Politică

Eugenia Drăgușanu dezvăluie bănuielile sale privind intențiile lui Misăilă

Ionel Sclavone
29 mar 2017 4542 vizualizări
Serviciul de finanțări europene va fi externalizat unei firme clientelare

Eugenia Drăgușanu, funcționara detașată la Poliția Locală, susține că primarul Cristi Misăilă o persecută deoarece prezența ei în primărie îl împiedică să externalizeze serviciul de atragere a fondurilor europene către o firmă prietenă. Ea a hotărât să rupă tăcerea și, într-o scrisoare deschisă, publicată pe o rețea de socializare, a făcut  mai multe dezvăluiri despre felul defectuos în care au fost implementate proiectele europene. Eugenia Drăgușanu a acuzat deficiențile din documentațiile tehnice și lipsa de coordonare a celor implicați în implementare. De asemenea, a relatat despre refuzul fostei conduceri a primăriei de a-și asuma responsabilitatea pentru mai multe decizii delicate. Toate acestea, susține Drăgușanu, au avut drept consecință pierderea unor sume importante din fonduri europene.

 

Eugenia Drăgușanu consideră că prin înlăturarea sa din Primărie, în ciuda expertizei în atragerea fondurilor europene, Cristi Misăilă urmărește externalizarea serviciului de scriere și implementare proiecte europene unei firme prietene. Funcționara a fost detașată la Poliția locală, zilele trecute, printr-o dispoziție pe care primarul a emis-o chiar în ziua în care la Primărie a sosit o adresă prin care DNA a solicitat să i se pună la dispoziție o serie de documente legate de proiectul de modernizare a spațiilor verzi.  Eugenia Drăgușanu susține că primarul o hărțuiește și o presează, încă de la începutul mandatului, pentru a o determina să plece.

„Mă întreb retoric, ce nevoie are poliția locală de serviciile mele, în  condițiile în care eu sunt expert și am performanță în scriere și management de proiecte cu fonduri europene. Colegii mei din biroul proiecte nu fac altceva decât corespondență și, doar secvențial, activități dintr-un proiect. Sau e un pretext (pentru – n.r.) a ne gândi (să cerem–n.r.) ajutorul unor societăți de consultanță (asistență juridică, achiziții, scriere proiecte etc.) pentru viitorul proiectelor cu fonduri europene pentru Primăria Focșani, iar prezența mea nu mai e de dorit. Totodată consider ca detașarea mea este o nouă dovadă de hărțuire profesională, morală și psihică asupra mea de către d-nul primar Misăila Cristi Valentin. În repetate rânduri mi s-a cerut demisia, apoi mi s-a specificat că o să plec «în condițiile mele» (ale lui Cristi Misăilă – n.r.)“, arată Eugenia Drăgușanu în scrisoarea publicată.

Drăgușanu vrea să vorbească în Consilul Local

Femeia îi reproșează lui Misăilă că a refuzat să-i asculte punctul de vedere trimițând-o, în schimb, în fața comisiei de disciplină care a sancționat-o cu o diminuare a salariului cu 15% vreme de trei luni. În acest context, ea susține că a refuzat să-i asculte punctul de vedere, motiv pentru care solicită să fie invitată să și-l expună în fața Consiliului Local:

„Am spus-o de nenumărate ori, ca manager am facut ce era mai bine cu ce am avut la îndemână iar punctele slabe ale proiectului prezentate mai sus stau mărturie. Proiectul a avut și un comitet de conducere format din primar, viceprimari, director economic care au știut întotdeauna care este starea proiectului. Și o știm și noi, dacă proiectul este o reușită, conducerea taie panglica cu surle și trâmbițe, dacă nu, se caută țapii ispășitori. (…) Poate e necesar să vin în Consiliul Local să mă explic; dumneavoastră nu aveti timp pentru asta. În schimb m-ati pedepsit de două ori, o dată cu 15% pe trei luni din salariu și a doua oară cu detașarea“.

 

 

Transferată prin Fan Curier

Drăgușanu și-a exprimat suspiciunile cu privire la graba primarului de a o transfera la Poliția Locală, având în vedere că în aceiași zi a primit o solicitare din partea DNA de a transmite documente legate de proiectul de amenajare a spațiilor verzi: „Este cel puțin suspect faptul că sunt înlăturată din primăria Focșani în regim de urgență, prin serviciul Fan Curier dispoziția primarului prin care mi s-a comunicat detașarea la poliția locală. Deci fiti atent ce caracter urgent are mutarea mea: în data de 17.03.2017 Politia Locală face o solicitare expresă, în aceiași zi se face și referatul Direcției de Resurse Umane și, tot în aceiași zi se emite și dispoziția de detașare“.

