Politică

Vrancea mai bate un record - Cele mai scumpe WC-uri din ţară vor fi construite la Tătăranu

Ionel Sclavone
13 dec 2016 9057 vizualizări
Primăria comunei Tătăranu, condusă de PSD-istul Bănel Bărbieru, intenţionează să construiască cele mai scumpe WC-uri din ţară, care vor costa aproximativ 100.000 de euro

Consiliul Local a aprobat actualizarea devizelor generale pentru extinderea grupurilor sanitare la Şcolile Gimnaziale nr. 2 din Bordeasca Veche şi din Tătăranu. Finanţarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Vasile Dâncu. Primarul Bănel Bărbieru a declarat că iniţiativa amenajării WC-urilor i-a aparţinut predecesorului său, Nicolae Pavel, care a solicitat banii de la Guvern. Cu aceste WC-uri, comuna Tătăranu va depăşeşte recordul deţinut de  Primăria Coţuşca, Botoşani, care a construit două toalete cu 50.000 de euro. 

La începutul lunii noiembrie, Consiliul Local Tătăranu a aprobat două proiecte de hotărâre pentru actualizarea devizelor generale aferente investiţiţiilor  denumite „Extindere Grup Sanitar Şcoala Gimnazială nr. 2 Bordeasca Veche“ de 55.969 Euro şi „Extindere Grup Sanitar Şcoala Gimnazială sat Tătăranul, comuna Tătăranu, judeţul Vrancea“ de 41.008 euro (1 euro – 4,4789 lei). Valoarea totală se ridică la 96.977 Euro iar cea mai mare parte a banilor, 98%, vor fi asiguraţi de Ministerul Dezvoltării. Diferenţa de două procente, adică 4.320,9, respectiv 1.060,8 euro, reprezintă confinanţarea ce  va fi asigurată din bugetul local al comunei. 

Iniţiatorii spun că au urmat procedura

Proiectele au fost supuse aprobării la iniţiativa primarului Bănel Bărbieru care a invocat o adresă a Ministerului Dezvoltării. „Documentaţiile au fost întocmite în urmă cu câţiva ani în urmă, pe vremea fostului primar iar costurile au fost stabilite de proiectanţi, ţinând cont de normativele legale. Nu mă pot pronuţa dacă valoarea investiţiei este prea mare sau prea mică. Am urmat procedura şi am propus actualizarea devizului general după ce am primit de la Ministerul Dezvoltării o adresă prin care ni se aduce la cunoştinţă că s-a aprobat finanţarea. A fost vorba, practic, de diminuarea valorii TVA, de la 24% la 20%. Deci, gândiţi-vă, în prima fază suma a fost şi mai mare“, a declarat Bănel Bărbieru. 

El nu ne-a oferit date tehnice precum suprafaţa construită, dotări etc., motivând că nu are documentaţia în faţă şi nu le cunoaşte pe dinafară. A precizat, însă, că fiind vorba de confortul copiilor, sumele n-ar trebui să suscite comentarii negative: „Sunt toalete şcolare standard, cu dotările aferente. Proiectul a fost realizat de o firmă specializată iar eu nu am expertiză în domeniu ca să contest ceea ce au făcut ei. Nu am informaţii dacă în alte părţi s-a construit mai scump sau mai ieftin şi cred că nici n-ar trebui să ne intereseze asemenea lucruri având în vedere că vorbim de confortul copiilor noştri“, a precizat Bănel Bărbieru.

Bărbieru a ţinut să precizeze că nu va bloca proiectul, indiferent de costuri şi controversele pe care le va isca. Liberalii apreciază costurile drept aberante

Eugen Popa, liderul grupului liberal din Consiliul Local susţine că aceste costuri sunt exagerate şi că cele două grupuri sanitare s-ar putea amenaja mai ieftin. „Cele două devize au fost actualizate cu aprobarea PSD-PMP, deşi noi ne-am împotrivit şi am cerut explicaţii suplimentare. La preţurile de astăzi, cu 100.000 de euro construieşti o casă cu etaj nu doar două WC-uri. Suntem de acord că elevii trebuie să se bucure de confort, însă nu te poţi folosi de copii pentru a justifica asemenea aberaţii“, a afirmat consilierul liberal. Potrivit spuselor sale, banii publici ar trebui utilizaţi raţional şi nu aruncaţi fără rost: „Domnul Bărbieru ar trebui să se gândească cum să îmbunătăţească nivelul de trai în comună, să atragă investitori, să înfiinţeze locuri de muncă pentru tineri şi nu să bată recordul cu cele mai scumpe WC-uri din ţară“.  

Tătăranu bate Coţuşca

Primăria comunei Coţuşca, judeţul Botoşani, a cheltuit, în 2013, suma de 50.000 de euro pentru  dotarea Liceului Tehnologic din localitate cu două WC-uri de lux. Investiţia a costat mai mult decât un apartament cu trei camere din centrul municipiului Botoşani. 

Proiectul initial, care data din 2010, cand liceul avea doar trei clase, prevedea ca toaletele să aibă etaj şi să coste 90.000 de euro.  Ulterior, pe parcursul lucrărilor s-a renunţat la etaj, primăria reuşind să economisească 40.000 de euro.  Coţuşca a devenit faimoasă în întreaga ţară, fiind cunoscută drept localitatea cu cel mai scump WC din România. 

În prezent, recordul deţinut de botoşăneni este ameninţat de Primăria Tătăranu cu cele două WC-uri de aproape 100.000 de euro.  Dacă vrâncenii vor reuşi să-şi ducă la bun sfarşit investiţia, la preţul estimat, vor rămâne foarte mulţi ani, de acum încolo, în fruntea topului. (Ionel SCLAVONE)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
nukeyly, acum 2686 zile, 16 ore, 37 minute, 29 secunde
RUSINE RUSINE RUSINE numa hoti... DA , sunt foarte dezamagit deci WC-urile nu erau din aur masiv ! , pacat. Unde-i ? VLAD TEPES sa prelucreze alesii astia excroci, si sa-i expuna in piete publice cu citeste integral
tibi, acum 2687 zile, 4 ore, 38 minute, 24 secunde
Mai bine ar fi construit o scoala sau gradinita de la cap la coada, cu banii astia!
penelopa, acum 2687 zile, 15 ore, 16 minute, 45 secunde
Felicitari pentru articol si pentru atentia de care dati dovada mereu .
morena, acum 2687 zile, 17 ore, 9 minute, 3 secunde
Mai bine grupuri sanitare(nu wc-uri)de 100000 euro,decat sa cada peretii pe copii!Stiti ca la un cerc pedagogic a cazut o bucata de tavan cu educatoarele in clasa?Mai bine faceti economie la concedii citeste integral
Bobeică, acum 2687 zile, 19 ore, 20 minute, 19 secunde
De cand e Barbierul acesta PSD-ist ca era un vasnic PD-ist.... Omul are ceva probleme existentiale si totusi a ajuns primar. Mai oameni din Tataranu, voi sunteti normali? Cum de ati ales asa ceva? S-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.