Politică

Primariile liberale si-au luat tainul de la PSD

Mihai Boicu
13 feb 2008 1332 vizualizări
Consiliul Judetean si-a rupt de la "gura" bugetului propriu si a impartit 2,5 milioane de lei la 14 primarii conduse de liberali u democrat-liberalii din CJ n-au reusit sa capete nimic in plus de la buget, pentru primariile conduse de ei u "negociatorul-sef" pentru imparteala banilor a fost primarul Valerica Zamfirescu u Nini Sapunaru ne-a declarat ca i se parea normal ca primarii liberali sa primeasca bani in plus, atita vreme cit Guvernul a dat pe mina CJ 77 milioane lei de la buget

Sedinta Consiliului Judetean Vrancea, de ieri, a inflamat din nou spiritele politicienilor locali. Motivul l-a reprezentat totalul de

2.500 mii RON, bani care au fost impartiti catre localitatile judetului

Vrancea conduse de primari liberali. Social-democratii si liberalii si-au luat partea leului atit in sedinta ordinara din luna ianuarie, cit si in sedinta extrordinara de ieri, din ultimele impartiri bugetare, lasind primarii democrat-liberali cu buza umflata. Fondurile provin din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si a unor cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul in curs. Daca in sedinta din luna ianuarie social-democratii si-au tras partea pentru primariilor conduse de oamenii lor, care au primit cele mai mari sume, la sedinta extraordinara de ieri a fost rindul celor 14 primarii conduse de primari PNL sa-si primeasca "tainul". Astfel, primariile localitatilor Andreiasu de Jos, Bordesti, Chiojdeni, Fitionesti, Homocea, Jitia, Movilita, Paunesti, Sihlea, Slobozia Bradului, Suraia, Vintileasca, Vizantea Livezi si Vinatori au primit cite o mica suplimentare bugetara cuprinsa intre 100 de mii si 300 de mii de lei fiecare, prin retragerea sumei de 2.500 mii lei alocata bugetului propriu al judetului. Probabil ca presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, si-a insusit critica facuta la adresa sa duminica, intr-o conferinta de presa, de catre deputatul Nini Sapunaru. "Guvernul Romaniei a dat bani judetului Vrancea 77 milioane de lei in plus fata de bugetul alocat initial. Din aceasta suma 27 de milioane sint bani alocati anexei 7, pentru echilibrarea comunelor, la care noi liberalii am primit extrem de putini bani si sintem foarte nemultumiti vizavi de modul cum s-au alocat acesti bani. De asemenea, s-au primit 500 de miliarde de lei, bani pentru drumuri judetene si asteptam... O singura discutie am avut despre acesti bani. Am zis ca sustin acest proiect cu o singura conditie. Uitati in aplicarea lor ca exista comune pesediste, comune peneliste, comune pediste. Nu mai distribuiti bani pe investitii, dupa culoarea politica a primarilor! Nu pot sa controlez acest lucru pentru ca Oprisan are majoritate in CJ. Am zis sa mai fac o ultima incercare ca sa nu se spuna ca sintem impotriva dezvoltarii judetului si i-am solicitat (lui Oprisan -n. r.) ca unui politician responsabil. Domnule, daca esti responsabil nu tii cont de culoarea politica a primarilor! Deocamdata, pentru echilibrarea comunelor, primarii nostri sint disperati. Au bani pentru salarii numai pina in aprilie", a declarat duminica trecuta Nini Sapunaru, deplingind situatia primariilor liberale de la Jitia si Andreiasu.


Imparteala politica sau dupa nevoi?


