Politică

De ziua Micii Uniri a inceput marea rafuiala electorala

Ziarul de Vrancea
25 ian 2008 2059 vizualizări
Celebrarea a 149 de ani de la infaptuirea unirii lui Cuza i-a adus la Focsani pe presedintele Basescu, pe cuplul de ex-ministrul PSD al Justitiei Cristian Diaconescu si posibil viitorul ministru Norica Nicolai, dar si pe secretarul de stat Paul Dobre si fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu u presedintele si-a inceput campania electorala si a mentionat voalat inca o data ca nu o vrea pe Norica la Justitie u Norica Nicolai a fost huiduita din multime, iar liberalii au acuzat ca a fost mina PD-L u si Oprisan a avut parte de huiduieli u Basescu si-a facut obisnuita baie de multime, iar ziua s-a incheiat cu o receptie la Casa Armatei u liderii PSD au preferat sa discute insa la Casa Vrinceana

24 ianuarie 2008. Putin trecut peste ora 16.00. Piata Unirii din Focsani. Oameni, nu atit de multi precum in anii trecuti. Multi au cam pus pe planul doi actul infaptuit de Alexandru Ioan Cuza acum 149 de ani pentru si au venit in Piata Unirii pentru Basescu. Liceenii de la cele trei colegii care poarta numele legate de personalitatile si actul Unirii si-au pus robele si au aclamat zgomotosi, iar partidele si-au mobilizat membri sa fluture stegulete, fulare si pancarte. Practic, manifestarile organizate la Iasi si Focsani au dat startul confruntarilor electorale care vor avea loc in acest an. Presedintele si-a inceput campania electorala, iar Focsaniul i-a dat un nou moment prielnic sa iasa sa ia pulsul natiunii. Daca discursul lui Traian Basescu a fost primit cu aplauze din partea oamenilor, vicepresedintele Senatului si propunerea lui Tariceanu pentru scaunul de la Justitie, Norica Nicolai a fost huiduita. Liberalii au acuzat faptul ca PD-L Vrancea a organizat corul de huiduieli, lucru negat de senatorul Jan Vraciu. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, si-a luat partea sa de huiduieli, desi s-a pupat cu presedintele. La final, Basescu si-a facut baia de multime, dupa care a plecat. Oficialitatile locale s-au adunat la Casa Armatei, unde primarii PSD l-au asteptat degeaba pe Marian Oprisan, care s-a dus la masa cu pesedistii veniti de la Bucuresti la Casa Vrinceana. Seara s-a incheiat cu un conflict mocnit in sinul PNL, despre cine a luat decizia de a o aduce la Focsani pe Norica Nicolai in plin razboi cu Basescu, legat de numirea sa la justitie. Inainte de a veni la manifestarile din Piata Unirii, Traian Basescu s-a intretinut un sfert de ora, departe de ochii curiosilor, cu prefectul Dragos Mircea, pe teme ramase deocamdata secrete.


Printre cei care au tinut sa fie la Focsani, la implinirea a 149 de ani de la Unirea Mica, alaturi de seful statului, s-au numarat si vicepresedintele Senatului si propunerea nevalidata inca de Basescu la Justitie, liberala Norica Nicolai, fostii ministri din cabinetul Nastase, Cristian Diaconescu si Ecaterina Andronescu, ministrul secretar de stat, liberalul Victor Paul Dobre, oameni politici locali, dar si asesorii italieni de la Tivoli. Cel care a deschis sirul discursurilor a fost edilul sef Bacinschi. "Focsaniul, alaturi de Iasi, Bucuresti, Chisinau, Cernauti si Alba Iulia simbolizeaza implinirea multisecularului vis al romanilor de a trai intr-o unica tara: Romania! Astfel, orasul Focsani si-a capatat pentru totdeauna aureola de «Oras al Unirii»", a declarat multimii primarul Bacinschi. A urmat apoi la microfon, cu foaia in fata, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan care a uimit spectatorii cu o declaratie soc, in genul "daca voi nu ma vreti, poporul ma iubeste": "aici s-a scris istoria. O istorie in care au existat ca si acum lideri contestati de unii, dar sustinuti si iubiti de cei multi. Atunci cind comunitatea te sustine in tot ceea ce vrei sa faci vei gasi puterea sa treci peste orice obstacol ce-ti va sta in cale", a subliniat Oprisan, un lider hulit de multi din clasa politica. Acesta a cam sbircit-o in discursul sau si a amestecat Balada "Miorita" cu fii Babei Vrincioaiei si dorobantii Regimentului 10. In cuvintul sau, prefectul Dragos Mircea a amintit de unul dintre simbolurile Unirii de la 1859, Mos Ion Roata, dar si de dorinta romanilor de a fi o singura tara, in ciuda opozitiei Europei. "A fost primul mare act de curaj al natiunii romane cu consecinte dintre cele mai importante in timp. Sint convins si de faptul ca urmasii lui Mos Ion Roata, deputat in primul Divan ad-hoc, «taranul imperial» al marelui filosof Petre Tutea, vor fi permanent modelele poporului roman, care ne definesc si care ne ofera unicitate intr-o Europa unita", a spus in incheierea discursului sau prefectul Dragos Mircea.