Fosta conducere a primăriei responsabilă pentru eșecul proiectului

Ea a făcut o serie de dezvăluri despre condițiile în care a fost nevoită să implementeze proiectul de reabilitare a spațiilor verzi, din cauza căruia a fost sancționată. Astfel, a acuzat slaba calitate și lipsurile documentației tehnice care a stat la baza investiției, care nu a fost verificată de reprezentanții primăriei, din cauza căreia au apărut o mulțime de probleme în implementare. Mai multe trotuare și străzi au fost înscrise în documentație ca spații verzi, ceea ce a avut drept consecință extinderea, în hârtii, a suprafeței asupra căreia urma să se facă intervenții, de la  12 hectare cât era în realitate, la 18 hectare:

„Am cerut mereu comisie de recepție la documentația tehnică însă nu m-a auzit nimeni, mă refer la managementul superior. Acest proiect nu are nici la ora actuală un Studiu TOPO  – l-am solicitat mereu (minutele de sedințe si referatele de solicitare stau mărturie)“.

Întîrzierile în cadrul proiectului au avut drept motiv lipsa de coordonare și organizare a reprezentanților primăriei care au permis ca lucrările pentru alimentări cu gaze, apă, termoficare și asfaltări să se suprapună cu amenajarea spațiilor verzi. Fosta conducere a Primăriei a refuzat să-și asume responsabilitatea recepționării lucrărilor de modernizare a spațiilor verzi și a obligat-o să-și asume această sarcină iar acum este scoasă vinovată:

„Trebuie să menționez că toate - dar absolut toate - investițiile fizice ale primăriei au avut drept președinte în comisiile de recepție pe primar sau viceprimar. În acest proiect am fost forțată să fiu eu, managerul de proiect, președinte. Pe de o parte pentru că erau alegerile electorale, pe de alta din cauză că ambii viceprimari s-au eschivat iar primarul de la acea dată nu mai avea nici o atribuție în primărie. Proiectul trebuia musai finalizat pentru că altfel primăria pierdea banii investiți (…)  Recepția  lucrării s-a efectuat în perioada 28- 30 iunie 2016 cu unele obiecțiuni iar stingerea acestora s-a făcut până la 15 iulie 2016“.

După recepție, spațiile verzi au fost lăsate să se degradeze deoarece Primăria nu le-a predat Direcției Dezvoltare Servicii Publice care să asigure întreținerea. La momentul respectiv, decizia se afla în mâna noului primar Cristi Misăilă care își intrase, deja, în drepturi:  

„Noua conducere nu a înțeles că terenul aferent proiectului aparține domeniului public și, deci, după finalizare contractului de finanțare proiectul revine automat beneficiarului care asigură mentenanța prin serviciul de specialitate. Dacă s-ar fi prevăzut un sistem de irigații, suprafețele din cartierul Sud ar fi avut un cu totul alt aspect“.(Ionel Sclavone)

 

Citiți  și:

VIDEO! Punctul de vedere al primarului Cristi Misăilă despre cazul Eugenia Drăgușanu din Primăria Focșani

 

O funcționară din  Primăria Focșani a avut nevoie de ambulanță după ce i s-au transmis amenințări cu concedierea

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Penelopa, acum 2557 zile, 2 ore, 56 minute, 48 secunde
Respect pentru faptul ca scrieti ingrijit. Observ ca ati completat prin (n.r) si anumite lipsuri din textul initial. Succes in continuare si sper sa nu va alegeti si dvs. cu vreo sanctiune, ori chiar citeste integral
q, acum 2557 zile, 3 ore, 42 minute, 26 secunde
Se doreste infiintarea unei alte firme de partid cum au creat pe cea cu parcarile? Sifonare de bani catre anumite partide/interese.
twist, acum 2557 zile, 9 ore, 3 minute, 27 secunde
In sfarsit se sparge gasca din primarie. Poate e inceputul si prind si altii curaj. Ca totul e putred e clar, Focsaniul e un oras sufocat de mafia pesedista. Din pacate cetateanul de rand nu are citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.