Politică

Primaria Adjud, capusata de pilele lui Armencea

Ana-Maria Cantia
21 dec 2007 14242 vizualizări
Organigrama Primariei Municipiului Adjud este "parazitata" de prieteni si rubedenii ale primarului Constantin Armencea, viceprimarului sau ale alesilor locali. Cel mai bun exemplu este al familiei Sereda, ai carei membri au fost unsi in diferite functii in aparatul Primariei, chiar daca nu aveau dreptu. Astfel, postul de sef de salubritate a fost mostenit de Nelu Sereda de la tatal sau, Maricel Sereda. Costica Armencea a recunoscut sincer ca i-a promovat dupa bunul plac "pentru ca sint oameni muncitori". De altfel, primarul Adjudului pare sa se substituie Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si imparte posturile in functiile de "cumetriile" sale.

La Primaria Municipiului Adjud se lucreaza la propriu ca intr-o familie, intrucit sub aripa primarului Constantin Armencea au ajuns sa manince o piine alba tati si fii, nurori si cuscre, cumnati, cumetri, nasi si fini ai sefilor administratiei locale. Organigrama institutiei a ajuns sa semene cu arborele genealogic al unei familii. De cind a ajuns nr. 1 in administratia municipiului, Constantin Armencea a reusit sa ii angajeze pe multi dintre prietenii si cunoscutii sai, in prezent institutia fiind un adevarat sediu pentru "protejatii" primarului. Plingerile venite din partea unor locuitori din Adjud, care au incercat sa se angajeze si nu au avut loc de oamenii primarului, ne-au determinat sa facem o veritabila harta a rubedeniilor. Am constatat ca bugetul local pare croit special pentru a intretine mare parte din prietenii si cunoscutii edilului, banul public contribuind din plin la bunastarea acestora. Pentru Constantin Armencea actiunea de a-i aduna linga el pe apropiatii sai, de la intrarea in primarie in anul 2000, se pare ca a fost prioritara, dind impresia ca problemele orasului ar fi fost trecute pe plan secund. Intre timp o intreaga familie, Sereda, cu catel si purcel, cum se spune in popor, duce un trai indestulator din contributia adjudenilor, iar un lefegiu «cu minecute», Ioan Ghimpu, cumnatul viceprimarului Gelu Diaconu, conduce Serviciul personal fara sa aiba studii superioare si fara sa ocupe functia prin concurs. Motivatia este aceea ca are o experienta de aproape 20 de ani in Primaria Adjud.


La primarie e ca-n... familie


Cel mai elocvent exemplu al cumetriilor din Primaria Adjud este al familiei Sereda, in frunte cu Maricel, fost fotbalist si ceferist. Ascensiunea acestuia in organigrama a inceput imediat dupa alegerile din 2000, cind la cirma municipiului a venit social-democratul Constantin Armencea, si el pasionat de fotbal. Aproape imediat, Maricel Sereda a fost numit in functia de sef la Serviciul de salubritate-spatii verzi. Pentru ca Sereda a contribuit la campania electorala a primarului, munca acestuia trebuia recompensata cumva. Si cum putea fi cel mai bine rasplatit un astfel de ajutor, decit cu functii pentru intreaga sa familie. Incadrarea in munca la primarie a inceput, cum era de asteptat, cu cei mai apropiati membri, fiul Nelu si nora Lavinia, in timp ce fiica a fost angajata la Centrul pentru persoane cu handicap, C.A.R.T.H.A, institutie sociala direct subordonata primariei. Nici tatal lui Maricel Sereda nu a fost uitat si, in ciuda faptului ca era pensionar, i s-a dat in grija cimitirul din oras. Tot la C.A.R.T.H.A a fost angajata si cuscra fostului fotbalist. La serviciul de salubritate si spatii verzi au mai fost angajate alte doua rubedenii ale deja celebrului Maricel Sereda. Fostul fostbalist nu a putut ocupa prea mult timp o functie de conducere din cauza virstei, insa, asa cum se procedeaza intr-o familie in care domneste pacea si armonia, functia a fost lasata mostenire. Si cine altcineva avea "competenta" necesara de a o ocupa decit fiul sau, Nelu Sereda. Cu recomandari pe masura, juniorul Sereda a fost avansat de primarul Constantin Armencea la functia de sef al Compartimentului de salubritate si spatii verzi al orasului. Edilul sef recunoaste ca Nelu Sereda nu a sustinut nici un examen pentru ocuparea postului, dar isi motiveaza decizia ca fiind o rasplata pentru capacitatea profesionala a acestuia. "Intr-adevar, familia Sereda lucreaza la noi in primarie, dar sint oameni capabili si muncitori. Pe Nelu Sereda l-am avansat in functie pentru ca e bun, nu a dat nici un examen pentru ca l-am promovat eu", ne-a precizat edilul. Nelu Sereda se bucura de sustinere si din partea consilierului PSD Mircea Popa, care este nasul de cununie al noului sef de la salubritate.


