Politică

Cronică măruntă la început de săptămână

Ionel Sclavone
30 ian 2017 1471 vizualizări

 

Liberalii vrânceni s-au întâlnit în week-end-ul  trecut la tradiționalul bal de partid. Într-adevăr, județul nostru are o puternică tradiție liberală, organizația locală fiind una dintre cele mai importante din țară, până la instaurarea comunismului. Lucru normal, dacă ținem cont de specificul economic al zonei, viticultura și comerțul. Focșani a dat mari personalități liberale, precum Nicolae Săveanu. Deși nu este menționat în istoria oficială a partidului, e bine de știut că o parte dintre discuțiile pentru unificarea mișcării liberale din Moldova și Muntenia, între taberele Kogălniceanu și Brătianu, care au dus la înființarea PNL la 24 mai 1875, s-au purtat la Țifești, în casa unui fruntaș local. Din păcate, după 137 de ani, balul este tot ce a mai rămas în tradiția liberalismului vrâncean.

***

În vreme ce liberalii petreceau la tradiționalul bal, focșănenii și, în general, românii își scoateau de prin dulapuri hainele groase aveau să le poarte în cea de-a doua duminică de proteste împotriva ordonanțelor de grațiere a politicienilor corupți. Vorba aia, fiecare cu grijile lui.

***

Într-un interviu dat unei televiziuni, la finalul săptămânii trecute, Liviu Dragnea s-a jurat habar n-are ce-i cu ordonanțele menitesalveze corupții, promovate de Guvernul Grindeanu, al cărui tătuc din umbra este. El a afirmats-a trezit în mijlocul acestei nebunii, cu grațierea și amnistia, când s-a întors din Statele Unite. Dacă o ia pe calea asta, parcă-l văd pe Dragnea spunând, mâine sau poimâine, că n-a auzit în viața lui de Sorin Grindeanu și că a descoperit că-i președinte la PSD când a coborât, din trenul de Alexandria, în Gara de Nord.

***

În primele rânduri la dezbaterea organizată de ministrul Justiției, Florin Iordache, pe tema controversatelor ordonante privind grațierea și modificarea codurilor penale s-au aflat Gigi Becali, Florin Scalețchi, condamnat la șase ani cu executare pentru fapte de corupție, și  Mihai Costea, fostul avocat al clanului Cămătarilor, de asemenea condamnat la 13 ani de închisoare pentru înșelăciune. De la întâlnire au lipsit Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu și Relu Fenechiu care n-au primit învoire de la gardieni.

***

Niște nostalgici, pe rețelele de socializare, comentau despre cât de bine era pe vremea comuniștilor, în ultimii ani ai lui Ceaușescu, când toată lumea avea „servici“ și case de la stat, deși magazinele erau goale iar alimentele de bază se dădeau pe cartelă, nu aveam acces la informații, la cărți, la muzică, ne era interzis călătorim în alte țări și la televizor difuzau doar programe ideologice, două ore pe zi.

Nu contest, poate sunt unii oameni care considerăau trait mai bine în anii ‘80, în ciuda lipsurilor. Însă nu trebuie uitatimplementarea comunismului în România, ca inginerie socială, a început în anii ’45 și a însemnat oameni trimiși la pușcărie fără motiv, distrugerea elitelor, țăranii împușcați și torturați la Vadu Roșca și Răstoaca din cauzăs-au opus colectivizării, distrugerea proprietății private, frica de a vorbi și de a gândi liber, lagărele morții de la Canal, Sighet, Gherla etc.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.