Politică

Brexit: Cum vor fi afectaţi vrâncenii ?

Ziarul de Vrancea
30 mar 2017 1553 vizualizări

Studenţii ar putea plăti taxe mai mari la universităţi, însă o parte din specialiştii în IT ar putea reveni în România În sala Dimitrie Cantemir a Senatului României, marţi, 31 ianuarie a.c.., a avut loc întâlnirea comună a membrilor Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei deputaţilor cu Dara Murphy, ministru de stat pentru afaceri europene, piaţa unică digitală a UE şi protecţia datelor a Guvernului Irlandei. La întrunire au fost prezenţi şi ambasadorul Irlandei în România, Derek Feely, precum şi senatorul de Vrancea Cătălin Toma, secretar al Comisiei de afaceri europene din cadrul Senatului României.



În Marea Britanie trăiesc şi cateva mii de vranceni


Subiectele discutate au fost extrem de interesante în condiţiile în care zeci de mii de români, printre care se regăsesc câteva mii de vrânceni, aşteaptă să vadă cum se va poziţiona Guvernul britanic faţă de cetăţenii UE după Brexit. Nu există nici o certitudine la momentul actual pentru vrâncenii care acum beneficiază de drept de muncă la nivelul Marii Britanii şi nici pentru cei care încasează diferite drepturi ca şi asistenţă socială. Studenţii vrânceni care au alesaplice pentru universităţi din Marea Britanie ar putea fi nevoiţiplătească taxe mult mai mari după Brexit, însă specialiştii considerăexistă şi avantaje pentru România. Astfel, am putea avea parte de un efect pozitiv în zona IT, în condiţiile în care mulţi specialişti informaticieni ar putearevină în România.

De-a lungul anilor, sute de informaticieni, profesori şi asistenţi medicali vrânceni au ales să emigreze în Marea Britanie, iar unii s-ar putea întoarce în România mai devreme decât au crezut.

Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, susţine există o serie de aspecte care vor trebui reglementate în acest an: ”Îngrijorările vrâncenilor care lucrează în Irlanda sau în Anglia sunt justificate. De aceea este important ca toate negocierile viitoare să fie bine gestionate. În acest sens, cred că Marea Britanie trebuie să înţeleagă faptul că nu va putea profita de avantajele a două soluţii, adică să primească în avantajul ei ceea ce este mai bun din progresele înregistrate de Uniune. Soarta cetăţenilor români ne preocupă în mod special, pentru că vorbim de zeci de mii de oameni care şi-au ales o cale în viaţă şi care ar putea să fie extrem de afectaţi de Brexit, dacă nu se vor găsi soluţii viabile de către Guvernul britanic”. (A. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.