Politică

Ce se ascunde în spatele demisiei lui Adrian Vrabie de la Salvamont?

Ionel Sclavone
19 mar 2017 6746 vizualizări
Demisia lui Adrian Vrabie din funcția de director al Salvamont Vrancea lasă locul a numeroase întrebări. Deși motivul invocat este înțelegerea părților, neofical plecarea este pusă pe seama eșecului proiectului european de înfiinare a bazelor Salvamont din Soveja, Nistorești și Păulești ori pe căderea în dizgrație a fratelui său, Cătălin Vrabie, până de curând unul dintre oamenii de bază ai lui Marian Oprișan. În cei șapte ani de când a fost înființat, Salvamont a funcționat ca o sinecură pentru șeful său. Deși, în toată această perioada activitatea serviciului a țintit către zero, așa cum o confirmă și rapoartele sale de activitate, Adrian Vrabie a fost de neclintit.

 

Adrian Vrabie a demisionat de la conducerea Salvamont, locul său urmândfie luat de un funcționar al Consiliului Județean Vrancea care va fi delegat până la angajarea unui alt director. Deși despărțirea se va produce, oficial, la 1 aprilie 2017, pe pagina de Facebook, el  figurează cu locul de muncă în cadrul Asociației de vînătoare Black Valey, condusă fratele său, notarul Cătălin Vrabie. Acesta este unul dintre lupii tineri ai PSD crescuți pe lângă Marian Oprișan, și cumătru al Ralucăi Dan, mâna dreaptă a acestuia.

Neoficial, plecarea este pusă, pe de-o parte, pe seama eșecului proiectului de înființare și dotarea celor trei baze Salvamont, propus spre finanțare din fonduri europene. Din cauza modului defectuos în care a fost implementat Consiliul Județean Vrancea a pierdut în jur de 3.600.000 milioane de lei. Proiectul privind înființarea și dotarea celor trei baze Salvamont de la Soveja, Nistorești și Păulești a fost lansat cu surle și trîmbițe, în septembrie 2014, de președintele Consiliului Județean  Marian Oprișan. El aprecia investiția ca fiind esențială pentru dezvoltarea turismului montan în Vrancea.  Valoarea acesteia se ridica la aproximativ 6,4 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene. Perioada necesară finalizării lucrărilor și a achiziției echipamentelor a fost stabilită la 15 luni.

Foto :Marian Oprișan  președintele CJ Vrancea împreună cu Luminița Mihailov șefa Agenției de dezvoltare Sud-Est la semnarea contractului de finanțare din fonduri europene a Proiectului Salvamont

În ciuda asigurărilor președintelui CJ , proiectul a eșuat lamentabil, încheindu-se cu o întârziere de 14 luni și o pagubă de 3,6 milioane de lei la bugetul județului Vrancea.  Acest lucru nu l-a împiedicat pe Oprișan susțină în plenul Consiliului Județean, la cateva ore după ce echipa de implementare și-a recunoscut eșecul,proiectul Salvamont reprezintă încă un succes al administrației sale.


Demisia lui Adrian Vrabie, posibilă consecința supărării lui Oprișan pe fratele Cătălin


Pe de altă parte, demisia lui Adrian Vrabie ar fi legată de picarea în dizgrația lui Marian Oprișan a fratelui său Cătălin Vrabie. În ultimii ani, el a devenit subiectul unor articole de presă lucru ce pare să-l fi deranjat pe Oprișan care, în prezent, încearcă să-și refacă imaginea șifonată de scandalurile proprii în care a fost implicat în trecut.  

Foto:Frații Vrabie după  o partidă de vanătoare la mistreți

Ziariștii au descoperit frații Vrabie și-au construit  câte o pensiune din bani europeni, prin GAL-urile controlate de Gabriel Necula. De asemenea, Intelligent Software Group SRL și Maisigure Consulting SRL, firmele patronate de doi dintre foștii săi colaboratori, Carmen Covaci și Iulian Andrei Suciu, au încasat aproximativ 250.000 de lei de la Primărie pentru o strategie de dezvoltare a municipiului Focșani.