Primii gospodari ai judetului s-au gindit si la o "imparteala politica", evident fiind faptul ca spre primariile PD-L au mers ceva mai putini bani decit la colegii liberali si social-democrati, in ciuda faptului ca cei trei consilieri judeteni democrati au servit la fel de bine interesele baronului la vot, ca si pina acum. Vazind felul in care s-au impartit banii si de data aceasta, consilierul judetean democrat-liberalul Valerica Panciu a acuzat conducerea CJ de intelegere cu liberalii. "Constat ca repartizarea catre bugetele locale, atit prin hotarirea din 14 ianuarie, cit si prin propunerea de astazi, se face discretionar, pe nici un criteriu, avind la baza doar negocierile dintre PSD si PNL. Pentru ca vad ca primariile PD nu primesc nici un leu, pe cind primariile PNL au sprijin substantial. Eu vad si ca PSD sustine coalitia de guvernare, dar acesta nu e un motiv sa uite de primariile din judet", a declarat Valerica Panciu, care i-a cerut sefului CJ sa-si reconsidere pozitia fata de aceste primarii. La rindul sau, Marian Oprisan le-a adus aminte democratilor ca timp de doi ani s-au aflat si ei la guvernare si au sustinut PNL. "Cit ati guvernat alaturi de liberali nu s-a facut nimic pentru judetul acesta. Repartitia sumelor bugetare are elemente de echilibrare din acest punct de vedere. Sint localitati conduse de primari PSD care au primit sume infim mai mici decit cele pe care le au cele conduse de primari PD -L si decit cele conduse de PNL. Eu pe perioada mea nu fac politica. Fac ce ma pricep mai bine. Adica, sa construiesc infrastructura cetatenilor judetului Vrancea pentru calitatea vietii oamenilor. Bani de echilibrare au primit localitatile cu serioase probleme in functionare. Daca voi face o analiza si voi constata ca unele localitati care intimplator sint conduse de primari PD-L sint in aceeasi situatie voi lua masuri", a conchis presedintele CJ, Marian Oprisan. Proiectul a fost aprobat in forma propusa cu majoritatea consilierilor judeteni. Cei care au votat impotriva au fost consilierii PD-L Valerica Panciu, Stan Rogoz si Sorin Robu.


Valerica Zamfirescu, negociatorul-sef


Deputatul Nini Sapunaru ne-a declarat ca era normal ca primariile liberale sa primeasca fonduri atita vreme cit CJ a primit in acest an 77 milioane de lei de la buget cu ajutorul liberalilor. "Valerica Zamfirescu (primarul din Slobozia Bradului- n.r.) s-a ocupat de problema asta, el a strins cererile primarilor si s-a dus la Consiliul Judetean. Unii primari erau disperati ca nu aveau bani decit pina in luna aprilie. Sint totusi 14 primarii si era strigator la cer, la citi bani a dat Guvernul Romaniei, ca Oprisan sa nu tina cont de ele. Am intrebat si eu in alte judete care este situatia si mi s-a spus ca numai la noi este asa. Oprisan are puterea in CJ, el decide cum se dau banii. Uite ca acum s-a tinut de cuvint", ne-a declarat Nini Sapunaru. Presedintele PNL Vrancea a precizat ca discutiile purtate anul trecut impreuna cu Marian Oprisan, Miron Mitrea si liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, au avut in vedere ca suma de 50 de milioane de lei alocata pentru drumuri sa fie folosita si pentru reabilitarea drumurilor care trec prin comunele conduse de primari PNL. "Eu nu am putut sa cred ca putea sa faca prima distribuire fara sa dea bani primarilor, sa-i lase cu fonduri numai pina in aprilie", a adaugat Sapunaru.


Ieri PD, azi PNL


In urma cu un an, intr-o sedinta a CJ, Marian Oprisan i-a lasat fara bani pentru strategia de dezvoltare pe primarii liberali din cele 14 comune. Astfel, suma de 8,19 milioane lei a fost impartita numai intre primarii PSD si PD pentru finantarea strategiilor de dezvoltare. Baronul nu a dat celor 14 comune conduse de liberali nici un leu pe motiv ca in decembrie 2006 au primit zeci de miliarde de lei vechi direct de la Guvern si vrea sa echilibreze balanta. Oprisan a aprobat ca democratii sa primeasca fondurile cerute, deoarece o duc mai prost decit liberalii. Senatorul PD Jan Vraciu a recunoscut la vremea respectiva ca banii reprezinta si o rasplata pentru ca a votat ca judetul sa primeasca 30 milioane lei pentru drumuri de la buget. Spre deosebire de acum, Nini Sapunaru s-a opus in urma cu un an ca CJ sa primeasca aceasta suma, pe motiv ca nu are incredere ca Marian Oprisan va cheltui corect fondurile. In ceea ce priveste banii primiti direct de la Guvern, liberalii au sustinut atunci ca acestia au fost alocati pentru continuarea unor investitii si ca nu este vina lor ca primarii PD nu au stiut sa ceara mai multi bani. (Doina GANEA)



Cum s-au impartit banii


La impartirea banilor, municipiul Focsani a primit doar 300.000 de lei, in timp ce orase ca Marasesti si Odobesti au primit fonduri de 1.000 mii si respectiv 1.300 mii de lei. Va prezentam cum au fost impartiti banii pe primarii, in cele doua sedinte ale CJ, in functie de sume si de coloratura politica a primarilor :


