Politică

PNL și PSD își împart responsabilitatea pentru criza din Consiliului Local Focșani

Ionel Sclavone
5 apr 2017 2102 vizualizări
Primăria pierde 7,5 milioane de lei iar Misăilă face turism în Asia

 

De cîteva zile, după ultima ședință a Consiliului Local, focșănenii sunt supuși unui bombardament informațional, din Primăriei, menit să le fixeze ideea că muncipiul va pierde 7,5 milioane de lei și nu va mai putea accesa fonduri europene. Vina ar aparține consilierilor PNL care nu votează hotărârea prin care spațiile verzi reabilitate din bani europeni vor fi date în administrare Direcției Dezvoltare Spații Publice. Probabil că cea mai mare parte a focșănenilor care lecturează comunicatele nu sunt la curent cu subiectul dar se indignează, pe bună dreptate, aflând că bugetul local, și așa sărac, ar putea pierde 7 milioane de lei. Ca să vă ajutăm să vă faceți o imagine mai clară despre cei responsabili, vom prezenta situația cum rezultă din analiza faptelor și a înscrisurilor oficiale.

 

Așa cum aflăm din comunicatele biroului de presă al Primăriei, Consiliul Local Focșani a ajuns într-o situație de blocaj, care, dacă nu va fi rezolvată, va produce un prejudiciu de 7,5 milioane de lei bugetului. Cauza ar fi refuzul consilierilor PNL de a vota, alături de PSD, trecerea spațiilor verzi modernizate din fonduri europene în administrarea Direcției Dezvoltare și Servicii Publice.

Municipalitatea se confruntă cu perspectiva deloc plăcută a pierderii milioanelor din buget, omul care ar trebui să deblocheze criza, primarul Cristi Misăilă, face turism. Având în vedere gravitatea situației, ne-am fi așteptat să-și anuleze excursia. N-a făcut-o. Imediat după ședința în care a picat hotărârea, în loc să invite consilierii la discuții și negocieri, ca să le prezinte situația, primarul și-a făcut bagajele și a plecat trei săptămâni în Asia.

Scandalul ia proporții. Pe de-o parte, consilierii liberali acuză lipsa de onestitate și de transparență a administrației PSD și cer informații suplimentare cu privire la proiect, ca să voteze în cunoștință de cauză. Pe de altă parte, reprezentanții PSD caută să acrediteze ideea unei răfuieli politice și pun presiune asupra liberalilor pentru a-i determina să cedeze necondiționat. În acest timp, din Japonia, relaxat și nepăsător, Cristi Misăilă postează poze și transmite salutări prietenilor, pe pagina de facebook.


Povestea de insucces a proiectului de modernizare a spațiilor verzi

La sfârșitul lui 2011, Primăria a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare și extindere spații verzi în zona de Sud-Est a municipiului Focșani, județul Vrancea“ de 12.620.936 lei. Documentul prevedea ca la finalul implementării: „Municipiul Focșani își ia angajamentul de a asigura exploatarea și mentenanța acestui proiect după încheierea sprijinului financiar nerambursabil, punând la dispozitie resursele financiare necesare și personalul tehnic specializat“ (anexa  IV - Cererea de finanțare, capitolul 2.12). Iar cu această responsabilitatea a fost însărcinată Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP), care are în administrare spațiile verzi din municipiu.


Contractul de lucrări a fost încredințat Companiei Romprest Service SA, patronată de Florian Walter, cumătrul fostului deputat Miron Mitrea. Prețul ofertat a fost de 7.409.284,56 lei iar durata de execuție a fost stabilită la 5 luni. Ca să nu lungim relatarea, trecem peste detalii și vă spunemimplementarea s-a prelungit, prin acte adiționale, la 54 de luni, până la 30 iunie 2016.

Din cauza neîncadrării în termenul de 31 decembrie 2015, Primăria a pierdut 2.647.271,87 lei, fonduri europene necesare finalizării proiectului.

Recepția lucrărilor a început pe 30 iunie 2016 și s-a încheiat o lună mai târziu, pe 28 iulie 2016, prin Procesul-Verbal nr. 46087, după remedierea problemelor constatate (înlocuire arbori uscați, refacerea gazonului etc.).