Recompensa in locuinte gratis


Si cum avansarea profesionala nu putea sa rasplateasca pe deplin munca acestuia, Nelu Sereda a primit si un apartament cu patru camere din fondul locativ al municipalitatii. Seful de la salubritate a cumparat locuinta de la primarie cu o suma modica, de aproape 10.000 de lei. Si cum locuinta ii prisosea, s-a gindit ca nu ar fi rau daca ar face o afacere. Legea 114/1997, a locuintei, prevede ca actul de vinzare cumparare este lovit de nulitate daca locuinta este instrainata in timp de 10 ani de la achizitionarea ei din fondul locativ de stat. Cu ceva imbunatatiri aduse apartamentului Sereda ar fi putut obtine cam de zece ori mai mult decit a dat, potrivit pietei imobilare locale. "Am considerat ca domnul Nelu Sereda merita sa primeasca acel apartament intrucit indeplinea toate conditiile necesare cerute de lege la vremea aceea. Nu inteleg de ce a hotarit sa-l vinda, este tinar si avea nevoie de o locuinta. El nu a fost singurul care a primit un astfel de apartament, noi am dat vreo sase apartamente, printre beneficiari fiind si juristul primariei sau profesoara Mariana Gruber de la Liceul «Emil Botta»", ne-a lamurit primarul Armencea. Data fiind aceasta generozitate, membrii familiei profita din plin de "bunatatea" primarului. Chiar sub ochii acestuia, tatal lui Nelu Sereda, seful de la salubritate, se ocupa si de afacerile familiei. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Maricel Sereda este atit persoana fizica autorizata din anul 2004 cit si actionar la firma Sernal Com SRL Adjud. Toate acestea in conditiile in care in municipiul Adjud se mai pot vedea strazi nematurate, dintre care unele arata de parca nu ar mai fi fost curatate de la alegerile din 2004.


"Ar trebui sa ne plateasca dublu"


Lista membrilor familiei Sereda angajati la Primaria Adjud nu putea fi completa fara sotia lui Nelu Sereda, Lavinia. Angajata initial in subordinea sotului sau, la Serviciul de salubritate al primariei, a fost ulterior transferata la compartimentul taxe si impozite. Desi nu are decit zece clase, ea ocupa un birou din spatele caruia incaseaza de la contribuabilii adjudeni taxele si impozitele prevazute de lege. Reporterul nostru a incercat in mai multe rinduri sa obtina si un punct de vedere al celor din familia Sereda, dar acest lucru nu a fost posibil intrucit devotamentul lor fata de munca, si mai ales a celei de teren, face din ei niste oameni foarte ocupati, care nu pot da ochii cu presa. "Domnul Sereda face munca de teren si nu poate fi gasit", este raspunsul cu care colegii il scuza mereu. In cele din urma Maricel Sereda a acceptat sa discute cu noi. "Sintem angajati de sapte ani si, mai mult decit atit, sintem foarte muncitori. Pentru cit muncim ar trebui sa ne plateasca dublu. Fiul meu e muncitor si destept, are functia asta pentru ca a dovedit ca e capabil. Cit despre nora mea, e drept ca nu a luat bacul, dar o sa-l dea", ne-a declarat capul celebrei familii Sereda, in numele tuturor neamurilor din administratie.


