Politică

Harababura la Comisia de fond funciar din Prefectura

Cristi Irimia
15 dec 2007 2017 vizualizări
Unul din juristii comisiei a recunoscut ca dosarele de retrocedare se verificau doar prin sondaj si ca nu exista o evidenta a proprietatilor, "desi ar fi fost utila"

Gabriela Furtuna, jurist si membru in Comisia Judeteana de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Vrancea, a fost audiata ieri in dosarul primarului suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu. Furtuna a recunoscut ca dosarele care veneau la Prefectura, de la comisiile locale comunale, erau verificate doar prin sondaj. "Faceam unele verificari, insa neavind cu ce sa comparam actele din dosare, nu ne puteam da seama uneori daca sint falsuri sau nu. Verificam unele acte de proprietate in mod special doar daca erau sesizari de la cei din ocoalele silvice, cum ca actele nu corespund evidentelor lor", a spus jurista Gabi Furtuna. Aceasta a adaugat ca cei din Comisia Judeteana nu au fost interesati sa tina o evidenta a proprietatilor la care sa se raporteze cind analizau dosarele. Harababura de la Comisia de fond funciar era evidenta si datorita faptului ca nu se intocmeau procese verbale dupa sedintele care se tineau. "Asadar, n-aveti dovezi ca lucrati in acele comisii. Teoretic, puteati fi oriunde in acele momente, nu?", a intrebat-o instanta pe Gabi Furtuna. La audieri a urmat secretarul municipiului Focsani, Eduard Corhana, care a lucrat in cadrul Prefecturii pina pe 1 august 2004. Declaratiile acestuia au fost diferite de cele anterioare. Corhana a sustinut ca erau verificate toate dosarele, nu doar unele, si ca seful formal al comisiei era Constantin Mindrila, secretarul general al Prefecturii. "Existau la dosare declaratii pe propria raspundere a celor care urmau sa primeasca retrocedari, cum ca nu au mai primit padure. Raspunderea pentru eventualele nelegalitati legate de suprafetele solicitate reveneau petentilor. Noi nu aveam cum sa verificam multe din aspecte", a precizat Eduard Corhana. Ultimul audiat ieri a fost Florin Apostu, de la Directia Silvica Focsani. Apostu a mentionat ca se uita in dosare sa vada daca exista acte insusite de ocoalele silvice. Pentru termenul urmator al procesului, vor fi citati in vederea audierii fostul prefect George Baesu, in prezent deputat PSD, ex-subprefectul Nicolae Marculescu si fostul secretar general Constantin Mindrila. Primii doi faceau parte din Comisia de fond funciar. Reamintim ca in acest dosar primarul suspendat Gheorghe Sararu este judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale, infractiuni in legatura cu retrocedarea considerata ilegala a unor intinse suprafete de padure din zona comunei Mera. Alaturi de Sararu mai sint inculpati fostul viceprimar al comunei Mera, Constantin Nastase, Ion Copu si Valentin Ursu. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.