acord sa se cumuleze alegerile pentru ca ar profita de imaginea lui Basescu. Altfel ar trebui sa se bata singur cu Oprisan si nu prea are cu ce. La fel si hahalerele PSD-iste citeste integral
, acum 739391 zile, 22 ore, 40 minute, 39 secunde
Cine a trimis hahalerele comuniste in senat si camera deputatilor?Au fost promovate din teritoriu sau impuse de la centru?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.