Foto:Cătălin Vrabie

Unul cei mai importanți pesediști locali până înainte de alegerile din vara lui 2016, Cătălin Vrabie a dispărut din spațiul public imediat după strângerea semnăturilor pentru candidatura lui Cristi Misăilă la Primărie. Șef al grupului PSD din Consiliul Local în mandatul trecut, nu s-a mai regăsit între candidații partidului, nici măcar pe un loc eligibil.

Un Salvamont fără angajați dar cu buget de un milion de lei

Serviciul Public Județean Salvamont a fost înființat în 2010, prin hotărâre de Consiliu Județean și, încă de la început, a funcționat  doar ca o sinecură pentru singurul angajat, Adrian Vrabie. Vreme de șapte ani, în rapoartele anuale ale directorului, trase parcă la indigo, activitatea serviciului s-a rezumat doar la stagii de pregătire, achiziții de echipament, de fiecare dată același, și marcarea traseelor montane (marcaje pe care, surprinzător, turiștii nu le prea găsesc). De salvarea rătăciților pe munte, care ar trebui să fie principala atribuție a Salvamontului, s-au ocupat jandarmii de la posturile din Soveja și Tulnici.

Cu toate acestea, în 2016 Salvamont a beneficiat de un buget de 1.010.000 lei, imens pentru o structură fără angajați. Conform contului de execuție bugetară, din acești bani, instituția a cheltuit doar 215.185 de lei, adică un sfert.

În momentul în care „Ziarul de Vrancea“ a făcut public bugetul alocat, fapt ce a stârnit reacții critice, reprezentanții Consiliului Județean au încercatacrediteze ideeajumătate din bani aveau ca destinație construcția unei clădiri anexă la sediul din Soveja. Explicația nu a stat în picioare, deoarece, departe de a lămuri situația, subalternii lui Oprișan s-au încurcat în propriile afirmații. Ei au reușit să se contrazică de trei ori în două documente oficiale. În primul, un drept la replică au afirmat „achiziția de lucrări se află în procedură de licitație, contractul nefiind atribuit“.

Ulterior, solicitați ofere mai multe detalii despre stadiul procedurii de achiziție, Oprișan și colaboratorii săi s-au contrazis în două  fraze succesive ale aceluiași răspuns (nr. 46I/2016):

„Suma de 550 mii lei va fi utilizată pentru realizarea obiectivului de investitii menționat mai sus. Până la această dată nu s-a finalizat procedura de achiziție.  Consiliul Judetean Vrancea nu a publicat un anunț de participare (în SEAP – n.r.), întrucât nu s-a demarat nici o procedură de achiziție pentru realizarea unei anexe la baza Salvamont Soveja“.(Ionel Sclavone)

 Citiți  și:

Adrian Vrabie și-a dat demisia din funcția de director la Salvamont;

Fraţii Vrabie îşi fac “cuib” pe lac cu bani europeni de la finul Necula;

Dreptul la replică al Consiliului Județean Vrancea care îl înfundă pe Adrian Vrabie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bill, acum 2566 zile, 4 ore, 47 minute, 20 secunde
Si in mandatul 2004-2008 sa incasat pentru strategia de dezvoltare a Municipiului Focsani 137000 de lei de catre o firma infiintata in londra dar care avea ca frate pe consilierul PSD George citeste integral
Neculai Sorin, acum 2566 zile, 9 ore, 13 minute, 19 secunde
Nu fa faceti griji ca pune Ralucuta inlocuitorul pe cine vrea muschii ei ca siasa ea conduce demult judetul asta. Oprisan e incalicat si depasit demult de puterea dansei de convingere!
je, acum 2566 zile, 6 ore, 55 minute, 30 secunde
vrabie a furat in cont personal pana i-a venit rau ...cat despre ralucutza , mai bine ar vedea pe unde flutura hartiile de evaluare a diverselor institutii culturale ...nu de alta , dar afla tot citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.