Politică

Liderii PSD au fugit de comemorarea Revolutiei

Mihai Boicu
24 dec 2007 679 vizualizări
Manifestarile au fost organizate, ca de obicei, in Cimitirul Nordic u Revolutia a inceput la Focsani pe 22 decembrie 1989 u noua vrinceni au murit in zilele tulburi de acum 18 ani

Trecerea a 18 ani de la Revolutia din decembrie 1989, ziua cind democratia a ajuns cel putin pe hirtie la majorat, a fost marcata simbata, pe un ger patrunzator, in Cimitirul Nordic din Focsani. Aici isi dorm somnul de veci doi dintre vrincenii care au murit in timpul evenimentelor tulburi de atunci, Dorinel Ghinea si Dumitru Milea. La ceremoninalul militar au participat revolutionari si reprezentanti ai asociatiilor locale de revolutionari, sefi de institutii si oameni politici locali. Manifestarile au constat intr-o slujba religioasa, tinuta de un sobor de preoti, depunerea de coroane si defiliarea Garzii de onoare. Dintre participanti s-a remarcat absenta mai marilor PSD locali, in frunte cu Marian Oprisan. Baronul nu si-a mai facut simtita prezenta, avind in vedere ca in anii trecuti a fost intimpinat cu portofele goale pe care era "alintat" in scris cu apelativul de "sutu". PSD a fost reprezentat de consilierul judetean Dragos Birladeanu, consilierul local Bogdan Matisan si viceprimarul Focsaniului, Neagu Nistoroiu. De asemenea, Consiliul Judetean nu a fost reprezentat nici macar de vicepresedinti, tinind cont ca ambii au adinci radacini comuniste, din partea institutiei depunind o coroana Dragos Birladeanu si liberalul Romeo Seciu. Ziua de simbata a insemnat si prima actiune la care au participat impreuna sefii locali ai noii formatiuni politice aparute, Partidul Democrat Liberal. Astfel, dupa mai bine de doi ani, fostul sef al liberalilor, deputatul Corneliu Momanu, a depus o coroana de flori alaturi de senatorul Jan Vraciu. La finalul ceremonialului din Cimitirul Nordic, revolutionarii s-au dus sa depuna o coroana si la monumentul neterminat din Piata Unirii. Singurul sef de institutie prezent, ca de obicei, alaturi de mina de revolutionari care vine in fiecare an la acest monument, a fost Paraschiv Usturoi, seful Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, in calitatea sa de participant la evenimentele din decembrie 1989.


Istoria Revolutiei la Focsani


Revolutia a inceput mai tirziu la Focsani decit in Timisoara sau Bucuresti, pe 22 decembrie 1989. Primele semne de revolta au aparut insa mai demult. Astfel, pe 17 decembrie, autoritatile comuniste au oprit desfasurarea la Focsani a «Galelor muzicii rock». In noaptea de 21 decembrie au fost sparte geamurile la Casa Cartii si la librarira din Sud, atunci cind ieseau muncitorii de la Confectia. In dimineata zilei de 22 decembrie, Puiu Siru, actualul sef al Directiei de Cultura, impreuna cu opt tineri, sustine ca a scos pe terasa Casei de Cultura aparatura de sunet pregatita cu o seara inainte. De aici, revolutia focsaneana s-a mutat in balconul Atenului Popular «Maior Gheorghe Pastia». Aici, actritia Paul Grosu a recitat poezia «Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie». Dupa ora prinzului, Piata Unirii s-a umplut cu coloana de oameni care a venit din Sud. Prim secretarul Niculina Moraru a fugit cu o masina din sediul palatului administrativ. La etajul 2 a fost gasita montata o mitraliera, indreptata spre Piata Unirii, potrivit unor marturii culese de reporterii nostri. Citeva sute de militari din Garnizoana Focsani li s-au alaturat revolutionarilor, iar in jurul orei 16.30 s-a constituit primul grup de revolutionari. In noaptea de 22 spre 23 decembrie, lumea a stat in Piata Unirii, asteptind derularea evenimentelor. In ziua urmatoare, s-a tras in mai multe zone din oras, la vechea Posta, in cartierul Sud si pe soseaua de centura. Sefii de institutii au fost chematI la Palatul Administrativ unde, dupa ce au fost tinuti sub amenintarea automatelor, au fost pusi sa asigure paza obiectivelor pe care le conduceau. Incepind din data de 24 decembrie, oamenii au inceput sa plece la casele lor. Primul sef de judet a fost scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, care a concus timp de 73 de zile Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala. Noua vrinceni au murit la revolutie, din care sase erau in armata, in timp ce alti trei vrinceni au devenit eroi fara voie. Acestia sint: Dorinel Ghincea, Dumitru Milea, Valerica Buruiana, Vasile Apostolie, Marin Catana, Nicolae Voicu, Gabriel Danaila, Jim Silvestru si Florin Cretu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.