Rezultate probabile ale alegerilor parlamentare din 11.12.2016 în Vrancea
Numărătoarea voturilor a confirmat victoria categorică a PSD la alegerile parlamentare. În Vrancea partidul a obţinut cu circa 10 procente peste media partidului pe ţară, în timp ce PNL a rămas cantonat în aceleaşi procente pe care liberalii le aveau fără PDL, adică puţin peste 20%. Trei partide se bat pentru locul trei în judeţ, USR, ALDE şi PMP, în această ordine, toate cu puţin peste pragul electoral de 5%. Aproape sigur, PSD va avea trei deputaţi şi un senator. PNL va avea sigur un deputat şi, posibil, un senator. Al cincilea mandat de deputat este disputat de cele trei partide care au trecut la limită pragul electoral şi depinde şi de calculele care se fac la nivel naţional. în acest an s-a revenit la votul pe liste şi la împărţirea mandatelor în funcţie de coeficienţii electorali. în Vrancea au votat 40,5% dintre alegători, respectiv 126.720. Coeficientul electoral se calculează prin împărţirea numărul voturilor valabil exprimate la numărul de mandate. Cum la fiecare alegeri sunt voturi care sunt anulate, din diverse motive, este posibil ca numărul voturilor valabile să fie în jurul a 126.000 sau chiar mai puţin. La Camera Deputaţilor sunt cinci mandate repartizate judeţului nostru, ceea ce înseamnă că valoarea coeficientului electoral este puţin peste 25.000. La un scor de 54%, PSD va avea aproape 68.000 de voturi. Dacă le împărţim la coeficientul electoral de 25.000, rezultă că social – democraţii au din prima două mandate de deputaţi şi mai rămane un rest de circa 13.000 de voturi, care intră la redistribuire. Cum numărul voturilor rămase este mare, PSD are toate şansele să mai obţină un mandat de deputat.
Angel Tîlvăr este, din nou, deputat PSD
Aceasta înseamnă că deputaţii PSD de Vrancea vor fi Angel Tîlvăr, Dragoş Bîrlădeanu şi Nicuşor Halici. PNL a obţinut mult mai puţine de voturi la un scor de 21,2%, respectiv în jurul a 26.500. în aceste condiţii, liberalii obţin un mandat de deputat, dar mai răman foarte puţine voturi pentru redistribuire, în jurul a 1000, ceea ce anulează practic şansele pentru un al doilea deputat.
PNL îl va avea deputat, cel mai probabil, pe Ion Ştefan. Al cincilea mandat de deputat este disputat de Virgil Petrea (USR), Maricica Vrabie (ALDE) şi Neagu Murgu (PMP), partide care au depăşit, în această ordine, cu cateva procente pragul de 5%. De remarcat că ALDE a luat un procent mai mic decat la locale, în timp ce USR obţine un scor bun pentru Vrancea.
Ion Ştefan este singurul deputat al PNL
Toma ar putea ieşi senator
Cristian Dumitrescu este neclintit din funcţia de senator PSD
La Senat calculele arată că PSD îl va avea, în continuare, senator pe Cristian Dumitrescu, care pare că vrea să îmbătranească în funcţia de parlamentar.
Cum se face redistribuirea mandatelor
De această dată, coeficientul electoral se obţine prin împărţirea voturilor la numărul mandatelor de senator, adică două, rezultand o cifră în jurul a 63.000. Cum la un scor de 54,84% PSD are aproape 69.000 de voturi, social – democraţii au direct un senator. Al doilea mandat intră la redistribuire, unde PNL se află în avantaj, deoarece are aproape 28.000 de voturi obţinute la Senat şi neutilizate, mai multe decat cele aproximativ 5000 de voturi care răman de la PSD.
Cătălin Toma este nesigur încă pe mandatul de senator
În aceste condiţii, este posibil ca în funcţia de senator să ajungă Cătălin Toma, preşedintele PNL Vrancea, dar acest lucru depinde de rezultatul fina al alegerilor. Pentru PSD rezultatul alegerilor de duminică din Vrancea este foarte bun, cu patru parlamentari din şapte obţinuţi potrivit rezultatelor parţiale publicate pană acum de Biroul Electoral Central. Situaţia nu are cum să se mai înrăutăţească pentru PSD, ci doar să fie şi mai bună decat la ora actuală. Redistribuirea voturilor se face de către Biroul Electoral Central şi depinde de ceea ce se întamplă la nivel naţional şi de voturile neutilizate la nivel de judeţ. Procedura este una complicată şi prevede că BEC însumează, separat pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor, voturile neutilizate şi pe cele inferioare coeficientului electoral de circumscripţie din toate circumscripţiile electorale, pentru fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinand minorităţilor naţionale ce trec pragul; numărul voturilor astfel obţinute de fiecare partid politic, alianţă politică şi alianţă electorală se împarte la 1, 2, 3, 4 etc., făcandu-se atatea operaţii de împărţire cate mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripţiilor electorale; valoarea zecimală a catului obţinut din aceste împărţiri se va trunchia după a 15-a zecimală fără rotunjire; caturile rezultate din împărţire, indiferent de lista din care provin, se clasifică în ordine descrescătoare, pană la concurenţa numărului de mandate neatribuite; cel mai mic dintre aceste caturi constituie coeficientul electoral naţional, pentru senatori şi, separat, pentru deputaţi; fiecărui partid politic, fiecărei alianţe politice sau alianţe electorale i se repartizează atatea mandate de deputaţi sau, după caz, de senatori, de cate ori coeficientul electoral naţional se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianţa politică sau alianţa electorală respectivă, rezultat din însumarea naţională a voturilor neutilizate şi a celor inferioare coeficientului electoral de circumscripţie. Desfăşurarea mandatelor repartizate pe circumscripţii electorale se face de Biroul Electoral Central, după o procedură cel puţin la fel de complicată. Voturile acordate partidelor care nu vor trece pragul electoral se vor împărţi proporţional între partidele care reuşesc să intre în Parlament. Dacă un partid va lua 40% din voturi, acesta va beneficia de acelaşi procent din voturile „pierdute”.
Posibilii parlamentari de Vrancea
Camera Deputaţilor
PSD
Angel Tîlvăr
Dragoş Bîrlădeanu
Nicuşor Halici
PNL
Ion Ştefan
1 mandat USR, ALDE sau PMP
Senat
PSD
Cristian Dumitrescu
PNL
Cătălin Toma posibil
Scorurile obţinute de principalele partide în Vrancea
Camera Deputaţilor
PSD: 54,01%
PNL: 21,20%
USR: 5,57%
ALDE: 5,26%
UDMR: 0,11%
PMP: 5,16%
PRU: 1,73%
Senat
PSD: 54,84%
PNL: 22,29%
USR: 5,37%
ALDE: 4,74%
UDMR: 0,14%
PMP: 5,43%
PRU: 2,17%