Politică

Sindicalistii picheteaza Prefectura

Mihai Boicu
12 dec 2007 600 vizualizări
Blocul National Sindical ii cheama la proteste pe sindicalisti, chiar daca s-a ajuns la un acord in privinta salariului minim u protestatarii se vor aduna azi in fata Prefecturii u BNS sustine ca bugetul pe 2008 este construit in defavoarea salariatilor

Sindicalistii din Blocul National Sindical vor protesta astazi in fata Institutiei Prefectului, la fel cum se va intimpla in intreaga tara, chiar daca s-a ajuns la un acord de principiu cu Guvernul in privinta salariului minim pe economie. "Nivelul salariului minim pe economie a fost doar una dintre revendicarile ce ne-au determinat sa trecem la actiuni de protest, iar compromisul la care s-a ajuns este un rezultat direct al faptului ca dreptul la greva ne este restrictionat de actuala legislatie. In plus, pentru legiferarea nivelului salariului minim unic pe economie este nevoie de o Hotarire de Guvern si au ramas inca nerezolvate revendicarile ce tin de Bugetul Public pe anul 2008", se arata intr-un comunicat de presa al BNS. Sindicalistii si-au propus ca protestul de astazi sa fie primul dintr-o serie mai larga de actiuni care au drept obiectiv modificarea Legii conflictelor de munca. "Indiferet de decizia colegilor nostri din CNSRL Fratia, CSDR, Cartel Afla si Meridian, actiunile BNS de miercuri, 12 decembrie 2007, trebuie sa continue daca vrem ca pe viitor sa avem la indemina instrumente de lupta sindicala cu care sa aparam interesele membrilor de sindicat", se mai arata in comunicatul de presa al BNS. In urma negocierilor cu Guvernul, sindicalistii au obtinut ca de la inceputul anului viitor salariul minim pe economie sa fie de 500 lei, urmind ca de la 1 iulie 2008 sa creasca la 540 de lei, "in conditiile realizarii principalelor indicatori pe care este constuit bugetul de stat".


"Bugetul pe 2008 este ostil salariatilor"


BNS sustine ca bugetul anului 2008, asa cum a fost conceput de Guvern, este in defavoarea salariatilor deoarece este "concretizat pe atingerea unor obiective cu iz electoral". Prima nemultumire a sindicalistilor porneste de la faptul ca Guvernul a ignorat dialogul cu sindicatele in conceperea bugetului. "Singura evidenta, din punctul de vedere al BNS, este ca la baza fundamentarii proiectului sta o politica ostila fata de forta de munca din Romania, obligata sa suporte cresterea fiscalitatii, sa se descurce cu un salariu minim cu doar 2% mai mare fata de 2007, sa fie «flexibila» pe o piata in care nu se investeste mai nimic in politici active de ocupare si sa accepte pierderea unor drepturi dupa doi ani de contributii", spune Dumitru Adam, presedintele BNS Vrancea. In opinia acestuia, proiectul de buget pe 2008 va determina o crestere a fiscalitatii pe forta de munca, chiar daca s-a anuntat o scadere a contributiilor sociale. Beneficiile din aceasta scadere au fost anulate, atrage atentia BNS, prin includerea in baza de calcul a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale si de somaj a tuturor veniturilor obtinute de un salariat. Mai mult, BNS sustine ca aceasta reducere este in beneficiul angajatorilor si in detrimentul salariatilor. La aceasta se adauga faptul ca doar persoanele cu salarii mari ar fi avantajate de cota unica de impozitare. Pentru a suplini cresterea pensiilor si scaderea contributiilor sociale, sustin sindicalistii, Guvernul a desfiintat fondul pentru accidente de munca si boli profesionale, resursele alocate pentru stimularea ocuparii si promovarea de masuri active sint din ce in ce mai putine si au un impact nesemnificativ. "Din punctul nostru de vedere, proiectul de buget pentru anul 2008 mai are o problema importanta si anume constructia pe un nivel supraevaluat al veniturilor, fapt recunoscut si de ministrul Economiei si Finantelor", afirma sindicalistul Dumitru Adam. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.