Politică

Strategia de dezvoltare a Vrancei se joaca azi

Mihai Boicu
18 dec 2007 811 vizualizări
La Consiliul Judetean se voteaza astazi Strategia de dezvoltare a judetului pina in 2013 u documentul este extrem de important deoarece in baza acestuia vor fi atrase fondurile structurale ale UE u Strategia face o trecere in revista a punctelor slabe si tari ale judetului

Consilierii judeteni vor avea astazi pe masa Strategia de dezvoltare a judetului Vrancea pentru perioada 2007 - 2013. Documentul este foarte important intrucit pe baza lui vor avea loc in urmatorii sase ani toate afacerile de anvergura din judet. Infrastructura de transport, turismul, viticultura, agricultura ecologica, infrastractura de mediu, investitiile straine reprezinta principalele coordonate trasate de firma greceasca LDK Consultants SA, care a trasat liniile dezvoltarii judetului in urmatorii ani. Importanta strategiei de dezvoltare este data de faptul ca in baza ei se vor putea atrage fondurile structurale acordate de Uniunea Europeana. Cu siguranta Marian Oprisan va face tot posibilul pentru adoptarea strategiei azi, in plenul CJ, avind in vedere ca miza o reprezinta zeci de milioane de euro care ar putea ajunge in judet pentru diverse proiecte.


Strategia de dezvoltare prezinta o analiza detaliata, pe aproape 150 de pagini, a punctelor slabe si a punctelor tari ale judetului. Astfel, la capitolul Dezvoltare durabila printre punctele tari ale Vrancei este faptul ca 39% din suprafata judetului este acoperita cu paduri, 17.829 de hectare sint certificate iar 37% din ariile de regiunile protejate din Regiunea Sud - Est sint in Vrancea. Punctele slabe au in capul listei "managementul defectuos si nesustenabil a zonelor forestere de stat si private", lipsa cunostintelor si educatiei adecvate a publicului privind prezervarea padurilor si a mediului in general, ignoranta locuitorilor, arii protejate amenintate cu disparitia. In ceea ce priveste accesabilitatea judetului, cel mai mare avantaj este situarea directa pe coridorul IX pan - european, dispunerea unica a patru drumuri nationale pe directia V - E, densitatea retelei de drumuri samd. In schimb, punctele slabe sint mai numeroase, incepind cu situatia geomorfologica periculoasa, slaba dezvoltare si intretinere a infrastructurii de protectie a retelelor de transport fata de riscurile naturale specifice judetului, in special inundatiile. La Competitivitate stam bine in ceea ce priveste evolutiile demografice pe termen mediu, care conduc la cresterea fortei de munca, existenta unui bazin considerabil de forta de munca disponibila si relativ ieftina, absenta intreprinderilor neperformante care sa necesite restructurare. In schimb, structura economica a judetului este reprezentata predominant de ramuri economice cu valoare adaugata scazuta, cum sint industria usoara si agricultura. La aceasta se adauga sectorul de servicii care este slab dezvoltat, capacitatea scazuta de a atrage investitiile straine, din cauza retelei subdezvoltate de centre urbane.


In rural avem doar forta de munca


Mediul rural este considerat "viu si atractiv pentru populatie, dens populat si cu o populatie in crestere pina in 2004", cu forta de munca semnficativa si relativ ieftina, in comparatie cu judetele din jur, dezvoltarea puternica a sectorului viticol samd. La capitolul puncte negre, Strategia de dezvoltare a judetului mentioneaza, printre altele, suprafata agricola redusa comparativ cu alte judete din zona, fragmentarea ridicata a suprafetelor agricole, nivelul scazut de asociativitate al micilor producatori sau suprafata irigata redusa. Turismul este atractiv in Vrancea prin partea culturala, adica manastiri, biserici, muzee si locuri memoriale din primul razboi mondial, potential de dezvoltare a drumurilor turistice, capacitatea de a organiza tirguri si festivaluri, mentinerea traditiilor. De partea cealalta se afla o infrastructura slaba, constind in drumuri necorespunzatoare, iar nivelul implicarii populatiei in turism este scazut. In ceea ce priveste dezvoltarea sociala, "majoritatea indicatorilor de sinteza releva o situatie relativ buna (in comparatie cu judetele limitrofe)". Astfel, speranta de viata este ridicata, sint rate scazute ale divorturilor si sinuciderilor si o incidenta sub media nationala a "bolilor mizeriei". Pe de alta parte, dezvoltarea sociala este influentata negativ de veniturile relativ mai mici decit in alte judete, in special din cauza populatiei din mediul rural, valori reduse ale cuprinderii in invatamint si o rata ridicata a abandonului scolar, dificultati in recuperarea decalajului educational dintre Vrancea si alte judete, existenta zonelor de saracie si cu acces limitat la servicii de baza, insuficienta spatiilor de locuit pentru comunitatea rroma sau accesul dificil la sanatate al acesteia.


