Politică

Armencea pune sub cheie informatiile de interes public

Ana-Maria Cantia
5 feb 2008 923 vizualizări
Edilii Adjudului si-au publicat declaratiile de avere in urma cererilor de acces la acestea facute de Ziarul de Vrancea u precedentele declaratii de avere, aflate pe site-ul Consiliului Judetean, datau din 2003 u primarul Constantin Armencea a refuzat sa ne permita consultarea declaratiilor de avere si de interese, precum si sa dezvaluie modul in care au fost ocupate functiile de conducere din Primaria Adjud u de asemenea, rapoartele de activitate ale alesilor sint considerate secrete u

Primarul Constantin Armencea a refuzat sa puna la dispozitia Ziarului de Vrancea informatii publice despre institutia pe care o conduce, iar raspunsul inaintat cotidianului nostru a fost unul formulat in bataie de joc. Astfel, la doua dintre solicitarile adresate in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, edilul a trimis un singur raspuns in care ne trimitea sa cautam declaratiile de avere si de interese ale consilierilor locali si angajatilor primariei pe site-ul acesteia si al Consiliului Judetean. Numai ca pe cele doua site-uri erau informatii incomplete si foarte vechi, in momentul formularii cererilor. Astfel, pe site-ul municipalitatii adjudene apareau doar declaratiile consilierilor, din 2006, in timp ce pe site-ul CJ declaratiile de avere dateaza tocmai din anul 2003. Tot de atunci sint si declaratiile primarului si ale viceprimarului. Ziarul de Vrancea a trimis cererile Primariei Adjud pe 18 ianuarie, iar raspunsul a fost expediat zece zile mai tirziu. In acest interval, primarul i-a pus pe angajati sa munceasca din greu si sa incarce pe site-ul institutiei declaratiile de avere ale angajatilor si ale consilierilor, datate intre 21 si 25 ianuarie.

Practic, primarul, viceprimarul, personalul primariei si consilierii si-au facut publice averile in urma demersului facut de Ziarul de Vrancea, tinind cont de faptul ca primarul si viceprimarul nu si-au mai actualizat declaratiile din 2003, imediat dupa intrarea in vigoare a legii 161/2003, care impunea publicarea acestor informatii. Cit despre declaratiile de interese, acestea nu au fost publicate nici pina acum, astfel incit verificarea acestora este imposibila.


Cit au crescut averile din 2003


Daca in 2003 primarul Armencea locuia intr-un apartament si conducea un Renault, fabricat in 2001, acum el se poate lauda cu o vila de 220 metri patrati, a carei valoare nu o precizeaza in declaratie de avere. Edilul ne-a spus insa ca vila valoreaza nu mai putin de 700.000 lei. La aceasta se adauga un apartament de 80 metri patrati, un spatiu de productie, precum si trei autoturisme- un Renault, un Citroen si o Toyota. Primarul Adjudului, din 1988 si pina in prezent, detine si bijuterii in valoare de 5.000 de euro. Nici la capitolul terenuri, edilul nu sta mai rau, el fiind proprietarul unei suprafete de 6,5 ha de teren arabil in orasul Tecuci, 1,7 ha de vie, la Nicoresti, 3 ha de padure la Poiana, judetul Galati si 2, 72 ha in municipiul Adjud. Din bunurile vindute, Constantin Armencea si-a rotunjit averea cu 30.000 de euro, prin vinzarea unui apartament in Adjud, 40.000 de lei din vinzarea unei case in localitatea Poiana, judetul Galati, si alti 5.000 de euro, din vinzarea unui teren in aceeasi localitate. Familia Armencea a cistigat anul trecut aproape 96.000 de lei din salarii si activitati independente, din care peste 60.000 lei numai din salariul de primar. Declaratia a fost data pe 21 ianuarie, ulterior cererii facute de reporterul Ziarului de Vrancea, pe 18 ianuarie. Viceprimarul Adjudului, Gelu Diaconu, nu s-a lasat mai prejos decit seful sau si este si el proprietarul a doua case de locuit, cu anexe si doua masini, o Dacia 1310 si un Renault Clio. Acesta are, de asemenea, un depozit de 20.000 de lei la BCR, iar din venituri salariale portofelul i s-a umplut cu 61.000 lei. Declaratia de avere a fost semnata pe 23 ianuarie 2008.


Organigrama primariei Adjud - document secret


Primarul ne-a raspuns ca organigrama si statul de functii sint informatii secrete. Cotidianul nostru a fost "curios" sa afle cum s-au ocupat functiile din cadrul Primariei Adjud anul trecut, dar si planul de ocupare pe acest an, tinind cont ca edilul Constantin Armencea a angajat o intreaga familie in posturi cheie fara concurs, substituindu-se astfel Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. In aceste conditii, raspunsul nici nu putea fi decit pe masura. "In ceea ce priveste planul de ocupare a functiilor publice, acesta nu este un document public, iar elementele de personal vor fi facute publice numai cele din documentele aprobate de Consiliul Local in sedinta publica in anul 2008, conform legii", se spune in raspunsul inaintat de Primaria Adjud. Primarul nu a renuntat nici acum la practica de a-si angaja ajutoarele de campanie, in continuare facind angajari fara a anunta in prealabil un concurs. In acest context este de inteles de ce organigrama primariei si modul in care s-au ocupat functiile publice sint informatii secrete. De atlfel, pe site-ul primariei, la capitolul "hotariri de consiliu" se poate gasi o enumerare de numere si titluri de hotariri fara continut, iar la capitolul "dispozitii ale primarului" nu exista nimic. Cit priveste repoartele de activitate ale primarului, viceprimarilor si consilierilor locali raspunsul a fost ca doar cel al edilului poate fi citit pe site-ul Primariei, unde insa nu exista. (Ana-Maria CANTIA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.