Politică

Chiriaşii ANL, nemulţumiţi de mărirea chiriilor, vor să înainteze o petiţie Avocatului Poporului

Alexandra TĂTARU
20 nov 2016 4602 vizualizări
Un chiriaş ANL a iniţiat o petiţie cu care va sesiza Avocatul Poporului de încălcarea drepturilor şi libertăţilor u petiţia a fost semnată de peste 150 de chiriaşi nemulţumiţi de triplarea chiriilor în urma adoptării unei Hotărâri de Guvern u Primăria, sesizată verbal, a răspuns că responsabilitatea sa este doar de administrare

Prin petiţia iniţiată de Cătălin Romeo Drăghiea, chiriaş ANL încă din 2002, se reclamă Guvernul României şi Autoritatea Naţională pentru Locuinţe pentru adoptarea  Hotărârii de Guvern nr. 251/2016 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001 apelând la ajutorul Avocatului Poporului. Iniţiatorul petiţiei şi cei peste 150 de semnatari ai acesteia reclamă triplarea chiriilor şi calcularea acesteia în funcţie de venit, ceea ce contravine drepturilor omului şi conduce la discriminare şi încurajarea muncii nefiscalizate. “Această măsură ar reprezenta de fapt o taxă pe muncă şi nu vedem de ce noi, cei care muncim să ne întreţinem familiile, trebuie să plătim mai mult pentru aceleaşi condiţii de trai faţă de alţii care primesc ajutoare de stat”, a spus Cătălin –Romeo Drăghiea, chiriaşul care a luat iniţiativa. 

Cu cât stai mai mult plecat de acasă, cu atât chiria e mai mare

Paradoxal, chiriaşii ANL au luat la cunoştinţă la 1 noiembrie 2016 că vor plăti mai mult, cu cât vor munci mai mult. Chiriaşii consideră că li s-au încălcat drepturile prin această hotărâre şi se opun vehement apelând la Avocatul Poporului. Totodată, ei reclamă baza de calcul plecând de la venitul brut per membru de familie, dar şi calculul chiriei la cursul euro al lunii, fapt care intră în contradicţie cu încasarea salariilor în moneda naţională. Măsura, consideră petiţionarii, este discriminatorie pentru cei cu venituri medii şi mari, încurajând munca la negru şi nedeclararea veniturilor reale."Prin această hotărâre, în calitate de chiriaşi, ni s-au triplat chiriile datorate statului, spre exemplu de la 180 lei la 560 lei, 650 de lei fiind plafonul maxim. Cu cât venitul familiei este mai mare, cu atât creşte cuantumul chiriei. Considerăm că această prevedere încurajează munca la negru pentru a eluda prevederea H.G. Nu suntem de acord cu acest mod de calcul a chiriilor. Consider că este o taxă pusă în plus pe muncă. E discrimatorie H.G. Pentru acelasi apartament, cu aceleasi conditii de trai, cel care are 2 slujbe plăteşte o chirie mult mai mare decât cel care are salariul minim pe economie. Dacă eu muncesc 16 ore pe zi, de ce aş plăti chirie mai mult faţă de un asistat social care nu munceste şi stă acasă?”, şi-a exprimat nemulţumirea iniţiatorul petiţiei. Acesta, precum şi chiriaşii semnatari consideră că oricum se plătesc utilităţile separat şi că diferenţierea se face în mod  firesc la consum. Ce ar putea să demonstreze noile hotărâri nu ar fi decât adăugarea unei taxe pe muncă.

E nedrept să se considere venit până şi alocaţia copilului

Cătălin-Romeo Drăghiea, iniţiatorul petiţiei, consideră că măsura adoptată de guvern este discriminatorie

