Politică

Legea lui Săpunaru nu convine Comisiei Europene

Ionel Sclavone
22 nov 2016 1696 vizualizări
Se cere modificarea articolului care obligă marketurile să vândă 51% produse româneşti

Comisia Europeană a avertizat România că riscă o procedură de infringement, dacă nu schimbă Legea nr 150/2016, supranumită legea lui Săpunaru care prevede ca marile magazine să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești.

 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a făcut publică intenția Comisiei de a sancționa România dacă va insista să promoveze Legea lui Săpunaru în această formă: „Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016, ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă“.

În documentul transmis Guvernului, Comisia Europeană , face referire la articolul potrivit căruia  „comerciantul persoana juridica autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare“.


Deputatul Nini Săpunaru, inițiatorul legii susține că deocamdată nu se pune problema declanșării procedurii de infringement deoarece actul normativ nu este în vigoare: „Este o procedură de preinfringement și nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare. Pentru ca responsabilii europeni să ne sancționeze ar trebui ca această lege să fi produs un prejudiciu.  Or, nu este cazul deoarece legea nu a intrat încă în vigoare iar articolul la care se face referire nu funcționează. Guvernul va trebui să elaboreze normele metodologice care să permită punerea în aplicare, conform cu legislația europeană. Abia după ce legea va produce efecte, Comisia Europeană se va putea pronunța dacă vine în conflict sau nu cu reglementările sale. La momentul respectiv va fi de datoria noastră să-i convingem pe responsabilii europeni că nu facem altceva decât să apărăm interesele producătorilor români“.

Ce este infringementul

Procedura de „infringement“ este o sancțiune declanșată de Comisia Europeană împotriva statelor ce nu își respectă obligațiile comunitare. Aceasta implică sesizarea nerespectării directivelor UE, ajungerea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) sau impunerea unei amenzi. Procedura se aplică în cazul în care statele nu-și adaptează legislația, nu implementează directivele UE sau aplică necorespunzător dispozițiile comunitare. 

Proiectul de lege în dispută a fost inițiat de Nini Săpunaru și modifică Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Modificările au fost aprobate la începutul lunii iunie de Camera Deputaţilor, ca for decisional iar în luna iulie au fost promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Intrarea în vigoare a fost amânată pentru începutul lunii ianuarie 2017, dată până la care Ministerul Agriculturii trebuie să emită normele metodologice de aplicare.(Ionel Sclavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Georgel este chel, acum 2709 zile, 12 ore, 52 minute, 58 secunde
Cu alte cuvinte, Sapunaru nu credea nici el in asa zisa lege. A facut tot circul pentru a marca la capitolul imagine, in ideea ca va mai fi candidatul PNL Vrancea pentru Camera Deputatilor. Dar nu a citeste integral
DE JURE, acum 2709 zile, 19 ore, 44 minute, 35 secunde
"La momentul respectiv va fi de datoria noastră să-i convingem pe responsabilii europeni că nu facem altceva decât să apărăm interesele producătorilor români“. Nu cred ca o astfel de citeste integral
leviathan, acum 2709 zile, 22 ore, 42 minute, 7 secunde
Dinozaurul asta parlamentar ne explica de fapt cum fac ei legi idioate de 27 de ani in Romania: screm o lege in Parlament, dupa care vin normele de aplicare care de cele mai multe ori schimba radical citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.