Politică

Dragnea i-a arătat lui Oprișan cine-i Boss-ul

Ionel Sclavone
23 apr 2017 6173 vizualizări
Întrevederea de la Focșani, dintre Liviu Dragnea și Marian Oprișan, n-a fost nici pe departe lămuritoare cu privire la relațiile dintre cei doi baroni PSD. Cel puțin dacă e să le interpretăm declarațiile publice. Nu știm ce s-a petrecut cu exactitate în spatele ușilor închise, de la Consiliul Județean, însă în fața PSD-istelor prezente la simpozionul pe tema discriminării femeilor, cei doi s-au purtat ca într-o scenă din celebra serie de filme Nașul. Amabili, făcându-și declarații de prietenie veșnică, foarte atenți să nu se provoace dar, în același timp, fiecare plănuind în secret cum să-l doboare pe celălalt și să-i aplice lovitura de grație. Politic vorbind, bineînțeles. Liviu Dragnea i-a arătat lui Oprișan, indiferent ce-și dorește, nu poate realiza, decât dacă îi dă ascultare.

 

Întâlnirea de la Focșani, dintre Liviu Dragnea și Marian Oprișan, era privită de foarte multă lume, inclusiv din PSD, drept una clarificatoare, menită să lămurească relațiile dintre cei doi. Departe de a fi cordiale, acestea sunt dacă nu înghețate, cel puțin într-un stadiu avansat de răcire.

Spre deosebire de anii trecuți, după alegerile din decembrie, în ciuda rezultatelor bune (4 deputați și un senator), filiala vrânceană a PSD nu a obținut nici o funcție de conducere la nivel guvernamental. Marian Oprișan nu mai apare în spatele președintelui partidului, printre apropiați, la adoptarea deciziilor importante sau în momentele delicate. Mai mult, deși aproape se împlinesc șase luni de la preluarea puterii, Oprișan nu a reușit obțină nici măcar schimbarea conducerii prefecturii.

Din lider național, baronul vrâncean a fost retrogradat, practic, la un șef de organizație de mâna a doua. Iar acest lucru s-a văzut și vineri, la ieșirile publice ale celor doi. Dragnea s-a purtat ca un șef, sigur de el, afișând un aer superior și detașat, în vreme ce „vechiul și bunul prieten“ Marian Oprișan îl seconda la doi pași în urmă.

Dragnea a făcut slalom printre întrebări

În fața ziariștilor, Liviu Dragnea a evitat să-și asume vreun angajament concret în legătură cu nominalizarea unor vrânceni în funcții de conducere în Guvern. La fel a procedat și când a fost întrebat despre numirea Ralucăi Dan, mâna dreaptă a lui Oprișan, în funcția de prefect.

S-a întâmplat la scurtă vreme după ce de la tribuna vorbitorilor la evenimentul femeilor PSD, Oprișan a încercat să-i forțeze mâna să-și asume angajamentul c-o va numi pe Raluca Dan, mâna sa dreaptă, în funcția de prefect: „Am înțeles că la recomandările domnului președinte Liviu Dragnea, Guvernul o să numească în Vrancea o femeie prefect“.  

Doar că Liviu Dragnea n-a mușcat momeala și n-a confirmat că o va recomanda pe Raluca Dan. Cu ochii spre Oprișan care-i zâmbea șăgalnic, cu aerul că i-a făcut o farsă bună, punându-l în fața faptului împlinit, șeful PSD s-a eschivat. Mai întâi i-a făcut un portret elogios candidatei, o persoană eficientă pe care o cunoaște foarte bine dar al cărei nume nu și-l amintește. Or, cum poți să recomanzi pentru o funcție pe cineva al cărui nume nu-l știi?

După care a precizat că nu el, Liviu Dragnea, numește prefecții ci Guvernul. Iar șeful Executivului Sorin Grindeanu, care ar fi putut clarifica situația, nu a binevoit să onoreze invitația lui Marian Oprișan în Vrancea oprindu-se în Brăila, la 90 de kilometri distanță de Focșani.

Numirea unor vrânceni în Guvern? Vom analiza!

Liviu Dragnea a ocolit un răspuns clar și la întrebarea referitoare la posibilitatea promovării unor vrânceni în aparatul guvernamental. De această dată, cel elogiat a fost chiar Marian Oprișan, un prieten vechi, bun, care a suferit mult datorită apartenenței la PSD și căruia partidul nu l-a recompensat pe cât ar fi meritat. După care i-a tras preșul de sub picioare, lăsându-l fără replica: „Faptul că Guvernul actual nu are în componență oameni din PSD Vrancea, este decizia lui Marian Oprișan care nu a nominalizat pe nimeni“.

În cazul în care va face propuneri, a subliniat Dragnea, Guvernul sau poate Parlamentul va trebui să țină cont serios. A fost o afirmație care nu angajează cu nimic Guvernul, Parlamentul și cu atât mai puțin pe el. Solicitările venite de la Vrancea vor fi analizate (foarte serios) ceea ce nu implică automat că li se va da curs.

A fost o ironie din partea șefului PSD la adresa baronului de Vrancea. O miștocăreală.

Este de notorietate faptul că cea mai arzătoare dorință a lui Oprișan ca, de altfel, a tuturor liderilor de organizații județene este de a-și promova cât mai mulți colaboratori în poziții de conducere în administrația centrală. De multă vreme a intrat în regula jocului ca filialele cu cele mai bune rezultate în alegeri să capete cele mai multe funcții publice.

Luat prin surprindere, pe acest subiect, Marian Oprișan n-a reușit să îngaime decât o declarație de dragoste la adresa PSD și a președintelui său: „Eu prefer Partidul Social Democrat și pe președintele său Liviu Nicolae Dragnea, din cauza faptului că vreau să le fac în ciudă liberalilor și tă-dușmanilor PSD“.

Oprișan ținut în șah de vechiul său prieten

Eschivele lui Liviu Dragnea arată că la întâlnirea de la Focșani cei doi baroni PSD nu și-au clarificat situația. Departe de a fi o șuetă între doi prieteni vechi, așa cum a afirmat Liviu Dragnea, ieșirea celor doi a semănat mai curând cu o scenă dintr-un film cu mafioți care în față își jură respect și prietenie veșnică iar prin spate plănuiesc să-și aplice lovitura de grație.


Cunoscându-i, cu siguranță, abilitatea de a trece dintr-o tabără în alta și de a-și abandona vechii tovarăși pentru alții mai noi, dar mai bine plasați, Dragnea i-a arătat lui Oprișan cine este șeful. L-a făcut să priceapă că doleanțele sale, fie că-i vorba de fonduri pentru investiții sau de numirea unor oameni în funcții publice îi vor fi refuzate dacă nu-i va da ascultare. Mai mult, chiar poziția în PSD, la nivelul conducerii centrale, i-ar putea fi afectată de acest lucru.

În ce privește cuvintele frumoase pe care i le-a adresat, să nu uităm că aceleași nimicuri de apreciere i le spunea, Liviu Dragnea, și lui Victor Ponta cu puțin timp înainte de a-i lua locul la conducerea PSD.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.