Dreptul la o locuinţă prin ANL au cei care nu au împlinit vârsta de 36 de ani şi au venituri reduse. Chiar dacă aceştia depăşesc vârsta, au dreptul să locuiască în continuare prin prelungirea contractului de închiriere şi cu chirii duble faţă de cele ale tinerilor care nu au depăşit vârsta. Chiar şi aşa, chiriaşii de peste 36 ani nu ar fi fost nemulumiţi dacă nu s-ar fi schimbat din nou modul de calcul. ”Eu când am închiriat si am depus dosarul la ANL aveam un salariu minim. Oricâte salarii în plus am avea, tot nu ne putem permite să economisim bani pentru cumpărarea locuinţei ANL sau închirierea unui apartament la preţul unuia din oraş.  Stau într-un apartament din 2002 şi am 42 de ani.  Muncesc 16 ore pe zi, am două slujbe. În momentul în care voi plăti 650 lei lei chirie cât e plafonul maxim, mai plătesc 500-600 căldura, plus alte facturi, deci se vor duce vreo 1400 -1500 lei pe întretinere şi chirie. Mai am doi copii în creştere. Abia îmi ajung banii. Ei îmi calculează acum şi alocaţia la venitul brut, acesta fiind un drept al copilului prin naştere. Nu cred că este constituţional”, a mai spus Cătălin Drăghiea.

Cu aceste măsuri, ne consideră locuitori ai capitalei, dar numai la preţuri

Chiriaşii ANL mai spun că preţurile de la Focşani sunt echivalente cu cele din Bucureşti, ceea ce din nou este o discriminare. În primul rând, salariile  celor din Bucureşti sunt de cel puţin două ori mai mari decât cele obţinute de focşăneni, oricât de mult ar munci aceştia. “Puteau să vină cei de la ANL şi să stabilească valoarea chiriei pe mp, nu proporţional cu venitul. Chiar şi valoarea de cumpărare a locuinţei este atât de mare încât, dacă am avea aceşti bani, ne-am cumpăra şi terenul, şi am construi chiar casă cu mai multe camere.  Pe noi ne consideră din «capitala României», însă doar la preţuri”, au mai spus cei care semnează petiţia.

“Primăria nu a găsit o soluţie de sprijin pentru noi”

Primăria a luat act de Hotărărea de Guvern, a supus-o Consiliului Local şi a trimis dispoziţiile de modificare a chiriilor. Chiriaşii spun că Primăria, în calitate de administrator al acestor locuinţe, putea sprijini chiriaşii prin căutarea unor soluţii sau, mai bine, puteau să considere această hotărâre neconstituţională. “Am adresat nemulţumirea celor de la Primărie în mod verbal. Ei ne-au răspuns că sunt administratori, nu factori decizionali. Nu au făcut nimic şi pentru noi. Eu nu am iniţiat această petiţie în calitate de membru a unui partid, ci în calitate de cetăţean simplu, afectat de această hotărâre. Nu are nicio legătură cu implicarea mea politică care este pur si simplu o coincidenţă. Toţi cetăţenii trebuie să aibă atitudine civică şi să-şi apere drepturile”, a precizat Cătălin Drăghiea.

“Ne vom constitui într-o Asociaţie a Chiriaşilor ANL”

Cu cele aproape 150 de semnături strânse, înainte de începerea campaniei electorale, doar de pe strada Ulmului şi Pinului, Cătălin Drăghiea speră să dea motivaţie şi curaj şi celor care locuiesc pe alte străzi în cartierul ANL. De asemenea, pentru ca toate demersurile să aibă succes, iniţiatorul petiţiei va pune bazele Asociaţiei Chiriaşilor ANL imediat după terminarea campaniei electorale, pentru ca aceste demersuri să nu fie interpretate eronat.  “Nu vreau să amestec politicul cu nimic. Mă voi adresa Avocatului Poporului şi sper să se rezolve această situaţie. Ar trebui ca toţi cetăţenii din oraş, indiferent dacă facem sau nu politică, să aibă atitudine, spirit civic, să fie uniţi şi să nu se mai lăse călcaţi în picioare prin orice Hotărâre de Guvern sau Consiliu Local”, a concluzionat Cătălin-Romeo Drăghiea, chiriaş ANL. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
tot anonim, acum 2684 zile, 23 ore, 8 minute, 19 secunde
La Adjud, s-a marit chiria in functie de salariul brut, pentru cei care au varsta peste 35 de ani de anul trecut, despre ce fel de tehnocrati mai e vorba??????
anonim, acum 2685 zile, 10 ore, 15 minute, 10 secunde
Da avem salarii plătite în euro veniturile sunt calculate cel brut adica despre ce vorbim nu este calculat cu ce ramanem in mana calculam si darile la stat luam și alocația la copil (dreptul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.