Cumnatul viceprimarului, sef de personal la primarie


In Primaria Adjud mai sint si alte neamuri. Cumnatul viceprimarului Gelu Diaconu, Ioan Ghimpu, ocupa postul de sef de personal la Primaria Adjud, fara ca legea sa ii permita acest lucru. Cumnatul ocupa un post cheie in "organigrama" orasului, cu sprijinul primarului Armencea, care n-a organizat nici un concurs. Ioan Ghimpu, fost normator de santier, a fost angajat in primarie imediat dupa 1990, atunci cind vicele-cumnat ocupa functia de primar al municipiului. "Domnul Ghimpu e un angajat foarte vechi al institutiei noastre. E drept ca nu are studii superioare, dar noi nu ii dam spor de conducere", ne-a explicat, senin, primarul Constantin Armencea. De aceeasi parere este si vicele-cumnat, care a subliniat faptul ca vechimea in munca i-a conferit un titlu onorific. "Ioan Ghimpu e cel mai vechi din birou, iar titlul de sef e onorific", ne-a declarat vice-cumnatul Gelu Diaconu. "Cumnatul" Ioan Ghimpu recunoaste ca nu are studii superioare si ca toata lumea il numeste sef, dar se scuza pentru acest lucru spunind ca nu primeste salariu de sef. Toate acestea in conditiile in care Legea 188/1999, privind statutul functionarului public, cere studii superioare de lunga durata pentru ocuparea pozitiei de sef serviciu sau sef de birou. Cu oameni de incredere in posturi cheie, primarul poate sa jongleze dupa cum pofteste cu banul public, consilierii locali fiind de cele mai multe ori ultimii care afla despre investitiile municipalitatii! "Lantul slabiciunilor" nu se sfirseste aici, iar familiei Sereda i se alatura si alte familii care, impreuna, alcatuiesc aparatul administrativ din Primaria Adjud. Aceasta in conditiile in care persoane cu studii superioare, care traiesc cu venituri mai mult decit modeste, nu reusesc sa-si gaseasca o slujba in rindul functionarilor publici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
pisi, acum 3218 zile, 15 ore, 4 minute, 27 secunde
IESITI LA VOT ,NU DORMITI IN CASA SI LASATI TIGANII SA VOTEZE!
anti-armencea, acum 3219 zile, 12 ore, 35 minute, 26 secunde
Toti tiganii i-a adunat in Adjud, pentru a-l vota! Cand se apropie alegerile, sute de tigani merg si-si fac vize de flotant! Cate 20-25 pe o garsoniera!!! In blocul 61 unde este focar de infectie! citeste integral
Doña, acum 3219 zile, 15 ore, 33 secunde
De f. Multi ani astept sa cada aceste gunoaie, sper ca intr-o zi se va intampla. Cand te duci la primarie parca sunt niste d- zei , ditamai doamnele care nu stiu sa scrie romaneste, nu le poti citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Relatarea care se doreste senzationala este de un banal plictisitor.Nu exista nici institutie publica si nici firma privata cu patroni romani in care rudele sefului sau ale patronului sa nu aiba citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Nu pot sa nu fiu de acord cu tovarasul db (DoBitoc ?!) in ceea ce priveste nepotismul practicat in institutiile publice de la noi, insa nefiind un cotidian national, mi se pare normal ca ZdV sa citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
tin sa-i atrag atentia domnului Bou de Vrancea ca nepotismul este larg raspindit in toate partidele politice si faptul ca s-a ales un primar PSD pentru a ilustra fenomenul tine de orientarea anti-PSD citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Intr-o alta primarie(care se vrea "respectabila") din judet, o persoana ocupa un post la Asistenta Sociala avand doar ZECE clase(si dupa ea a adus, in aceeasi institutie, si baiatul, si sotul, citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Desi nu obisnuiesc sa intru in polemica, ma vad nevoit a o face pentru a raspunde unui cercopitec coborat din baobab de putina vreme si care incearca sa invete comportamentul uman. Stimate tovarasele citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
Primaria Maicanesti--sotul primar- -sotia angajata de sot in cadrul primariei[desi da in gropi].
, acum 739398 zile, 9 ore, 10 minute, 37 secunde
e a 11 -a oara (numarat) cand scrii,,adio,,.Se pare ca e dragoste mare p-aci::))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.