Politică

Coalitie PSD-PNL-PD la Consiliul Judetean

Iulia Crețu
18 ian 2008 1149 vizualizări
La sedinta extraordinara din aceasta saptamina, 31 de consilieri judeteni au votat pentru un imprumut de 25,9 milioane euro, fara sa faca nici cea mai mica observatie cu privire la indatoarea judetului inainte de alegeri. Desi seful liberal zice ca ai sai nu au votat, realitatea miinii sus la "Cine este pentru" bate fictiunea viselor lui Nini Sapunaru. Banii se duc pe reabilitarea fostei Prefecturi, pe infiintarea unui Centru Cultural si pe refacerea drumului de mai sus de vila de la km 25 a lui Oprisan, Valea Sarii-Nereju. Democratii si liberalii sustin ca votarea era necesara intrucit cele trei obiecte vizate de imprumut nu mai puteau suferi aminare pentru a fi reabilitate

Prima sedinta pe 2008 de la Consiliul Judetean Vrancea s-a derulat in spiritul intilnirilor din 2007, acela al discutiilor tinute de o singura parte, respectiv cea a presedintelui Marian Oprisan. Consilierii judeteni, indiferent de culoare politica, desi au posibilitatea de a comenta sau de a pune intrebari la eventuale nedumeriri, au tacut milc si au inghitit in sec votind in corpore proiectul de hotarire prin care CJ Vrancea se indatoreaza cu nu mai putin de 25,9 milioane de euro pentru reabilitarea fostei Prefecturi, pentru realizarea unui Centru Cultural si repararea drumului spre Nereju. Nici o intrebare despre suma aparuta in proiect, daca este realista, daca poate sustine bugetul judetean un astfel de imprumut, de ce se face acesta tocmai intr-un an electoral si daca acestea sint intr-adevar prioritatile judetului Vrancea. De asemenea, nici un ales judetean nu a ridicat problema unitatii financiare care ar acorda acest imprumut, ce firme se vor implica ulterior in realizarea proiectelor si interesele cui deservesc acestea. Cu toate ca presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, sustine ca ai sai colegi liberali nu au votat "pro" la acest proiect, in drept nici unul din cei sapte liberali prezenti la intilnire (Emil Stan Ciubotaru a lipsit de la sedinta extraordinara) nu a avut nici o obiectie si nu a ridicat nici o problema asupra validitatii proiectului. Ba mai mult, consilierii judeteni nu au considerat necesara o dezbatere publica privind suma imprumutata, dat fiind ca este una destul de mare, care va indatora judetul Vrancea timp de 20 de ani. Unanimitate, aceasta a fost concluzia votului la finele proiectului.


Oprisan returneaza banii la pensie


Proiectul l-a avut ca unic initiator, ca de altfel in 99% din proiectele de la CJ, pe presedintele Marian Oprisan. Actul hotaraste contractarea unui imprumut intern/extern echivalentul in lei a sumei de 25.916.617 euro, in vederea realizarii unor investitii publice de interes local, cu o maturitate de 20 de ani. "Contractarea imprumutului se face pentru finantarea urmatoarelor obiective de investitii de interes local: A. Infiintare Centru Cultural, situat in strada Republicii nr. 96 Focsani (fost sediu Bancorex); B. Lucrari de consolidare si restaurare a imobilului Palat Administrativ (fost Prefectura Judetului Putna); C. Modernizare Drum Judetean 205D, Valea Sarii-Naruja-Paltin-Nereju-Bradacesti", se arata in proiectul de hotarire. Defalcat, suma de 25,9 milioane euro ar urma sa fie impartita astfel: 2,3 milioane euro pentru lucrari de consolidare si restaurare la Prefectura Judetului Putna, 2,1 milioane euro pentru infiintarea Centrului Cultural in fostul Bancorex, restul de bani, adica 20 de milioane de euro urmind a fi "ingropati" in drumul 205D Valea Sarii-Nereju, zona cunoscuta ca fiind fieful electoral al PSD. Singura precizare care ar trebui sa tina de cald reprezentantilor nostri, dar si noua, vis-a-vis de banii publici si transformarea judetului Vrancea in datornic pe doua decenii este mentiunea inteligenta postata in referatul proiectului care spune cam asa: "precizam ca exista banci in tara si in UE care acorda credite in conditii avantajoase pe o perioada de 20 ani". Ca fapt divers, ca tot se vrea presedinte pe viata, Marian Oprisan va avea 63 de ani la data la care imprumutul va fi returnat bancii care vine cu oferte avantajoase. Dar tu, vrinceanul obisnuit, citi ani vei avea in 2028?


