Politică

CJ ar putea deveni ”stăpân” peste încă șapte domenii de activitate

Mihai Boicu
17 apr 2017 3059 vizualizări
Guvernul a adoptat strategia generală de descentralizare, care dă startul transferului unor atribuții de la nivel central la nivel județean.Domeniile vizate sunt agricultura, cultura, turismul, mediu, sănătatea, educația - activități extrașcolare, tineretul și sportul.În continuare, ministerele urmează să efectueze analize de impact pentru a afla efectul și costurile descentralizării

Guvernul Grindeanu a aprobat, la ședința din 12 aprilie 2017, Strategia generală de descentralizare propusă de Ministerul Dezvoltării. Deocamdată, această strategie stabilește un cadru la nivel general, urmând ca ulterior să se elaboreze analize de impact și să se stabilească care sunt competențele care vor trece de la nivelul ministerelor la nivelul autorităților județene. Până acum au fost mai multe încercări de descentralizare, dar acestea nu s-au concretizat. Un semn de întrebare este faptul că lideri politici controversați din teritoriu, cum este Marian Oprișan ar căpăta o putere prea mare, în condițiile în care conduc deja cu mână de fier administrațiile județene. Pe de altă parte, autorii strategiei spun că prin descentralizare va crește capacitatea de reacție a administrației publice locale, ca urmare a scurtării lanțului decizional și va fi o implicare mai activă a tuturor factorilor de interes local în dezvoltarea durabilă a comunităților locale, ceea ce va duce la creșterea calității serviciilor publice. În plus, se vor putea atrage fonduri europene, ca urmare a competențelor transferate de la nivel central la nivel local în procesul de descentralizare. Strategia prevede domeniile vizate de descentralizare sunt agricultura, cultura, turismul, mediu, sănătatea, educația – activități extrașcolare, tineret și sport. După aprobarea strategiei urmează identificarea de către Guvern, ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a resurselor necesare şi a costurilor integrale aferente competenţelor care sunt transferate, precum şi sursele bugetare pe baza cărora sunt finanţate; organizarea de către ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a fazelor-pilot în vederea testării şi evaluării impactului soluţiilor propuse pentru descentralizarea competenţelor, care nu sunt exercitate prin structuri din subordinea ministerelor de resort, organizate la nivel local; elaborarea de către ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a analizelor de impact ale transferului de competențe; elaborarea de către ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale a proiectelor de legi sectoriale prin care se transferă competențe către autoritățile administrației publice locale; transferul, după caz, al resurselor financiare, umane și materiale exercitării competențelor transferate după intrarea în vigoare a legii sectoriale. Sevil Shhaideh a declarat, la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat strategia,analiza efectuată de ministere va dura trei luni, iar descentralizarea ar putea deveni realitate la începutul anului viitor.

 CJ ar putea deveni ”stăpân” în agricultură și cultură

În agricultură o schimbare importantă produsă în anul 2016 a fost trecerea camerelor agricole de la consiliile județene la direcțiile agricole județene, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii. Acum, procesul s-ar putea inversa. Prin Strategia generală de descentralizare se vizează analizarea oportunităţii transferului la nivelul județelor, a competenţelor privind implementarea politicilor naţionale și reglementărilor în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, exercitate în prezent de direcțiile agricole județene, oficiile de studii pedologice și agrochimice județene și filialele regionale aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. În domeniul culturii, ar putea trece la nivel județean și local și alte competențe aflate acum la minister. ”Astfel, Strategia vizează transferul la nivelul județelor a competenţelor privind implementarea politicilor naţionale și reglementărilor în domeniul culturii, după cum urmează: a) competențele exercitate de Direcțiile județene pentru cultură și patrimoniul național, respectiv a Municipiului București; b) competențele privind: avizarea concesionării, dării în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale; avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice de clasă B; avizarea clasării și declasării monumentelor istorice de clasă B; avizarea documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului pentru instituirea, delimitarea şi reglementarea construirii zonelor de protecţie a monumentelor istorice de clasă B sau a zonelor construite protejate cu monumente istorice de clasă B”, se arată în Strategia Generală de Descentralizare.

 Protecția Mediului ar putea ajunge la CJ

 În domeniul turismului, Strategia vizează transferul competențelor privind emiterea brevetului de turism, precum și autorizarea, avizarea și clasificarea în turism, competențe care sunt exercitate în prezent de Agenția Națională pentru Turism. ”În acest sens, având în vedere faptul că, pentru domeniul turism, competenţele propuse a fi descentralizate, nu sunt exercitate prin structuri din subordinea Ministerului Turismului,  organizate la nivel local - această instituție urmează să realizeze faza-pilot, în cadrul căreia să poată fi testate competențele supuse descentralizării”, se menționează în strategie. În domeniul mediului se intenționează transferul la nivel județean a competențelor exercitate de agențiilor județene pentru protecția mediului, aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Acesta înseamnă că, practic, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului ar putea trece la Consiliul Județean Vrancea, printr-o modalitate care urmează a fi identificată.

 Ministerul Sănătății ar putea rămâne fără direcțiile de sănătate publică

 În domeniul sanitar, după ce 351 de unități medicale și sociale au trecut în subordine autorităților județene și locale acum ar putea veni rândul și direcțiilor de sănătate publică. Strategia generală de descentralizare vizează analizarea oportunităţii transferului la nivelul județelor, a competenţelor privind implementarea politicilor naţionale și reglementărilor în domeniul sănătății, exercitate în prezent de Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti. În ceea ce privește educația, autorii strategiei consideră că ”este necesară creșterea implicării comunității locale și societății privind descentralizare, la nivelul autorităților administrației publice locale și a altor competențe, respectiv a celor ce privesc educația extrașcolară”. Este vorba de palatele copiilor la nivelul județelor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare la nivelul unității administrativ – teritoriale pe raza cărora se află. În domeniul tineretului și sportului se ia în considerare ca atribuțiile direcțiile pentru tineret și sport treacă la nivel de județ, la fel ca și centrele de agrement. Cluburile sportive și bazele sportive ar putea trece în subordinea autorităților locale din localitățile pe raza cărora se află. (Mihai BOICU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ace, acum 2057 zile, 8 ore, 31 minute, 4 secunde
Bai Anghel Tilvar ce va mai doriti un ciolan cat mai mare!
Anghel, acum 2057 zile, 17 ore, 34 minute, 49 secunde
Ar fi cea mai buna decizie luata de vreun guvern dupa 89. Felicitari celor care au gandit o.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.