Politică

Fostul apartament de protocol al Consiliului Județean a ajuns o ruină

Ionel Sclavone
22 mar 2017 2798 vizualizări
Încă o clădire aflată în proprietatea Consiliului Județean, a cărei reabilitare a început în urmă cu patru ani, se află într-o stare avansată de degradare, după ce lucrările au fost abandonate. Este vorba de apartamentul de protocol situat pe Bulevardul Dimitrie Cantemir la nr. 25, lipit de Hotelul Vrancea. Contractul a fost atribuit în 2013, firmei Inspecon SRL din Focșani, administrată de Petrișor Horeică, pentru suma de 286.436 lei la care se adaugă TVA. Deși până în prezent instituția condusă de baronul Marian Oprișan a cheltuit în jur de 100.000 de lei, o treime din valoarea contractată, imobilul arată la fel de rău, dacă nu și mai rău, ca la început. În aceiași situație se află și sediul fostei Prefecturi Putna, a cărei refacere a început în 2007, în urmă cu zece ani.

 

Fostul apartament de protocol al Consiliului Județean de lângă Hotelul Vrancea se degradează pe zi ce trece, după ce lucrările de reabilitare, contractate în martie 2013, au fost oprite. Aici, președintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprișan intenționa să amenajeze sediul Biroului de relații externe şi dezvoltare regională.

Contractul pentru reabilitare fostului apartament de protocol a fost atribuit de Consiliul Județean în martie 2013, unei firme din Focșani, Inspecon SRL, administrată de afaceristul Petrișor Horeică, pentru 286.436 lei plus TVA.

Clădirea P+1E, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Vrancea, are o suprafaţă construită de 122,24 mp şi desfăşurată de 244,48 mp, fiind construită pe un teren de 375 mp. Conform documentației de achiziție, constructorul trebuiarepare tencuielile și zugrăveala pe pereții interior și pe tavane, schimbe pardoselile și să înlocuiască tâmplăria externă și internă. De asemenea, firma de construcții urmaamenajeze spațiile de toaletă,înlocuiască instalațiile sanitare, electrice și de încălzire, să repare acoperișul și tencuiala exterioară și să amenajeze trotuarul din fața intrării principale.

Deși lucrările trebuiau să se încheie în șase luni de la data semnării angajamentului, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini, ele nu au fost finalizate.

Un decor sinistru dintr-un film de groază  

Din 2012, când a fost scoasă lucrarea la licitație, Consiliul Județean a alocat anual diverse sume de bani, însă au rămas nefolosiți. Astfel, în 2012, din cei 395.000 de lei bugetați, s-au făcut plăți de doar 4.000 de lei. În 2013 din cei 21.000 alocați au fost cheltuiți 20.421 de lei. În anul următor, în 2014, CJ instituţia a aprobat iarăși un buget de 392.000 lei însă n-au fost cheltuiți decât 73.197 de lei. În 2015 şi 2016 au fost prevăzuți în buget, câte 319.000 de lei, însă nu s-a cheltuit nici un leu pentru refacerea clădirii.

După patru ani, Consiliul Județean a cheltuit, conform situațiilor oficiale aproape 100.000 de lei, mai bine de o treime din suma contractată. În prezent, abandonat de constructor și de proprietar, apartamentul se prezintă ca un decor sinistru dintr-un film de groază.

Tencuiala se desprinde de pe zidul exterior, vântul bate prin geamurile sparte iar mucegaiul și igrasia a intrat în pereții interiori. Instalațiile sanitare s-au  stricat ori au fost distruse, pardoselile au putrezit și scârție sub pașii vizitatorilor iar tavanele s-au coșcovit. Întreg spațiul este acoperit de praf gros amestecat cu var căzut de pe pereți și pânze de păianjen.

Imobilul a rămas fără sursă de încălzire încă din anul 2007 când a fost debranşat de la sistemul centralizat astfel că, în perioada de iarnă nu s-a putut menţine o temperatura interioară peste limita de îngheţ. Acest lucru a accentuat procesul de degradare.

Fostul apartament de protocol nu este singura clădire din proprietatea Consiliului Județean, condus de Marian Oprișan, care a fost abandonată după ce a intrat într-un proces de reabilitare. Într-o situație similară se află și sediul fostei Prefecturi Putna, a cărei modernizare a început în urmă cu nouă ani, în decembrie 2007. Deși în ultimii șase ani a alocat bani pentru finalizarea lucrărilor și „i-a amenințat“ pe vrânceni că va recepționa și va reda circuitului public imobilul, monument istoric, Oprișan nu s-a ținut de promisiune. De fiecare dată, baronul a tăiat finanțările repartizate lucrării, invocând alte priorități. (Ionel Sclavone)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ionut, acum 2585 zile, 43 minute, 22 secunde
Daca punem in calcul si TVA-ul vom ajunge la concluzia ca reparatia acestui apartament costa mai mult decat imobilul in sine. M-ar interesa din ce motiv constructorul a abandonat lucrarile? Ceva citeste integral
danb, acum 2585 zile, 3 ore, 38 minute, 4 secunde
Sa-l puna la vanzare, I-l cumpar lu Oprica cu 100.000 de lei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.