O șmecherie marca PSD

A fost momentul în care Primăria, conform angajamentului, trebuia transfere spațiile verzi în administrarea DDSP. Noul primar, Cristi Misăilă a inițiat un proiect de hotărâre care să fie supus aprobării Consiliului Local. Conform art. 45 alin. (3) din Legea 215/2001, a administrației publice locale, hotărârile ce privesc patrimoniul, se adoptă cu două treimi din votul consilierilor locali în funcție.

În acest context, pentru că PSD și aliații nu dețineau cele 2/3, respectiv 14 voturi din 21, ar fi fost de așteptat ca primarul să inițieze o discuție cu PNL, să prezinte situația, transparent și să ofere clarificări la întrebări.

În loc să acționeze astfel, PSD a recurs la o șmecherie și a forțat adoptarea hotărârii.profitat de demisia unui liberal din consiliu, ceea ce a dus la vacantarea unui loc și au introdus proiectul în ședința din 28 iulie 2016, când au fost prezenți  20 de aleși în loc de 21. Au forțat adoptarea hotărârii cu 13 voturi și nu cu 14, prevalându-se de faptul2/3 din 20 înseamna 13,33 din voturi.

Hotărârea, care a primit numărul 232, a intrat în vigoare iar DDSP a preluat administrarea spațiilor verzi modernizate de Romprest.

O hotărâre adoptată nelegal produce efecte nedorite

Conform jurisprudenței în domeniu, însă, adoptarea actului normativ s-a făcut ilegal deoarece în asemenea situații, rotunjirea zecimalei se face în plus. O arată decizia 1740 din 15.09.2011 a Curții de Apel București, dată într-o speță similară. O hotărâre de consiliu local adoptată cu 7 voturi a fost anulată deoarece 2/3 echivalau cu 7,33 voturi iar instanța a apreciat că ar fi fost nevoie de 8 voturi pentru a fi adoptată legal. 

Nici secretarul municipiului, Eduard Corhană și nici alți juriști din Primărie nu i-au atras atenția lui Misăilă în legătură cu caracterul ilegal al hotărârii adoptate deși o simplă căutare pe internet i-ar fi ajutat să se clarifice.

Prefectura a refuzat să dea aviz de legalitate și a cerut la Tribunal anularea Hotărârii  232/2016 a Consiliului Local Focșani. Până la pronunțarea justiției, actul contestat este suspendat iar DDSP nu se mai poate ocupa de întreținerea spațiilor verzi preluate.

Focșaniul e-n criză, Misăilă o arde prin Asia

Fără să-și asume responsabilitatea pentru actul din vara trecută, Misăilă a încercat repună proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a Consiliului Local, în mai multe rânduri, ultima oară în ședința din 28 martie 2017 însă n-a obținut suportul necesar. El și colegii din PSD au pretins un vot în alb, trecând sub tăcere încălcarea legii de la adoptarea hotărârii 232/2016 și fără să ofere explicațiile cerute. De altfel, imediat după ședință, deși își acuza oponenții de iresponsabilitate, Cristi Misăilă a lăsat totul baltă, și-a făcut bagajele și a plecat în turneul asiatic.

Practic, ne confruntăm cu o criză de management administrativ, coroborată cu o problemă de (in)competență a unor funcționari, lipsă de transparență, inabilitate în comunicare și negociere a unei ieșiri din impas peste care se adaugă o mare doză de aroganță și dezinteres față de banul public.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
focsaneanu, acum 2571 zile, 2 ore, 30 minute, 44 secunde
Tipic pentru Vrancea si Focsani ! Se irosesc si se pierd bani europeni sau autohtoni pe proiecte de multe ori discutabile( vezi Piata Unirii) si care sunt promovate târziu,sunt intârziate sau citeste integral
ecologist, acum 2571 zile, 11 ore, 47 minute, 49 secunde
Furtuna intr-un pahar cu apa, Tanase a lasat de inteles in Conferinta de presa ca pot reveni asupra votului ,vor sa vada toate documentele legate de aceasta investitie(si asa nu inteleg nimic). Deci citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.