Ping-pong in fata celor multi


Intilnirea eroilor principali din telenovela "N-o vreau pe Norica la Justitie", respectiv presedintele Traian Basescu si senatorul Norica Nicolai a fost un nou prilej de impunsaturi verbale si replici taioase intre cei doi, chiar daca discursurile lor se adresau multimii. Senatorul liberal Norica Nicolai s-a adresat in primul rind presedintelui tarii, pe fundalul unor huiduieli concertate, sugerind ca pentru infaptuirea unor importante idealuri inaintasii nostri au lasat deoparte acum 150 de ani convingerile politice concentrindu-se pentru binele tarii. Cu dedicatie a urmat un citat din Mihail Kogalniceanu: "Nu intotdeauna ce vrea domnul vrea si poporul". Numai ca din partea multimii nu prea a avut sustinere. La 24 ianuarie 2008, la Focsani, celebrarea unui moment istoric a aratat diferenta intre politicieni, intre cei care prefera sa stea cu ochii in jos, citind sacadat de pe o foaie niste cuvinte pe care nici ei nu le cred, si intre cei care vorbesc uitindu-se in ochii multimii. Basescu, prin discursul sau a amintit de sanctionarea ministrilor care nu servesc interesului poporului, aluzie la colega de la Senat, Norica Nicolai, cea care s-a ascuns cu doi pasi in urma lui, intre subprefectul Mioara Flenchea si fostul ministru PSD de la Justitie, Cristian Diaconescu. De asemenea, presedintele, pe acelasi ton nu foarte apreciat de "moldovenii lui Voronin", a declarat ca avem un nou riu Milcov, Prutul, care trebuie sorbit pentru ca romanii sa traiasca intre aceleasi hotare. "Atunci pe aici pe undeva trecea Milcovul, acela care separa romanii. Acum pe undeva pe la est trece Prutul care separa tot romani. Va trebui sa vina probabil o alta generatie de politicieni care sa faca ca romanii sa fie uniti, de data aceasta, in interiorul Uniunii Europene", a declarat presedintele. Tot la Focsani, Basescu a precizat ca Romania traieste cu totul alte vremuri decit cele ale bunicilor nostri si ca necesita schimbari, in plan politic mai ales. "Atunci s-a infiintat si Inalta Curte de Casatie si Justitie care avea si rolul sa judece ministrii si oamenii de stat. Iata ca sint aproape 150 de ani de cind romanii isi doresc ca romanii sa fie egali cu ei. Este ceea ce trebuie sa se intimple si in ziua de azi", a conchis Basescu, aluzie la ministrii cu dosare la Directia Nationala Anticoruptie, tinuti, in opinia Presedintelui, in brate de Guvern si Parlament. Seful statului a precizat ca impartirea administrativa a Romaniei, facuta ultima data in 1968, trebuie regindita din perspectiva europeana.


Cine a huiduit-o pe Norica?


La finalul discursului, presedintele a mobilizat populatia rostind salutul sau din campania Aliantei din 2004, "sa traiti bine!". Iar reactia vrincenilor a fost cu totul alta decit in capitala Moldovei, Iasiul, acolo unde intreaga clasa politica, inclusiv Traian Basescu, si-a primit, se pare, aversiunea multimii. Diferenta intre Iasi sI Focsani a fost ca in capitala Moldovei partidele s-au pregatit de un adevarat razboi electoral. Nici la Focsani spiritele nu au fost linistite din acest punct de vedere, iar liberalii i-au acuzat pe democrat - liberali ca au fost cei care au organizat corul de huiduieli la adresa Noricai Nicolai. De altfel, PD-L Vrancea a avut o sedinta in care si-a mobilizat membrii pentru a veni in Piata Unirii. "Nu este nici pe departe adevarat. Daca actiunea ar fi fost organizata de PD-L ar fost bannere si oameni raspinditi prin mai multe zone ale pietei. A fost o reactie izolata. Dar, in mod clar, trimiterea Noricai Nicolai alaturi de Traian Basescu nu a fost un gest foarte inspirat", a declarat senatorul PD-L Jan Vraciu. Acesta a sustinut ca in jur de 2000 membri PD-L au venit in Piata Unirii, insa acestora nu le-au fost puse la dispozitie mijloace de transport, ci au venit pe cont propriu.


