Politică

Basescu a inaugurat Muzeul Unirii dupa Ceausescu

Valentin Muscă
25 ian 2008 1525 vizualizări
Primul Muzeu al Unirii din Focsani a fost deschis de Ceausescu in 1966 u dupa 42 de ani, Traian Basescu redeschide Muzeul

Traian Basescu a luat-o pe urmele lui Nicolae Ceausescu si a taiat panglica Muzeului Unirii din Focsani. Ieri, presedintele Romaniei, insotit de de politicieni si o delegatie de italieni din Tivoli - Italia, a inaugurat noua cladire a Muzeului Unirii. Din partea forurilor de cultura din capitala a participat istoricul Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Romane. Momentul emotionant a fost gestul delegatiei italiene care a oferit un tablou presedintelui Traian Basescu, care insa l-a refuzat pe motiv ca nu poate primi cadorui de o valoare asa mare. "Delegatia italiana a oferit un tablou reprezentind orasul Tivoli la 1600, presedintelui Romaniei, dl Traian Basescu. Acesta mi l-a oferit, iar eu l-am cedat Muzeului Unirii", ne-a spus primarul Decebal Bacinschi. Fapt nelipsit de semnificatii, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea nu a fost invitat le eveniment. "Nu am fost invitat in conditiile in care ne-am straduit sa gasim un specialist care sa autorizeze lucrarile cladirii. Marian Oprisan a invitat doar supusii si a reusit prin aceasta miscare sa-l insele din nou pe Traian Basescu", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Basescu s-a aratat insa impresionat de numarul mare de obiecte originale expuse in muzeu si a laudat aceasta realizare in care "istoria este vie". Dupa ce cladirea din strada Comisia Centrala nr. 72-74, care a adapostit Muzeul Unirii intre 1966-1975, a fost demolata in 2005, iar colectia a fost gazduita temporar in alte cladiri ale Muzeului Vrancei, de ieri vrincenii au, din nou, un Muzeu al Unirii. Pentru aceasta destinatie a fost ales fostul Hotel "Cimbru", cladire in care a functionat Vama Veche pina la 1859, dar si Posta Veche, iar intr-o epoca indepartata si o Scoala cu internat. Importanta acestei cladiri se datoreaza si faptului ca poetul Grigore Alexandrescu, una din personalitatile unioniste, a fost functionat ca "vames", tocmai in acest imobil.


Inaugurat de Ceausescu in 1966


Pentru a-l impresiona pe Nicolae Ceausescu, noul presedinte al Partidului Comunist Roman din 1965, conducatorii judetului Vrancea au decis in 1966 sa organizeze un Muzeu al Unirii. "în 1966, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceausescu la Focsani, a trebuit să infiintăm un Muzeu al Unirii. Pentru acest lucru s-a ales imobilul din strada Comisia Centrală nr. 72-74. Deoarece la Focsani nu aveam multe obiecte care să poată «mobila» acest muzeu, am fost nevoiti să umblăm prin toată tara si să achizitionăm obiecte din epoca Unirii, cumpărate cu bani de la autoritătile de partid. Ce nu am reusit să cumpărăm am imprumutat de la alte muzee din tară. Astfel am reusit să alcătuim Muzeul Unirii care a dăinuit pină spre 1975", ne-a spus prof. Dumitru Hutanu, cercetator la Muzeul Vrancei si unul din vrincenii care au participat la organizarea Muzeului Unirii in 1966 si 2008. Terminata in 2007, cind s-a facut deja o inaugurare a lucrarilor, cladirea a fost re-inaugurata ieri deloc intimplator in prezenta sefului statului, dar si a prefectului Dragos Mircea si a presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Lucrarile au costat 341.000 de euro, din care 34.000 fonduri ale CJ, iar restul dintr-un program finantat prin PHARE. Dupa ce a peregrinat prin mai multe imobile, Muzeul Unirii are in sfirsit propria sa casa. Nu stim daca mutarea este definitiva, deoarece nu ar fi exclus ca in planul de modernizare a municipiului Focsani actuala cladire sa capete o alta destinatie, iar Muzeul sa aterizeze in fostul magazin Putna, spre exemplu. In Vrancea totul este posibil! (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.