De ce a fost PD-L pro PSD


Cei noua consilieri ai "opozitiei" din CJ au votat in unanimitate pentru proiectul propus de Marian Oprisan. Desi s-au grabit sa ridice mina sus, se pare ca alesii nostri aveau, totusi, citeva semne de intrebare, insa au preferat sa le spuna reporterilor si nu in sala de sedinte. Sau intr-o sedinta anterioara, cum a fost cazul democratului Sorin Robu. "Intr-o sedinta anterioara s-a aprobat un proiect de reabilitare pentru Bancorex si pentru fosta Prefectura, acum proiectul a fost doar pentru finantare. Negasind alta posibilitate s-a optat pentru aceasta forma. Eu am pus intrebarea privind limita de creditare si ni s-a spus ca pina la limita mai este mult. Cred ca asa este, pentru ca nici nu au fost foarte multe imprumuturi, mai cu seama anul trecut s-au facut", ne-a declarat Sorin Robu. Acesta s-a aratat insa nemultumit ca proiectul nu fost dezbatut in comisii, intrucit sedinta CJ a fost extraordinara "si nu a fost vorba de asa ceva". "PNL lucreaza cu PSD inclusiv in judetul Vrancea. La ultima sedinta a fost doar o abtinere sau doua, si acelea ale noastre, restul au votat in integrum. Si atunci, cum sa ne acuze pe noi de colaborare cu PSD?", a mai spus Sorin Robu (PD), care a dat ca exemplu sumele repartatizate comunelor, afirmind ca liberalii au fost ceva mai avantajati. Seful sau de partid, senatorul Jan Vraciu, a spus ca reabilitarea celor trei obiective este o prioritate. "Destinatia, la o prima vedere, a fost una buna, pentru ca este vorba de o cladire de patrimoniu, un drum intr-o stare grava si amenajarea fostului magazin Putna. Mai departe este treaba ordonatorului de credite sa respecte legea si a Curtii de Conturi sa verifice", a declarat sec senatorul Jan Vraciu.


