Politică

Curtea de Conturi a cerut proceduri la licitaţiile CJ pentru paranghelii

Mihai Boicu
2 feb 2017 2441 vizualizări
La verificarea activităţii Consiliului Judeţean pe anul 2015 s-a constatat lipsa procedurilor la licitaţiile organizate de Muzeul Vrancei şi Centrul Cultural pentru spectacole şi alte evenimente u de asemenea, au fost probleme şi în alte privinţe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere a neregulilor

Curtea de Conturi a dat publicităţii rezultatele verificărilor efectuate anul trecut pentru activitatea instituţiilor şi autorităţilor publice locale din anul 2015. La Consiliul Judeţean Vrancea au fost constatate, în principal, abateri cu privire la procedurile care trebuie respectate sau lipsa acestora. La două dintre instituţiile subordonate, Muzeul Vrancei şi Centrul Cultural Vrancea, au fost constatate probleme la contractele pe care le-au încheiat pentru organizarea unor evenimente. CJ nu a mai organizat direct paranghelii în Piaţa Unirii, ci prin intermediul instituţiilor subordonate, care au cheltuit sume foarte mari. ”Achiziţiile directe de bunuri şi servicii s-au realizat fără a avea la bază o procedură operaţională prin respectarea căreia să se asigure utilizarea fondurilor publice în condiţii de economicitate, eficacitate şi eficienţă. În acest sens, sunt de exemplificat serviciile artistice achiziţionate pentru organizarea de evenimente şi care reprezintă peste 50% din plăţile efectuate în anul 2015 pentru bunuri şi servicii la nivelul unor ordonatori terţiari de credite din subordinea UATJ Vrancea”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Instituţia a solicitat ca în cazul Muzeului Vrancei şi a Centrului Cultural să se elaboreze proceduri operaţionale pentru achiziţii direct de bunuri şi servicii, inclusiv servicii artistice, spectacole etc, prin care să se asigure fondurile publice s-au utilizat în condiţii de economicitate, eficacitate şi eficienţă. 

Paza plătită şi pentru chiriaş

La Consiliul Judeţean Vrancea s-au constatat şi alte probleme la verificările efectuate, cum ar fi la modul în care se face inventarierea sau la plăţile efectuate. ”Din bugetul local au fost efectuate plăţi care nu au legătură şi care nu sunt justificate în interesul entităţii: au fost achitate cheltuieli pentru paza unui obiectiv închiriat, care se află în patrimoniul UATJ Vrancea, deşi în contractele încheiate cu chiriaşii (care au fost încheiate ulterior celui cu firma de pază) nu sunt prevederi/clauze cu privire la asigurarea pazei şi/sau recuperarea acesteia”, se precizează în raportul Curţii de Conturi. În ceea ce priveşte Programul naţional ”Laptele şi cornul” nu s-au luat măsurile legale pentru monitorizarea derulării acestuia. Astfel, deşi au fost constatate diferenţe între numărul unităţilor de produse lactate şi cel al unităţilor de produse de panificaţie, atât la nivelul anului bugetar, cât şi la nivelul anului şcolar, nu s-au efectuat punctaje între cantităţile livrate şi prezenţa elevilor, în vederea clarificării diferenţelor constatate. De asemenea, CJ a fost acuzat că a acordat drepturi contrar prevederilor legale, care au fost achitate funcţionarilor publici şi personalului contractual, în urma negocierii şi includerii în acordul/contractul colectiv de muncă a unor drepturi în bani neprevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoriile respective de personal. Curtea de Conturi a dispus o serie de măsuri pentru remedierea problemelor constatate. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
focsanean sud, acum 2635 zile, 21 ore, 5 minute, 57 secunde
Curtea de conturi poarta masca PSD spuneti adevarul despre cine o conduce si cativa agenti montati si insurubati pe scaun de oprisan,asa ca dupa noul cod penal nu vor pati nimic
Grig, acum 2636 zile, 45 minute, 22 secunde
Ordonanta asta ii scoate din toate . Furati fratilor, ca nu va face nimeni nimic, sunteti acoperiti de fratii vostri penali de la Bucuresti cu ordonante, cu legi.
ion, acum 2636 zile, 1 ora, 30 minute, 40 secunde
Mai bine amenaja parcul Balcescu cu banii dati pe spectacole stupide. Tara moare si baba se pieaptana.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.