Politică

Oprisan, lovit de verificarile cerute de Basescu?

Cristi Irimia
12 feb 2008 1104 vizualizări
Seful statului a cerut ca CNSAS sa-I verifice din oficiu pe candidatii la alegerile locale si parlamentare u in urma cu citiva ani, Marian Oprisan a fost acuzat ca turna la Securitate cu greseli gramaticale, de catre fostul ofiter Doru Lungu u baronul vrea sa candideze fie la presedintia Consiliului Judetean, fie pentru un post de senator u alt fost securist, Ristea Priboi, si-a legat numele de Oprisan, prin afacerile cu CJ Vrancea

Mai multe scrisori trimise de presedintele Romaniei, Traian Basescu, primului ministru si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ar putea sa-i dea frisoane lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea. Basescu, care nu ezita sa se tot pupe cu baronul "provinciei europene" atunci cind vine sa danseze Hora Unirii la Focsani, considera ca este necesar ca printre categoriile pe care CNSAS trebuie sa le verifice din oficiu sa fie si candidatii la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, magistratii si ambasadorii. In acest sens, presedintele Romaniei a trimis, recent, epistole persoanelor enumerate mai sus, in care isi spune punctul de vedere vizavi de aceste aspecte. "Am apreciat implicarea Guvernului in readucerea CNSAS la un nivel de functionare, dar cred ca este obligatoriu sa se realizeze mult mai mult in aceasta privinta. Ma refer la necesitatea absoluta de a include, cu prioritate, printre categoriile ce ar trebui verificate din oficiu, cel putin si candidatii la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, magistratii si ambasadorii Romaniei. Aceasta, cu atit mai mult cu cit, in momentul de fata, CNSAS detine circa doua milioane de dosare din arhiva fostei SecuritatI", sustine Basescu in scrisoare. Presedintele adauga faptul ca instantele de judecata trebuie sa fie cele care sa dea verdicte in privinta persoanelor care au avut diverse legaturi cu fosta Securitate.


Oprisan, acuzat ca turna cu greseli gramaticale


In 2006, fostul ofiter de securitate Doru Lungu l-a atacat virulent pe seful CJ Vrancea. "La Fabrica de Confectii, de care raspundeam, veneau persoane din Germania si din Italia, care trebuiau supravegheate informativ. Pe Oprisan l-am recrutat si l-am instruit in vederea acestui scop. Ii dadeam 200 - 300 de lei, iar in loc de bani ii mai ofeream uneori un pulover. Nu mai stiu ce marime era. Oprisan era mult mai slab ca acum. Avea numele conspirativ «Alin» si facea greseli gramaticale", spunea Lungu la acea data. Tot in 2006, baronul a declarat ca nu a facut politie politica si ca nu a dat nici o nota la Securitate, ci doar a inaintat rapoarte catre seful sau de serviciu, cind lucra la Fabrica de Confectii. "Intr-o zi m-am trezit cu el in audienta. Imi cerea sa vorbesc cu ministrii Stanoiu sau Rus, sa il angajeze in Directia Generala a Penitenciarelor, in SIPA, la Graniceri sau la Jandarmi, dar, cind am auzit ce a facut la Pitesti, i-am dat flit. De atunci il foloseste Nini Sapunaru, ca securist de serviciu", a sustinut Marian Oprisan la vremea respectiva. In august 2006, deputatul PNL Nini Sapunaru a trimis la CNSAS declaratiile fostului ofiter de Securitate Doru Lungu. "Va rugam sa cercetati exactitatea celor declarate de domnul Lungu Doru, deoarece domnul Marian Oprisan a declarat ca nu a facut politie politica si nu a colaborat cu Securitatea", a solicitat Sapunaru la acea data. "N-am primit nici un raspuns la acea solicitare", ne-a declarat ieri Nini Sapunaru. Daca Guvernul va face ceea ce Basescu a cerut, Oprisan va fi verificat sub aspectul unei eventuale colaborari cu fost Securitate. Deocamdata, se pare ca ar detine, de la CNSAS, o adeverinta prin care s-ar atesta faptul ca nu a colaborat cu Securitatea. Ieri, presedintele CJ nu a putut fi contactat pentru a comenta ceea ce Basescu solicita acum Guvernului. Numele lui Oprisan a mai fost strins legat, intr-o anumita perioada, de cel al fostului securist Ristea Priboi, ex- parlamentar de Vrancea, actualmente fugit din tara.


Basescu da in PSD sI PRM


Pe linga faptul ca Basescu a apreciat rapiditatea cu care Calin Popescu Tariceanu a reactionat in privinta rezolvarii bunei functionari a CNSAS, dupa ce Curtea Constitutionala s-a pronuntat cu privire la activitatea CNSAS, seful statului a adaugat ca Ordonanta de Guvern emisa recent are lacune. "Cerintele privind verificarile candidatilor au fost subiect de negociere intre Guvern, care a emis ordonanta, sI PSD, PRM si toti cei care au avut ceva cu aceasta lege. Este nepermis sa scoti, dintre cei care trebuie verificati, candidatii la alegeri, mai ales ca este an electoral. Acum e prima data cind CNSAS poate face verificarea candidatilor. în 2004, s-a facut verificarea pe 5.000 de dosare, acum au doua milioane. A fost unul din obiectivele mele, sa li se predea dosarele, acum le au la dispozitie", a adaugat Basescu. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 10 ore, 20 minute, 22 secunde
Una zice Basescu alta iese in ziar. Oprisan va fi poate verificat ca si inca citeva mii de candidati, nu e nimic deosebit in asta. Deci titlul corect ar fi trebuit sa fie "Chiuariu, Tariceanu, Momanu, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.