Politică

Cinci comune au picat testul Curtii de Conturi

Mihai Boicu
24 ian 2008 1095 vizualizări
La Sihlea, functionarii au fost pusi sa dea inapoi o parte din sporurile salariale u Fitionestiul a uitat sa impoziteze 1.410 persoane, pentru terenuri detinute pe raza comunei

Cinci dintre primariile controlate anul trecut de Camera de Conturi Vrancea au "picat" testul in fata controlorilor financiari, inregistrind diverse abateri de la legislatia privind finantele publice locale, contabilitatea sau cea in materie de impozitare si colectare a veniturilor la nivel local. La Fitionesti, Primaria a uitat sa-si impoziteze o parte din localnici timp de 3 ani, iar la Sihlea, functionarii au fost pusi sa dea inapoi sporurile salariale pe care le-au primit ca urmare a unui calcul eronat.


Ca urmare a verificarilor pe care Camera de Conturi Vrancea le-a facut in 2007 la Consiliul Local Fitionesti, a rezultat ca o suprafata totala de 5.169,15 hectare de teren nu a fost impozitata, in perioada 2004 - 2007. Curtea de Conturi a constatat, in 2007, ca la Fitionesti, Consiliul Local nu a stabilit valoarea impozitelor pentru anul 2006 si nici nu a emis hotarirea privind zonarea localitatii. 2.661,15 ha teren apartinind la 1.410 persoanelor fizice nu au fost impozitate in perioada 2004-2007, iar 2.508 hectare de teren proprietate de stat, administrate de Romsilva, nu au fost impozitate intre anii 2004 si 2006. Neimpozitarea s-a datorat necorelarii dintre registrele agricole si punerile in posesie, prin retrocedarile la Legea 18/1991 si Legea 1/2000. Aceasta situatie a costat Primaria Fitionesti 1,2 miliarde de lei vechi, bani pe care i-ar fi putut incasa daca situatia terenurilor era urmarita in cei 3 ani. Controlorii financiari au impus stabilirea de majorari si penalitati de intirziere, in suma de 42.188 lei. Primarul a primit o decizie a Camerei de Conturi prin care i se pune in vedere sa initieze un proiect de hotarire privind stabilirea impozitelor si taxelor locale.

Agentii fiscali de la Movilita a uitat de posesorii de teren din alte localitati, care detin suprafete in extravilanul comunei. Curtea de Conturi a stabilit ca Primaria nu a inregistrat in contabilitatea proprie faptul ca are de primit 51.778 lei, reprezentind impozit pe teren agricol extravilan si ca nu a urmarit incasarea acestei sume.


Virtescoiu nu a luat impozite de la firme


Si comuna Virtescoiu a uitat sa le ceara impozitele citorva proprietari, de data aceasta persoane juridice care detin diferite suprafete pe raza sa teritoriala. "In timpul controlului, au fost calculate diferente de debit in suma de 7.454 lei, iar pentru neachitarea in termen s-au calculat majorari de intirziere in suma de .4.197 lei", se arata in raport. In aceeasi situatie se regaseste Consiliul Local Milcovul, care a uitat sa ceara 9.070 lei de la "contribuabili care detin in concesiune sau inchiriere cladiri si terenuri proprietate publica", pentru care au obligatia achitarii impozitelor.


Sihlea - functionarii, pusi sa dea banii inapoi


Legea finantelor publice a fost incalcata si la Sihlea, unde salariatii primariei au primit drepturi speciale in suma totala de 6.119 lei, acordate pentru luna iulie 2006, in baza contractului colectiv de munca care a intrat in vigoare la 1 august 2006. Intre august si noiembrie 2006, angajatii primariei au primit sporurile la salariu si pe perioada concediilor, in suma totala de 6.119 lei. In 2007, odata cu controlul inspectorilor financiari, au fost pusi sa dea banii inapoi.


Milcovul: banii de la olandezi, inregistrati eronat


24.000 euro donati in 2005 de Guvernul Olandei, pentru materiale de constructii destinate refacerii caselor distruse de indundatii la Milcovul, au fost inregistrati, spun inspectorii financiari, in mod eronat in contabilitatea primariei. Cu leii rezultati din schimbul valutar "s-au achizitionat in anul 2006 materiale de constructii care au fost distribuite locuitorilor comunei Milcovul in vederea repararii caselor afectate de inundatiile din anul 2005. Atit suma de 84.230 lei - donatie primita - cit si materialele de constructii achizitionate, nu au fost reflectate in evidenta contabila", se arata in raportul Curtii de Conturi. Functionarul responsabil de evidenta eronata a acestor bani a fost amendat de Curtea de Conturi Vrancea. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.