Brexit: Cum vor fi afectaţi vrâncenii ?
Studenţii ar putea plăti taxe mai mari la universităţi, însă o parte din specialiştii în IT ar putea reveni în România În sala Dimitrie Cantemir a Senatului României, marţi, 31 ianuarie a.c.., a avut loc întâlnirea comună a membrilor Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei deputaţilor cu Dara Murphy, ministru de stat pentru afaceri europene, piaţa unică digitală a UE şi protecţia datelor a Guvernului Irlandei. La întrunire au fost prezenţi şi ambasadorul Irlandei în România, Derek Feely, precum şi senatorul de Vrancea Cătălin Toma, secretar al Comisiei de afaceri europene din cadrul Senatului României.
În Marea Britanie trăiesc şi cateva mii de vranceni
Subiectele discutate au fost extrem de interesante în condiţiile în care zeci de mii de români, printre care se regăsesc câteva mii de vrânceni, aşteaptă să vadă cum se va poziţiona Guvernul britanic faţă de cetăţenii UE după Brexit. Nu există nici o certitudine la momentul actual pentru vrâncenii care acum beneficiază de drept de muncă la nivelul Marii Britanii şi nici pentru cei care încasează diferite drepturi ca şi asistenţă socială. Studenţii vrânceni care au ales să aplice pentru universităţi din Marea Britanie ar putea fi nevoiţi să plătească taxe mult mai mari după Brexit, însă specialiştii consideră că există şi avantaje pentru România. Astfel, am putea avea parte de un efect pozitiv în zona IT, în condiţiile în care mulţi specialişti informaticieni ar putea să revină în România.
De-a lungul anilor, sute de informaticieni, profesori şi asistenţi medicali vrânceni au ales să emigreze în Marea Britanie, iar unii s-ar putea întoarce în România mai devreme decât au crezut.
Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, susţine că există o serie de aspecte care vor trebui reglementate în acest an: ”Îngrijorările vrâncenilor care lucrează în Irlanda sau în Anglia sunt justificate. De aceea este important ca toate negocierile viitoare să fie bine gestionate. În acest sens, cred că Marea Britanie trebuie să înţeleagă faptul că nu va putea profita de avantajele a două soluţii, adică să primească în avantajul ei ceea ce este mai bun din progresele înregistrate de Uniune. Soarta cetăţenilor români ne preocupă în mod special, pentru că vorbim de zeci de mii de oameni care şi-au ales o cale în viaţă şi care ar putea să fie extrem de afectaţi de Brexit, dacă nu se vor găsi soluţii viabile de către Guvernul britanic”. (A. T.)