Politică

Orarele cu Oprisan au invadat judetul

Ziarul de Vrancea
11 ian 2008 980 vizualizări
Verificarile efectuate de Inspectoratul Scolar au aratat ca elevii din 12 localitati au primit calendare si orare cu chipul baronului u doar o parte din localitati au fost verificate, astfel incit numarul lor este mai mare in realitate u psihopedagogii spun ca Marian Oprisan incearca inducerea unui atasament fata de persoana sa u baronul si-a aparat si ieri initiativa, sustinind ca in tarile civilizate personalitatile isi pun fotografiile pe materialele institutiilor pe care le conduc u Oprisan i-a atacat pe inspectorul scolar general Iordache Bostan si pe prefectul Dragos Mircea pentru ca l-au criticat pentru propaganda

30 de localitati au intrat in programul organizat pentru copiii saraci din mediul rural, conform listei obtinute de la CJ de catre Inspectoratul Scolar. Verificarile facute ieri in rindul scolilor au aratat ca in 12 dintre acestea, calendarele si orarele cu chipul lui Marian Oprisan au ajuns la elevi, doar trei directori nerecunoscind acest fapt. "Se pare ca pachetele cu rechizite au fost date direct copiilor. Am inteles ca acestia le-au primit atunci cind au vizitat sala de sedinte a Consiliului Judetean. Din cite mi s-a spus, pachetele, care au cuprins si harti ale Vrancei, caiete, orare si calendare, nu au fost difuzate in scoala si nici nu au fost acordate cadrelor didatice", a precizat inspectorul pentru proiecte educative, Lidia Dumbrava, cea care a tinut legatura cu cadrele didactice sau cu directorii care au insotit grupurile de copii la Focsani. Se pare ca directorii de scoli au cam intrat in panica dupa mediatizarea acestui subiect, nestiind cum sa reactioneze in fata sefilor din Inspectoratului Scolar. Inspectorul general Iordache Bostan ne-a precizat ieri ca va lua declaratii verbale de la toti directorii unitatilor, pentru a vedea cum stau lucrurile si, daca se va impune le va cere si justificari in scris. Printre unitatile unde s-a confirmat deja distribuirea acestor pachete se numara Popesti, Urechesti, Gugesti, Birsesti, Valea Sarii, Vidra, Negrilesti, Tulnici, Tanasoaia, Homocea si Vinatori.


"Se spera inducerea unui atasament"


Desi dascalii spun ca in rindul copiilor poza lui Marian Oprisan nu este asociata nici macar functiei, daramite unui scop electoral, ei considera gestul presedintelui CJ unul deplasat. "Ca psihopedagog, pornesc de la ideea ca si cei care au facut acest demers s-au gindit la un impact de 80-90%. Dar de multe ori acest lucru nu se obtine. Oricum, initiativa de a aduce copii la Focsani nu este de condamnat. Parintii il cunosc pe Marian Oprisan, dar pentru copii poza ar trece poate neobservata. Doar sa se vina cu explicatii suplimentare, legat de cine a realizat acest demers. Nu stiu nici cit au observat parintii poza, pentru ca nici un adult cu bun simt nu apreciaza un asemenea gest. Psihologic vorbind, sigur nu s-a facut acest lucru gratuit, ci se spera inducerea unui atasament fata de personajul respectiv. Nu cred ca a avut un impact mai mare de 50% nici asupra parintilor. Ca profesor, a pune poza pe orare si calendare mi s-a parut un gest deplasat. Nu mi se pare normal sa manipulezi mintea copiilor astfel", ne-a declarat si psihopedagogul scolar Felicia Panaite.


Oprisan isi apara cu indirjire chipul de pe orare


Marian Oprisan a sarit ieri, printr-un comunicat de presa, sa-si apere imaginea de pe calendarele si orarele inminate copiilor adusi de Consiliul Judetean sa viziteze institutiile administrative si culturale din Focsani. Cu toate ca nu baronul personal a finantat acest program, care a fost votat de toti consilierii judeteni, Oprisan crede ca dezvaluirile din presa si declaratiile celor au criticat propaganda pe care si-o face reprezinta de fapt un atac la adresa sa si a programului derulat de CJ. "Probabil ca pentru tovarasul liberal, aflat vremelnic in fruntea invatamintului vrincean, care habar nu are ca doar partidele fac politica si nu institutiile statului, nu sint probleme importante violenta in scoli, consumul de droguri, absenteismul si abandonul scolar al unor copii care poate au dorinta de a invata cu orice pret, dar care din pacate nu au o situatie materiala care sa le permita sa urmeze o scoala", spune Marian Oprisan. Presedintele CJ sustine ca materialele date copiilor la scoala "sint pentru uzul personal al fiecarui copil si sint produsul celei mai reprezentative institutii a judetului nostru". Oprisan mai sustine ca inspectorul scolar general Iordache Bostan ar fi incercat sa puna piedici actiunii inca de acum doua luni. "Cit priveste conducatorul liberal al Prefecturii care, ca de obicei, desi nu stie despre ce este vorba, fiindca niciunul dintre cadourile oferite elevilor nu purta sigla vreunui partid politic, vreun slogan electoral sau vreun indemn la vot, s-a grabit sa-si dea cu parea, fidel zicalei ce-l caracterizeaza: "Nu stiu cum pune soacra-mea borcanele in camara, dar tot ii zic ceva, sa nu zica ca sint prost"", a spus Marian Oprisan la adresa lui Dragos Mircea. Baronul sustine in continuare ca prezenta chipului sau pe calendarele si orarele oferite copilor nu este propaganda electorala, iar ideea nu este originala "pentru ca in toate tarile europene cu o democratie consolidata si nu numai, presedintele tarii, primul ministru, primarul, presedintele provinciei si presedintele regiunii sint personalitati carora li se aplica fotografia pe materialele de prezentare emise de institutiile pe care le conduc, oamenii facind astfel legatura dintre nume, figura si functia ocupata, intrucit cetatenii au dreptul sa-i cunoasca pe cei care ii reprezinta". (Camelia STANILA, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.