Politică

Sararu cheama la DNA prefectii PSD

Ciprian Bobeică
8 ian 2008 1064 vizualizări
15 dosare ale primarului de la Mera au ajuns ieri la Parchet, pentru restituiri de paduri in perioada martie 2002 - ianuarie 2005 u saptamina aceasta, dosarul conexat va fi inaintat DNA, pentru ca prejudiciul depaseste 1 milion de euro u procurorii DNA au competenta sa verifice si legalitatea validarilor in privinta hotaririlor de punere in posesie de la Mera, facute de Comisia Judeteana, condusa in perioada respectiva de fostii prefecti PSD George Baesu si Catalin Vrabie

Parchetul Focsani a primit ieri de la Politia Odobesti cele 15 dosare penale in care primarul suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu, este cercetat pentru restituirea preferentiala a peste 300 hectare de padure, prin cereri depuse in temeiul Legii 1/2000. Faptele cercetate de procurori s-au petrecut in perioada martie 2002 - ianuarie 2005, prejudiciul depasind 1 milion de euro, potrivit anchetatorilor. Politistii din Odobesti vor inainta procurorilor, in urmatoarea perioada, inca 20 de dosare, privitoare la fapte asemanatoare.


Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani a primit ieri de la Politia Odobesti 15 dosare ale lui Gheorghe Sararu, primarul comunei Mera, in care a fost investigata retrocedarea a peste 300 hectare de padure, conform cererilor depuse in baza Legii 1/2000. Potrivit prim procurorului Nicolae Ghihanis, solutia probabila a procurorilor din subordinea sa va fi declinarea de competenta catre DNA, datorita valorii prejudiciului estimat, care depaseste 1 milion de euro, dar si a competentei DNA de a verifica modul in care Comisia Judeteana de fond funciar a validat hotaririle comisiei locale Mera. "Noi nu am facut cercetari pentru acte ale Comisiei Judetene, ar fi insemnat sa ne depasim competentele. DNA are competente sa faca verificari cu privire la prefect, ca sef al Comisiei Judetene", a declarat prim procurorul Ghihanis. Este posibil, potrivit unor surse judiciare, ca DNA sa formuleze o noua cerere de arestare a lui Gheorghe Sararu. Primarul de la Mera este judecat acum in stare de libertate pentru un dosar ajuns in instanta in 2007, in care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale.


Comisia Judeteana si cea de la Brosteni vor fi luate la verificari


Faptele investigate de politistii de la Odobesti s-au petrecut in perioada martie 2002 - ianuarie 2005, iar DNA va decide daca exista raspundere penala si pentru membri ai Comisiei Judetene, care s-a aflat in perioada amintita sub autoritatea a doi fosti prefecti PSD, deputatul George Baesu si Catalin Vrabie. Declaratiile de la instanta ale martorilor au aratat, in dosarul in care Sararu este in prezent judecat, ca verificarile de la nivelul Comisiei Judetene erau unele sumare si tineau mai mult de forma dosarelor in care se cereau restituiri. 60 de localnici ar fi primit ilegal suprafete de padure, cu complicitatea primarului Gheorghe Sararu si a altor membri ai comisiei locale Mera. Potrivit anchetatorilor, in aceasta cauza exista indicii potrivit carora au exista persoane carora li s-a restituit aceeasi suprafata de padure si pe teritoriul comunei Mera, dar si la Brosteni, in baza acelorasi acte. Vor fi continuate cercetarile si cu privire la respectarea legislatiei de catre comisia locala pentru reconstituirea dreptului de proprietate Brosteni. Potrivit procurorilor, registrul de la Mera, in care s-au consemnat restituirile suprafetelor de padure, nu a fost gasit pina in aceasta faza a anchetei. Un alt dosar pe numele lui Sararu a plecat deja la Departamentul National Anticoruptie. Procurorii de la Focsani si-au declinat competenta in favoarea DNA intr-un alt dosar al primarului Gheorghe Sararu, privind plingerile depuse de peste 100 de localnici cu privire la restituirile in baza Legii 247/2005. Prejudiciul estimat a trecut in acest caz de 200.000 euro. (Ciprian BOBEICA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.