Politică

Primaria si Consiliul Local Focsani in 2007, plusuri si minusuri

Doina Ganea
3 ian 2008 902 vizualizări
Focsanii au din 2007 strazi asfaltate, gaze in cartierele marginase si frati in trei tari u la minusuri figureaza cartierele ANL care nu se mai finalizeaza nici la anu' si la multi ani u consilierii au fost mai activi anul acesta si au fost rasplatiti pentru activitate cu cite un telefon mobil u agenda lui 2007 nu putea sa nu contina si perlele alesilor municipali

Administratia locala focsaneana trece si ea la raport, cu realizarile si insuccesele pe 2007, dar si cu propunerile si actiunile care vor continua in 2008. Astfel, pe lista de prioritati a Primariei si Consiliului Local Focsani de anul trecut s-au numarat "marea asfaltare" de 500 de miliarde de lei vechi, demarata cu aplomb de SC Vega 93 Galati, inaugurarea a doua scari de bloc in cartierul ANL in vara, dar si taierea panglicii de la caminul de batrini din aceasta iarna. Orasul va beneficia cit de curind si de o noua catedrala ortodoxa "Cuvioasa Parascheva", lucrarile fiind incepute in 2001 si reluate in forta anul trecut. Tot la indepliniri se pot trece si cele trei colaborari cu administratii externe, cu cea olandeza din Hertogenbosch, pe care alesii locali o vor vizita in 2008, cea georgiana, unde o delegatie focsaneana a fost in toamna, dar si infratirea cu italienii din Tivoli. Primarul Decebal Bacinschi, insotit de majoritatea consilierilor locali au incins Hora Unirii pe 1 Decembrie 2007 in oraselul din apropierea Romei, acolo unde locuiesc in jur de 10 mii de romani. Municipalitatea poate trece la plus si demararea procesului de reabilitare termica a blocurilor, in acest an multe din constructiile comuniste cerind expertiza termica. Dar si incercarea de recalificare urbana a Pietei Unirii, chiar daca procesul de reparare a centrului este in acest moment aminat din cauza unui dosar incomplet al firmei cistigatoare in urma licitatiei. Modernizarea municipiului a ajuns in acest an si la locuitorii din zona de vest, Vilcele, acolo unde s-au realizat racordurile la gaze naturale. In schimb, cartierul de lux de la SUD, zona Laminorului, va inota in continuare in noroi, asfaltarea mai avind de asteptat aici. Tot in acest an, municipalitatea a realizat sensul giratoriu de la Banc Post si s-au montat semafoare la intersectia Independentei-Penes Curcanu. Tot la capitolul realizari Primaria se poate mindri cu o evidenta a parcarilor din oras si cu impunerea unei taxe de stationare. De asemenea, din aceasta toamna un cartier al municipiului poarta numele eroului Liviu Librescu.

Primaria Focsani a luat o decizie importanta in 2007 in ceea ce priveste sprijinirea societatii civile. Astfel, printr-o hotarire a CL de la inceputul lui 2007, s-a asigurat conform legii finantarea proiectelor elaborare de ONG-uri. Compania de Utilitati Publice, subordonata Consiliului Local Focsani a demarat in vara lui 2007 lucrarile de modernizare la Statia de Epurare de la Mindresti. Tot in 2007, Directia de Dezvoltare si Servicii Publice a "scapat" de salubrizarea orasului, serviciul fiind pasat celor de la CUP RA. Societatea locala de producere si furnizare a agentului termic, SC ENET SA, in afara de citeva contorizari si modernizari, nu a iesit cu nimic in fata. Ba mai mult, la un moment dat se punea problema intreruperii furnizarii apei calde cauzata de acumularea de datorii destul de mari la furnizorul de gaze naturale, Distrigaz. SC Transport Public Focsani a achizitionat in primavara anului 2007 trei noi midibuze de la polonezi si a fost salvata de la ananghie printr-o hotarire de CL care le-a permis majorarea tarifelor la bilete si abonamente. Tot la realizari se poate mentiona si votarea controversatei strategii de dezvoltare a orasului, dupa indelungi discutii intre opozitie si putere in Consiliul Local Focsani.


Fara migrari anul acesta


In plan politic, Consiliul Local Focsani nu a mai cunoscut in acest an migrari dintr-o tabara in alta, poate si datorita legii care-i sanctioneaza cu pierderea scaunului pe cei care se razgindesc. Aliantele din Micul Parlament focsanean au oscilat insa in raport cu vintul de la Bucuresti, dar si de interesele proprii ale politicienilor. Sfirsitul de an gaseste Alianta veche PD-PNL la cirma CL, fotoliul de presedinte de sedinta fiind ocupat pe rind de democrati si liberali. PSD-ul se multumeste cu statutul de opozitie, cu toate ca imixtiunea CJ Vrancea s-a cam cunoscut in actiunile de la CL. Mentionam insa ca exista anumite frictiuni si intre membrii aceluiasi partid, fiind de asteptat ca alegerile din 2008 sa aduca schimbari in culoarea politicienilor.


