Politică

Asociere romano-italiana pe tema dezastrelor

Iulia Crețu
16 ian 2008 808 vizualizări
Parteneri din Italia, Grecia si Germania vor instrui Vrancea in gestionarea efectelor dezastrelor naturale u unul din punctele comune intre Vrancea si Potenza, regiuni infratite, este existenta zonelor seismice u Vrancea este punctul de intilnire a trei placi tectonice

Consilierii judeteni au aprobat in prima sedinta pe acest an, derulata luni, participarea Consiliului Judetean Vrancea in cadrul proiectului "PREVENC - Actiuni comune pentru prevenirea si eliminarea efectelor calamitatilor naturale". Institutia din Vrancea va fi partener Provinciei Potenza, Italia, cu care de altfel ne-am si infratit anul trecut, la gestionarea efectelor negative produse de dezastre naturale. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Programul Interreg IV C si leaga Vrancea si Potenza prin amenintarea permanenta a cutremurelor. Participarea administratiei judetene la bugetul proiectului se va face prin suma de 555 mii RON, bani care vor fi rambursati aproape in intregime in cazul finantarii proiectului. "Proiectul vizeaza stabilirea de relatii de cooperare cu state membre ale Uniunii Europene pentru prevenirea calamitatilor si limitarea efectelor acestora. Liderul de proiect este Provincia Potenza, Italia, care detine o vasta experienta in ceea ce priveste implementarea proiectelor de cooperare interregionala si va fi responsabila de managementul proiectului. In afara Consiliului Judetean Vrancea, parteneri in proiect sint: Provincia Potenza - Italia, Etnambiente SRL - Catania, Italia, Regiunea Calabria - Italia, ABD Puglia - Italia, Organizatia Georama - Grecia, Universitatea Thessalia - Grecia, ONG Poseidon - Grecia si Camera pentru Agricultura din Saxonia de Jos - Germania", se arata in referatul CJ Vrancea. Proiectul se va derula pe o perioada de 3 ani si va consta in organizarea de conferinte si vizite de studiu in regiunile partenere, facilitind schimbul de bune practici in identificarea noilor metode pentru managementul corect al situatiilor de urgenta, in special al miscarilor telurice, specificul zonei Vrancei dar si al Potenzei. Romania sta pe trei placi tectonice continentale, al caror punct de intilnire este zona Vrancea: placa Est-Europeana (coltul de Sud-Vest al marii placi Est-Europene - in zona de Nord-Est a Romaniei, cu granita sub Carpatii Orientali), subplaca Intra-Alpina (cea care ocupa Transilvania si este parte componenta a placii Vest-Europene) si subplaca Moesica, cea din sudul Romaniei, care reprezinta zona frontala a microplacii Marii Negre. Fiecare dintre aceste placi tectonice continentale este direct influentata de miscarile sau presiunile la care este supusa "placa-mama", cea din care face parte. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.