Politică

Primarul Bacinschi a oferit cheia Focsaniului fratilor din Tivoli

Valentin Muscă
25 ian 2008 893 vizualizări
Din delegatia oficiala a italienilor a lipsit, suspect, tocmai primarul Marco Vincenzi, tinut in Italia de o raceala u consilierii din Tivoli au participat ieri la inaugurarea Muzeului Unirii, dar si la manifestarile din Piata Unirii u reveniti acasa, vrincenii din Asociatia "Tricolorul" spun ca Romania s-a schimbat mult in bine

Delegatia oficiala formata din asesorii italieni din Tivoli s-a intilnit ieri cu primarul Decebal Bacinschi, dar si cu majoritatea consilierilor locali focsaneni pentru a mai stabili un pas in perfectarea documentelor de infratire. Daca la 1 decembrie 2007 Tivoli a fost locul pentru Hora Unirii celei Mari, ieri Focsaniul a sarbatorit 149 de ani de la Unirea Principatelor Romane sub domnia lui Cuza alaturi de "fratii" din Tivoli. Documentele de colaborare au fost semnate ieri de primarul Bacinschi si asesorul din Tivoli Iacobuzzo, Focsaniul oferind vizitatorilor cheia de onoare a orasului, dar si o placheta cu insemnele Unirii. Simbolul unei singure tari, disparitia la 1859 a granitei dintre Moldova si Tara Romaneasca, a fost refolosit de municipalitatea de pe Milcov pentru a perfecta legatura de prietenie si colaborare cu Primaria Tivoli, localitate in apropierea Romei unde locuiesc in jur de 10 mii de vrinceni. Din delegatia oficiala a lipsit insa, suspect, tocmai seful administratiei, Marco Vincenzi, tinut in Tivoli de o raceala. Acesta a transmis insa omologului sau focsanean ca va veni la Focsani in cursul lunii februarie. Din grupul oficial au facut parte 23 de persoane, din care 18 consilieri locali, reprezentanti ai mass-media italiana, dar si citiva vrinceni membri ai Asociatiei "Tricolorul". Pentru acestia din urma, revenirea in tara a reprezentat un moment de bucurie, emotie si speranta. Pe fetele lor se citea ieri cel mai bine faptul ca singele ii leaga de Romania, ei fiind cei mai dornici sa stea de vorba cu romanii, dar si sa prezinte vizitatorilor din peninsula obiectivele turistice ale Vrancei. "Au fost incintati de ceea ce au vazut, ca strazile sint largi si ca sint luminile de Sarbatoare. Le-am spus de Unirea Principatelor, ca a fost prima unire facuta, le-am spus toata istoria. Deja stiau mult despre Romania, despre Focsani, pentru ca au intrat pe internet si s-au informat", ne-a declarat Alexandra Matei, sotia lui George Matei, presedintele Asociatiei "Tricolorul". Dupa-amiaza asesorii si-au petrecut-o gustind din bucataria romaneasca, participind la inaugurarea Muzeului Unirii, dar si prinzindu-se in Hora Unirii alaturi de oficialitati locale si de la Bucuresti. Consilierii locali din Tivoli au fost cu atit mai impresionati de importanta momentului Unirii cu cit au avut posibilitatea de a juca hora alaturi de presedintele Basescu.


Un vis pe cale sa se implineasca


Cel mai inimos roman stabilit la Tivoli, George Matei, cel care a dorit din tot sufletul aceasta infratire cu orasul Focsani, ne-a declarat ca visul multor romani din Italia este pe cale sa se infaptuiasca. "Intr-adevar, probam o mare satisfactie pentru faptul ca am reusit sa ducem la bun sfirsit inceperea acestui proiect. Acesta este un al doilea pas, foarte important pentru noi romanii din Tivoli, dupa vizita delegatiei focsanene in Italia. Vom continua cu multe alte proiecte si intilniri la diferite niveluri, sintem in discutii cu foarte multe institutii din Focsani. Vrem astfel sa continuam cu proiecte la nivel social, cultural, sportiv, educativ si, de ce nu, chiar politice si comerciale", ne-a declarat George Matei, presedintele Asociatiei "Tricolorul". Astazi, italienii vor vizita Mausoleul Eroilor de la Marasesti si vor degusta din sampania de Panciu. "Romania e minunata! Sint multi care au fost in Romania acum 5-10 ani si deja au ramas surprinsi de schimbarile care s-au facut. Pe domnii consilieri ii vom duce sa vada Mausoleul Marasesti, dar si la Hrubele lui Stefan cel Mare de la Panciu. Le-am spus ca sampania de la Panciu este una dintre cele mai renumite si au declarat ca abia asteapta", ne-a mai spus Alexandra Matei. Delegatia din Tivoli va parasi Focsaniul miine dimineata. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.