Politică

La sate s-a votat de doua ori mai mult decit la orase

Mihai Boicu
28 nov 2007 535 vizualizări
Numarul votantilor din mediul rural a fost de peste doua ori mai mare decit in mediul urban u PSD a obtinut 37%, iar PD si PNL s-au clasat aproape la egalitate, cu aproximativ 22% u cel mai mare scor l-a obtinut PNL, la Chiojdeni- 88,82% u Ziarul de Vrancea va prezinta scorul defalcat pe localitati inregistrat de principalele partide, Click aici:Rezultatele alegerilor in mediul rural

Numaratoarea paralela efecutata de PNL arata ca populatia din mediul rural a votat intr-un procent de aproape doua ori mai mare decit in orase. Astfel, numarul total al alegatorilor din mediul rural este de 194.643, fata de 13.771 in mediul urban. Dintre acestia, au votat 69.795, adica 35,86%, in timp ce in orase au votat 33.775 de persoane, 27,29%, adica mai putin de jumatate decit alegatorii din comune. PSD a obtinut o victorie categorica, cu 37,02% din voturi, in timp ce PD si PNL s-au clasat practic la egalitate cu 22%, respectiv 21,92%. Din cele 68 de localitati din mediul rural, 42 au fost cistigate de PSD, pierzind alegerile in noua comune. PNL a iesit primul in 14 localitati, exact citi primari are. Nu toti primarii liberali au fost insa cistigatori, astfel rezultatele s-au compensat cu victoriile obtinute in localitatile cu edili din rindul adversarilor politici. PD este performerul la numarul de comune unde a iesit primul, deoarece are opt primari si a avut cele mai bune rezultate in 12 comune. PSD a reusit sa recupereze cele aproape zece procente pierdute in mediul urban in fata PD datorita numarului mare de primari, dar si diferentelor la care a cistigat in fata adversarilor. Democratii au obtinut 22% mai mult imaginii lui Basescu decit printr-o campanie asidua, in timp ce liberalii au fost nevoiti sa faca cea mai puternica campanie pe plan local pentru a-i egala. PD a pierdut fata de scorul obtinut in cele cinci orase peste 12 procente in comune, un alt motiv fiind o structura organizatorica mai slaba decit a adversarilor.


88,82% pentru PNL la Chiojdeni


Cel mai bun rezultat din judet la alegeri l-a obtinut un primar liberal. In comuna Chiojdeni, alegatorii cirmuiti de edilul Serban Pirlogea au votat in proportie de 88,82% pentru lista de candidati propusa de PNL. De altfel, liberalii au iesit invingatori in multe dintre comunele cistigate cu scoruri de peste 50%. La Slobozia Ciorasti, primarita PSD Elena Girneata a obtinut al doilea scor din judet, cu 78,18% din voturi pentru PSD. In schimb, democratii au iesit invingatori la scoruri mici in cele 12 comune cistigate. Cel mai bun rezultat de un primar PD a fost obtinut de Gabrel Postolache la Tifesti- 41,87%. Cel mai mare scor al democratilor a fost insa intr-o comuna PSD, Cimpineanca, si anume de 43,41%. PD a reusit sa iasa invingator si in comuna Tataranu, unde primar este pesedistul Nicolae Pavel, la Paunesti si Suraia, unde primari sint liberalii Vasile Dumitriu si Pamfile Statache. Liberalii au luat si ei doua comune conduse de primari din alte partide. Este vorba de Birsesti- PSD, si Racoasa- PD. Multi s-au intrebat daca PNG va cistiga in comuna Vulturu, unde Gigi Becali a construit 200 de case pentru sinistratii din Vadu Rosca. Rezultatul a fost insa altul, PSD obtinind 45,19%, iar PNG doar 15,03%. Partidele mici, care s-au clasat sub 5%, au reusit contraperformanta ca in multe localitati sa nu obtina nici macar un vot, dupa cum reise din tabelul alaturat. (Mihai BOICU)


Click aici: Rezultatele alegerilor in mediul rural pentru principalele partide


Click aici: Rezultatele alegerilor in orase pentru principalele partide




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.