Baia de multime, lectie pentru politicienii locali


Ca si anul trecut, ca si acum doi ani, Traian Basescu a dat batai de cap sepepistilor veniti sa-l aiba in grija cind, la terminarea discursurilor oficiale, a coborit de pe esplanada din fata Prefecturii Vrancea si i-a indemnat pe elevii prezenti in numar destul de mare in Piata Unirii sa rupa rindurile si sa vina alaturi de politicieni. Gestul sau de a pleca de linga prefectul Mircea si presedintele CJ Oprisan, initial de neinteles pentru acestia, a reprezentat o lectie pentru cei doi de cum isi atrage electoratul de partea sa. Cu gesturi stingace, Dragos Mircea si Marian Oprisan l-au urmat in a da mina si a se poza cu liceenii. Dupa incheierea spectacolului artistic a urmat Hora Unirii, moment in care toata populatia strinsa in centrul orasului s-a bulucit sa il ia pe presedinte de mina si sa se prinda in hora. Misiunea sepepistilor a devenit din nou imposibila, acestora fiindu-le extrem de dificil sa il flancheze pe Traian Basescu de imbulzeala generala. Bulucirea vrincenilor pentru presedinte i-a dat ceva palpitatii si primarului Decebal Bacinschi care a cam fost imbrincit si inghiontit de fanii lui Basescu. Aglomeratia demna de un star rock a tinut insa numai pina cind presedintele a ajuns la masina care il astepta in fata Magazinului "Leonardo", loc unde s-a despartit de prefectul Dragos Mircea in acelasi mod in care a fost intimpinat de Marian Oprisan, cu un sarut. Sintem si noi curiosi pe ce teme au discutat cei doi, la o cafea, inainte de manifestarile dedicate Unirii. In urma presedintelui, ministrul secretar de stat Victor Paul Dobre a ramas uimit de valurile de admiratori ale lui Basescu. Iar populatia care nu a avut norocul sa-l salute pe primul om din stat a plecat spre case multumita ca macar l-a vazut. De Bacinschi, Mircea sau Oprisan cui i-a mai pasat?! Basescu a fost la Focsani!


A fost sau nu Iliescu la Focsani ?


Dupa oboseala acumulata la manifestarile din Piata Unirii, oficialitatile s-au inghesuit la receptia organizata la Casa Armatei. Aici au venit si primarii PSD, in frunte cu Mircea Diaconu. Acestia l-au asteptat in zadar pe Marian Oprisan. Acesta s-a dus la restaurantul Casa Vrinceana impreuna cu pesedistii veniti de la Bucuresti pentru pune tara la cale. Aseara a circulat informatia ca Oprisan a fost vizitat de «cirpa kagebista» Ion Iliescu, care ar fi tinut sa faca o scurta oprire la Focsani in drumul sau spre Bucurseti. Informatia nu a fost confirmata de nimeni oficial. Nici la liberali nu a fost liniste aseara, deoarece multi au considerat neinspirata venirea Noricai Nicolai la Focsani, chiar in plin scandal legat de refuzul lui Traian Basescu a de a o numi ministru al Justitiei. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 23

Adaugă comentariu
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
de baile de multime ale lui basescu ne-am saturat si nu inteleg cum atata lume se poate duce sa-l vada pe base?n-a facut si nici nu v-a face absolut nimic ptr.tara asta.de oprisan mi-e lehamite si citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Scapa-ne DOAMNE de liberali cum ne-ai scapat de TARANISTI........ Mult a fost putin a ramas...... Iar despre NORI si OPRISAN in curind nu vom mai auzi nimic.... Iar presenintele cred ca TRAIESTE citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
aveti dreptate dar...pe cine punem in locul lor???
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
ce-am vazut la iasi ,am vazut si la focsani. in loc de UNIRE a romanilor,dezinarea lor prin "hore" separatiste pe organizatii politice .OARE UNDE VOM AJUNGE ASA !este f. bine ca presedintele Romaniei citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Asa cum era de asteptat, Oprisan a reusit sa-si faca loc langa domnul presedinte petru a lupta impreuna impotriva coruptiei. Multumesc, domnule Oprisan, pentru ca ati reusit sa-l pupati pe Basescu! Eu citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Santem romani. Si cu asta spunem tot. Santem stangaci si neinspirati in tot ce facem De la discursuri la prezenta, de la huiduieli la aplauze. Si asta pentru ca santem dominati de spiritul de turma. citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Trebuia sa vina si momentul asta, sa scrieti in numele meu, cum ar veni sa ma sabotati din interior. Vai de capu vostru.Nu-i ma nici o problema, renunt la nickul asta, luati-l voi. Ma rog ar mai fi si citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Si totusi ,,,carpa kaghebista'' afost ieri la Focsani.Un indemn al ac. ,,avorton al istoriei''a fost ca toate org.p.s.d.-iste sa obtina rez.ca cea din Vrancea.Ce daca unii au ,,N'' dosare citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Recunosc, primul comentariu m-a surprins si pe mine. Am crezut ca a existat totusi un moment de sinceritate. Dar nu e nimic timpul nu e pierdut mai aveti timp sa va reveniti.Referitor la al 2-lea com. citeste integral
, acum 739390 zile, 2 ore, 50 minute, 16 secunde
Nu-ti fa tu griji, sau ma rog sperante, nu va fi nici o problema cu nici un DNA. Daca vreti sa aveti o sansa minimala trebuie sa veniti cu un program si cu un candidat. Grea treaba ,nu ? Pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.