Politică

Primarul Petre joaca dupa cum ii cinta consilierii PD-PNL

Ciprian Bobeică
22 ian 2008 1207 vizualizări
Ion Petre a obtinut acordul consilierilor pentru investitiile de anul acesta, doar dupa ce a raspuns la toate intrebarile alesilor u dat fiind bugetul mic al orasului si gradul redus de colectare a veniturilor proprii, administratia spera la atragerea de bani europeni u ca Petre sa nu uite cine decide la Panciu, PNL si PD-L au respins infiintarea biroului de gestionare a finantarilor europene

Consiliul Local Panciu a adoptat in sedinta de ieri bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2008, orasul avind la dispozitie 15.153 mii lei. Sumele cele mai mari sunt alocate cheltuielilor de personal - aproape jumatate din buget, invatamint - 3.747 mii lei, sanatate - 300 mii lei, cultura/religie - 418 mii lei, asigurari si asistenta sociala - 4.660 mii lei. Dezvoltarea publica si locuintele au primit 1.560 mii lei, fiind avute in vedere mai multe plati pentru intocmirea de proiecte de finantare, amenajarea pietei pentru produse lactate si utilitati la blocuri. Clubul sportiv al orasului a primit 100 mii lei, destinate cheltuielilor materiale. Majoritatea formata din consilierii PD-L si PNL l-a tinut "in sah" pe primar pe parcursul sedintei, iar pentru a nu uita la cine are puterea in CL, Petre a fost nevoit sa isi retraga un proiect de hotarire, intocmit eronat. Un alt proiect a fost picat la vot, desi consilierii aveau in fata o circulara a Prefecturii, care instiinteaza primariile ca sint obligate sa isi creeze birouri pentru gestionarea finantarilor din fonduri internationale. De asemenea, reactualizarea devizului de cheltuieli pentru extinderea retelei de canalizare menajera si construirea statiei de epurare nu a primit girul consilierilor pina cind executivul nu a furnizat explicatii amanuntite cu privire la cresterea costurilor.


Apartamentele vor fi contorizate


Consilierii au aprobat o hotarire privind contorizarea individuala a apartamentelor in privinta consumului de apa rece, energie termica si apa calda, in valoare totala de 12.881.362,3 lei. Aceasta investitie vine in continuarea echiparii cu centrale termice si a racordarii acestora la reteaua de gaze. "Contorii vor fi pe baza de cartele magnetice. Nu vrem sa mai avem probleme cu cetateni plecati in Italia, de la care nu se pot face incasari. Fiecare va plati pentru cit a consumat, iar debransarea se va putea face individual, fara sa fie afectata toata scara", a spus Ion Petre. In sedinta de ieri s-a mai decis solicitarea unei finantari de la Administratia Fondului pentru Mediu, pentru amenajarea Parcului Central al orasului.


Sosea de centura din fonduri structurale


Devierea traficului greu in afara orasului va fi posibila peste citiva ani, daca Primaria va primi finantare pe una din axele Programului Operational Regional, lansata recent, pentru construirea unei sosele de centura. Ion Petre a cerut ieri acordul consilierilor pentru aprobarea intocmirii unui studiu de fezabilitate. Gestionarea unei finantari ar trebui facuta in comun cu primaria Straoane, prin intermediul unei asociatii intercomunale, care urmeaza sa se constituie. Petre a trebuit sa-si convinga inclusiv un coleg de partid, pe Adrian Toma, ca exista sanse de aprobare a unui astfel de proiect. Rezervele consilierilor au fost legate de costurile intocmirii studiului de fezabilitate, in conditiile in care primaria si-a mai propus in trecut investitii spectaculoase, care au ramas doar in stadiu de proiect, din lipsa fondurilor. Directorul Veritas Panciu si consilier local PSD, Toma i-a solicitat primarului sa nu angajeze cheltuieli cu privire la studiile de finantare pentru diferitele obiective de investitii, decit in masura in care firmele care intocmesc proiectele sint dispuse sa accepte plata doar dupa obtinerea efectiva a banilor europeni. "Ce facem daca platim studiul de fezabilitate, iar proiectul esueaza? Finantarile europene sunt binevenite, dar sa nu ajungem in situatia in care facem doar studii de fezabilitate, care sint destul de scumpe". Petre a "plusat" in fata consilierilor, solicitindu-le sa-l lase sa gaseasca o firma de consultanta care sa intocmeasca un studiu pentru maxim 10.000 euro.


Nici un ban in plus, fara explicatii


Proiectul de hotarire privind infiintarea Biroului pentru Proiecte cu Finantare Internationala - Investitii a fost respins dupa ce a intrunit doar sase voturi "pentru" fata de sapte "abtineri". O lege intrata in vigoare la sfirsitul anului trecut impune primariilor de orase sa isi constituie astfel de birouri, cu specialisti in management de proiect, iar celor din mediul rural sa se asocieze pentru a putea finanta, in comun, o structura specializata in atragerea fondurilor externe. Consilierii au primit ca argument si o adresa a Prefecturii Vrancea, in care li se prezinta aceasta prevedere legislativa, insa proiectul va fi reluat, probabil, la proxima sedinta, pentru ca legea da si termene limita. Ion Petre va trebui sa convinga alesii locali ca angajarile in acest birou se vor face transparent. Un alt proiect disputat a fost reactualizarea devizului general pentru extinderea retelei de canalizare menajera si realizarea statiei de epurare a apelor uzate in zona rurala a orasului. Consilierii au obtinut explicatii amanuntite cu privire la cresterea cu peste 6 miliarde de lei a bugetului initial. Cum nici primarul Petre nu cunostea situatia exacta, proiectul a fost aprobat la sfirsitul sedintei, doar dupa ce consilierii au aflat ca in faza initiala a fost uitat TVA-ul pentru utilaje, in valoare de 4 miliarde de lei vechi, si ca pe teren a aparut o diferenta de lucrari, recunoscuta si de proiectant, in suma de 1,8 miliarde lei vechi. (Ciprian BOBEICA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.