Controverse in proiecte de hotarire


Anul 2007 a fost unul destul de activ pentru cei 23 de consilieri locali, multe din proiectele de hotarire fiind initiate de acestia. Astfel, primarul Decebal Bacinschi nu a mai fost unic initiator. Printre cele mai controversate proiecte care au trecut prin mina si pe sub ochii alesilor s-a numarat asocierea CL cu CJ pentru terenul de sub Complexul Caprioara, crearea monopolului in telecomunicatii de catre compania BP Office, celelate firme fiind obligate sa plateasca pentru folosirea retelei de fibra optica sau cel al oferirii pe tava a unei parohii fiului preot al pesedistului Ion Vlase. La capitolul bagate de doua ori pe ordinea de zi se numara si desemnarea mandatarului CL la CUP, liberalii si democratii dind pina la urma voturile ex-taranistului Nicu Tanase, presedintele PD Focsani. Cu buza umflata a plecat de la CL si fostul prefect George Baesu care a solicitat municipalitatii sa-i aprobe o extindere de spatiu la firma sa de consultanta. Alianta a spus "Ba"!


Doliu la CL


Consiliul Local Focsani a trecut in acest an prin clipe negre, prin trecerea in nefiinta a independentului Gheorghe Iorga. Acesta a facut accident in dimineata zilei de 26 iunie 2007, cind se grabea sa ajunga si la o sedinta de CL si a decedat pe 16 iulie intr-un spital bucurestean, in urma complicatiilor datorate ranilor suferite. Timp de doua luni scaunul ocupat de col. Gh. Iorga a fost liber, acesta fiind ocupat ulterior de col. Gh. Ivu, din partea Partidului Conservator.


Mari scandaluri


Primaria Focsani a avut in acest an de lamurit o serie de scandaluri si nemultumiri. Printre cei care au fost implicati in dispute cu municipalitatea se numara taximetristii, obligati la un numar fix de

400 de masini, dar si cu comunitatea de rromi. In vara, dar si la finele acestui an "papucarii", dar si locatarii blocului ISH au venit la Primarie sa isi apere drepturile. Pe urma acestor conflicte, Primaria Focsani s-a ales si cu un proces de discriminare. Alte doua proiecte care cereau municipalitatii incredintarea catre CUP si CJ a doua suprafete de teren au ridicat tensiunea consilierilor. De asemenea, proiectul privind trecerea Mausoleului Eroilor de la CL Focsani la CJ Vrancea a stirnit apele la Micul Parlament local.


Cu ce s-au ales consilierii


Cei 23 de consilieri locali s-au ales in 2007 cu cite un telefon mobil, de pe care nu au avut retineri sa vorbeasca. Desi au cerut si cite un laptop ca accesoriu de serviciu, aceasta cerere nu le-a fost indeplinita. In schimb, consilierii s-au plimbat la munte si la mare pentru specializari, au fost in Georgia pentru stabilirea de contacte si s-au infratit cu italienii din Tivoli. La care se adauga si indemnizatiile de consilier si cite un obelisc in miniatura. Si cu multe aparitii in presa, la capitolul "cascadorii risului". Luati si cititi mai jos. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Vasile Dobre, PNL: "Trebuie sa se aiba grija de buget pentru ca banii sint scumpi!".

Victor Racosanu, PNL: "Sa mor daca eu am initiat acest proiect! Nu ca nu mi-ar conveni sa apar pe lista in ziar cu proiectele pe care le initiez".

Nitica Ciubotaru, independent: "M-am suparat pe presa cind a spus ca votam ca «plutasii» dar a avut dreptate".

Mirela Bizna, PD: "Latru de patru ani in acest Consiliu Local".

Ion Vlase, PSD: "Daca aveti impresia ca vorbesc cu ochelarii mei, va inselati! Daca aveti impresia ca dictati acolo, va inselati! Daca cumva credeti ca vorbesc cu sticla asta, imi iau mapa si plec".

Gheorghe Gadjinschi, PD: "Nu puteai sa stai sa consumi un mic fara sa asculti asemenea folclor".

Ion Vlase, PSD: "In 2.200 am sa va caut si o sa venim impreuna, doamna consilier, iar la nivel de tara o sa fie totul mort".

Bogdan Matisan, PSD: "Daca cineva se imbolnaveste de pesta porcina?".

Doina Fodoreanu, PNL: "Sa trecem la pozitii, ca stiti si dumneavoastra cum e cu ele".

Cezar Mihailescu, independent: "Am venit la sedinta, nu sa vorbesc cu soacra-mea".

Vasile Dobre, PNL: "Votati dupa cum suna telefonul".

Stefan Atomei, PNL: "Sintem aburiti! Nu se intelege nimic!"

Liviu Oloeriu, PSD: "Nu mi-ar conveni sa stau intr-un cartier care sa se numeasca Tariceanu".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.