Seciu, un suspicios pro PSD


Liberalul Romeo Seciu a votat «pentru» insa, desi in plenul CJ nu a avut nici o obiectiune de facut, a declarat reporterilor nostri ca, in opinia lui, costurile de reabilitare a drumurilor sint mai mari decit cele reale. "La drum informatiile sint greu de obtinut si ne-am propus sa le luam din alte surse, din minister, pentru ca e o suma mare si exista suspiciuni, tinind cont de trecut", a declarat Seciu. Vicepresedintele PNL Vrancea a spus ca liberalii vor sa faca o analiza a banilor care s-au alocat pentru drumuri, ca sa nu mai existe suspiciuni. Romeo Seciu a negat existenta unei colaborari cu PSD, in ciuda intelegerii pe marginea bugetului care a avut loc in biroul lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, luna trecuta. "Nu putem face o alta campanie decit anti PSD si anti Oprisan fara doar si poate! S-a cazut la o intelegere acolo unde s-a cazut la intelegere, ne depaseste si ne face viata foarte grea, pentru ca va trebui sa indepartam suspiciunile care exista", a mai spus Romeo Seciu. Liderul grupului consilierilor judeteni PNL, Eduard Lambrino, a spus ca liberalii nu puteau sa voteze impotriva imprumutului de aproape 26 de milioane de euro, mai ales ca se va mai vota o data imprumutul. Totusi, despre dezbaterea publica, nimic. "Noi am votat sa se faca demersuri pentru imprumut. In proiect, in urma unor studii de fezabilitate, probabil, s-au stabilit niste cifre, dar ele nu sint batute in cuie. Noi, in prima instanta am criticat conducerea Consiliului Judetean pentru ca in loc sa repare cladirile de patrimoniu cumpara cladiri noi. Era firesc ca acum sa nu ne opunem, mai ales ca una dintre cladiri este de patrimoniu. Iar acel drum, avind in vedere ca uneste citeva comune, era firesc sa fie aprobat", ne-a declarat Eduard Lambrino. Acesta a spus ca si in situatia in care nu s-au organizat sedinte ale comisiilor de specialitate inainte de sedinta de plen, este vorba de "o chestiune de forma si nu de fond", intrucit exista rapoartele directiilor de specialitate ale CJ. De asemenea, Lambrino a negat existenta unei intelegeri intre PNL si PSD. "Votul nostru se poate interpreta cum doriti, dar adevarul adevarat este ca nici un consilier nu putea sa amine aceasta problema. Este inadmisibil sa platim chirie si sa avem cladiri nerenovate. S-a gasit rezolvare prin aceasta modalitate (imprumul - n.r.). Nu cred ca poate fi interpretata ca o intelegere aceasta problema", a incheiat Eduard Lambrino. Totusi, reprezentantii vrincenilor in legislativul judetului aveau obligatia morala fata de alegatori sa nu voteze un imprumut de care nu stiu mare lucru, mai ales ca banii pot fi folositi pentru campanie electorala, asa cum s-a intimplat si cu sumele destinate aducerii elevilor din mediul rural in excursie la Focsani. (Iulia CRETU, Mihai BOICU)


Ce poti face cu 25 de milioane de euro


Suma este de doua ori si jumatate mai mare decit premiul de la Loto din aceasta saptamina, cel mai mare din istoria Loteriei Romane. De asemenea, cu acesti bani iti poti cumpara sau construi un hotel de cinci stele. Suma este suficienta si pentru achizitionarea Castelului Bran, cit a fost pretul cerut de Dominic de Hasburg autoritatilor judetene din Brasov. De asemenea, cu cei 25 de milioane de euro iti poti cumpara un avion Bombardier Challenger 604 ca al omului de afaceri Ion Tiriac. Cu aceasta suma poate fi cumparata o insula dintre cele mai scumpe, in Bora Bora sau Fiji. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
Si care ar fii problema grava, incat aveti a critika aceasta "coalitie de ocazie" care a votat impartirea bugetului alocat de la Guvern pt inbunatatirea infrastructurii judetene, reabilitarea citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
presa trebuie sa stimuleze dezbaterea pe teme de interes public, iar indatorarea pe muteste a judetului pentru 20 de ani cu atitea milioane de dolari mi se pare o buna tema de dezbatere publica. sa nu citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
mi-e atat de scarba de psd-pld-pnl incat i-mi vine greata.in acest judet vad ca nu exista opinie publica,nimeni nu este schimbat incat ce mai pot cere?sa se indatoreze ei hotii de la banci ca si asa citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
Poate ar trebui ca Ziarul de Vrancea sa devina saptaminal pentru ca un asemenea articol fara nici o noima dovedeste ca ori sunt intr-o pana cumplita de subiecte ori intr-o pana cumplita de citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
Sigur cum vor spune circotasii de serviciu subiectul zilei este daca facem drumul asta pina la Nereju sau nu. Eu zic ca subiectul este absolut neinteresant pentru ca realitatea este ca de banii astia citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
Vrem sa evoluam, vrem sa avem un trai decent...dar nu vrem ca oamenii din acea zona (Nereju) sa scape odata de cizmele de cauciuc si de tractoare si alte utilaje pentru a se deplasa...sunteti citeste integral
, acum 739398 zile, 13 ore, 24 minute, 4 secunde
E foarte frumos ce spui tu si probabil si corect. Probabil ca oamenii sunt "incuiati" cum le zici tu pentru ca nu vad legatura directa intre drumul la Nereju si buzunarul lor.Adica sunt cumva cam citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.