Oportunitatile de dezvoltare si amenintarile


LDK Consultants SA identificat o serie de oportunitati de dezvoltare a judetului in perioada 2007-2013. Acestea sint accesarea fondurilor structurale, constituirea Grupurilor de Actiune Locala finantata prin masura Leader, accesul la pietele locale pentru produsele locale, imbunatatirea accesului la piete prin construirea autostrazii Bucuresti - Focsani. Noi surse de venit pentru cetateni si comunitati se pot constitui din investiile si/sau revenirea in tara a persoanelor care au muncit in strainatate si si-au imbunatatit astfel situatia materiala, precum si cresterea atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica si cresterea cererii pentru turism rural. Firma care a realizat Strategia de dezvoltare a judetului a stabilit insa ca exista si o serie de amenintari, care pot afecta judetul in urmatorii ani. Acestea sint accentuarea riscurilor climatice si geomorfologice si/sau aridizarea in anumite zone ale judetului din cauza incalzirii globale, pericol extins de inundatii, eroziunea solului si alunecari de teren. La acestea se adauga un cadru legislativ si instrumente regulatorii slabe, localizarea intr-o zona a tarii in care polii potentiali de crestere nu functioneaza adecvat pentru atragerea investitiilor si fortei de munca, tendinta de delocalizare a industriei confectiilor, pierderea competitiei pentru atragerea investitiilor in fata unor centre urbane dezvoltate, scaderea fortei de munca din cauza emigrarii, lipsa interesului proprietarilor mici pentru restructurarea fermelor de dimensiuni mici, dificultati in obtinerea certificatelor de marci de orgine protejata, insuficienta fortei de munca calificate in mediul rural, nivelul scazut al informatiei despre fondurile structurale, iar cadrul legal nu favorizeaza turismul de mica anvergura. De asemenea, unele tendinte din prezent se pot accentua, cum ar fi depopularea unor sate si efectele migratiei asupra copiilor care ramin in tara.


Obiectivele Strategiei de dezvoltare


Strategia de dezvoltare a judetului isi propune "cresterea accelerata a Produsului Intern Brut Judetean, pe baza unei rate de crestere economica superioara mediei regionale, prin valorificarea durabila a avantajelor competitive ale judetului referitoare la capitalul natural, cultural si uman". Obiectivele propuse in strategie sint: dezvoltarea echilibrata a infrastructurii, coordonata cu implementarea sistemelor adecvate de management al capitalului natural si de prevenire si gestionare a riscurilor naturale; mentinerea unui mediu rural viu, atractiv si curat, strins integrat cu mediul urban, simultan cu cresterea valorii adaugate si diversificarea activitatilor economice din mediul rural; crearea unui mediu favorabil investitiilor si spiritului anteprenorial, dezvoltarea resurselor umane in vederea cresterii productivitatii acestora si infiintarii de locuri de munca bine platite; crearea unui mediu social incluziv, care sa sprijine eficient integrarea tuturor grupurilor devaforizate in viata socio-economica a judetului. Pe primul loc in topul axelor prioritare de dezvoltare se situeaza "imbunatatirea infrastructurii fizice pentru sprijinirea dezvoltarii socio-economice durabile". Autorii strategiei de dezvoltare atrag atentia ca managementul deseurilor este nesatisfacator, managementul apei nu se ridica la standardele necesare, iar incidenta riscurilor naturale este ridicata. "Reteaua densa de drumuri nationale care traverseaza judetul pe axa est-vest este conectata transversal in mod satisfacator doar in zona de cimpie", se arata in strategie.

A doua axa de dezvoltare a judetului este valorificarea potentialului rural, natural si etno-cultural al judetului, urmata de cresterea atractivitatii pentru investitii a economiei judetului, imbunatatirea substantiala a accesului la serviciile publice fundamentale. Temele orizontale ale Strategiei de dezvoltare sint incluziunea sociala, protectia mediului si conservarea naturii, inovare si cresterea capacitatii institutionale si a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. Ramine de vazut cum vor comenta consilierii judeteni documentul la sedinta de astazi dupa amiaza. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.