1. Odobesti, PSD, 1.300 mii lei

2. Gugesti, PSD, 1.246 mii lei

3. Slobozia Ciorasti, PSD, 1.122 mii lei

4. Marasesti, PSD, 1.092 mii lei

5. Gologanu, PSD, 1.084 mii lei

6. Maicanesti, PSD, 1.079 mii lei

7. Nereju, PSD, 1.055 mii lei

8. Vulturu, PSD, 1.040 mii lei

9. Poiana Cristei, PSD, 1.037 mii lei

10. Reghiu, PSD, 1.026 mii lei

11. Straoane, PSD, 1.022 mii lei

12. Negrilesti, PSD, 1.018 mii lei

13. Paulesti, PSD, 1.004 lei

14. Nistoresti, PSD, 988 mii lei

15. Popesti, PSD, 980 mii lei

16. Spulber, PSD, 975 mii lei

17. Tulnici, PSD, 967 mii lei

18. Rastoaca, PSD, 963 mii lei

19. Nanesti, PSD, 961 mii lei

20. Tanasoaia, PSD, 956 mii lei

21. Dumitresti, PSD, 953 mii lei

22. Obrejita, PSD, 951 mii lei

23. Cirligele, PSD, 950 mii lei

24. Ploscuteni, PSD, 950 mii lei

25. Bolotesti, PSD, 947 mii lei

26. Balesti, PSD, 940 mii lei

27. Corbita, PSD, 926 mii lei

28. Vidra, PSD, 926 mii lei

29. Ciorasti, PSD, 903 mii lei

30. Pufesti, PSD, 898 mii lei

31. Gura Calitei, PSD, 882 mii lei

32. Jaristea, PSD, 872 mii lei

33. Paltin, PSD, 867 mii lei

34. Adjud, PSD, 856 mii lei

35. Garoafa, PSD, 855 mii lei

36. Paunesti, PNL, 847 mii lei ^ 260 mii lei

37. Homocea, PNL, 840 mii lei ^ 100 mii lei

38. Panciu, PSD, 823 mii lei

39. Biliesti, PSD, 818 mii lei

40. Slobozia Bradului, PNL, 812 mii lei ^ 100 mii lei

41. Golesti, PSD, 800 mii lei

42. Virtescoiu, PSD, 792 mii lei

43. Naruja, PSD, 782 mii lei

44. Valea Sarii, PSD, 765 mii lei

45. Vrincioaia, PSD, 709 mii lei

46. Brosteni, PSD, 660 mii lei

47. Ruginesti, PSD, 560 mii lei

48. Vinatori, PNL, 533 mii lei ^ 100 mii lei

49. Tataranu, PSD, 519 mii lei

50. Vizantea Livezi, PNL, 519 mii lei ^ 240 mii lei

51. Movilita, PNL, 518 mii lei ^ 260 mii lei

52. Tifesti, PD, 510 mii lei

53. Suraia, PNL, 477 mii lei ^ 100 mii lei

54. Cimpuri, PD, 467 mii lei

55. Cotesti, PD, 460 mii lei

56. Racoasa, PD, 419 mii lei

57. Mera, interimar PD, 417 mii lei

58. Sihlea, PNL, 373 mii lei ^ 150 mii lei

59. Fitionesti, PNL, 368 mii lei ^ 100 mii lei

60. Milcovul, PD, 354 mii lei

61. Dumbraveni, PD, 346 mii lei

62. Birsesti, PSD, 339 mii lei

63. Timboiesti, PD, 336 mii lei

64. Chiojdeni, PNL, 304 mii lei ^ 240 mii lei

65. Focsani, PSD, 300 mii lei

66. Urechesti, PSD, 296 mii lei

67. Cimpineanca, PSD, 266 mii lei

68. Andreiasu de Jos, PNL, 264 mii lei ^ 180 mii lei

69. Vintileasca, PNL, 262 mii lei ^ 300 mii lei

70. Bordesti, PNL, 256 mii lei ^ 230 mii lei

71. Soveja, PD, 232 mii lei

72. Boghesti, PSD, 216 mii lei

73. Jitia, PNL, 191 mii lei ^ 300 mii lei






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 15 ore, 47 minute, 4 secunde
mdea...bine ca s-au dat .Codul Fiscal in vigoare lasa mana libera guvernului, pentru ca nu precizeaza destinatia banilor. Cred ca fiind anul alegerilor locale,banii vor fi folositi in scop electoral. citeste integral
, acum 739370 zile, 15 ore, 47 minute, 4 secunde
La situatia asta de acum s-a ajuns din cauza certurilor permanente dintre PSD, PNL si PD. Oprisan pe de-o parte, Sapunaru si Vraciu pe de alta s-au tot contrat timp de 4 ani, iar noi fraierii de rind citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.