Politică

Procuratorul Maricel Cosor a mers singur ca martor la DNA Ploieşti

Gabriel Sava
10 nov 2016 4980 vizualizări
Acesta îl cunoscuse pe avocatul Cosmin Vasile, pe care l-a şi angajat într-un dosar pe rolul instanţei de la Pătârlagele u procuratorul vrâncean a mers singur la DNA după ce a auzit de arestările din acest dosar u acesta a afirmat că avocatul i-ar fi spus că a primit patru maşini ”premiu” pentru câştigarea dosarului, dintre care trei ar fi mers către tot atâţia magistraţi

Marţi, la Curtea de Apel Ploieşti a avut loc un nou termen în dosarul în care au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie 12 inculpaţi, printre care se numără şi fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, fostul judecătorul Neculai Toader, de la Judecătoria Pătarlagele, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, iar din Vrancea, fostul şef al  Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) (n.r.- actuala Gardă Forestieră) Focşani, Alexandru Lefter. Instanţa dispusese de la termenul din luna octombrie audierea mai multor martori ai procurorilor anticorupţie din faza de urmărire penală. Unul dintre aceştia a fost chiar procuratorul de la Broşteni, Maricel Cosor.  Alături de Valentin Dan Petrache, Dumitru Buţan, Vasile Marius Feraru, Aniela Georgeta Georgescu Gheorghe, Băcneanu, Camelia Irimia şi Valerica Constantin, procuratorul a fost chemat să dea cu “subsemnatul” cu privire la aspectele pe care le-a denunţat procurorilor DNA. Din proprie iniţiativă, după cum a recunoscut chiar martorul, la una dintre întrebările unuia dintre mulţii avocaţi care îi apără pe cei 12 inculpaţi.

Irimia i l-a recomandat pe avocatul Cosmin Vasile

Ion Irimia, fost angajat al Romsilva şi unul dintre inculpaţii din acest dosar, a fost cel care, conform martorului Maricel Cosor, i l-a recomandat pe avocatul Cosmin Vasile pentru rezolvarea unei probleme privind o retrocedarea pe raza judeţului Buzău. ”În toamna anului 2009, am apelat la familia Irimia pentru nişte hărţi silvice. Îl cunosc pe Irimia din perioada în care lucra la ITRSV Buzău, după care s-a mutat la Focşani. Eu aveam nevoie de un avocat pentru o acţiune pe care urma să o deschid la judecătoria Pătârlagele. Mi l-a recomandat pe avocatul Cosmin Vasile, pentru că lucrase în cadrul Romsilva şi el şi cunoştea situaţia, iar tatăl lui fusese prim procuror la parchetul de la Pătârlagele”, a declarat Maricel Cosor în legătură cu modul în care a cunoscut parte din inculpaţii din acest dosar. După ce a luat legătura cu avocatul Vasile, procuratorul vrâncean a decis să-l angajeze pe acesta, atât pentru acţiunea de la Pătârlagele cât şi pentru un alt dosar pe care Cosor îl avea şi la una dintre instanţele de la Buzău. Pentru că Maricel Cosor avea procese şi la Tg. Mureş şi la Miercurea Ciuc, iar la una dintre instanţe s-a întâlnit cu avocatul pe acre tocmai îl angajase, i-a cerut acestuia fie să-l ajute cu reprezentarea la una dintre cele două instanţe, fie să-i recomande un coleg. Cu ocazia unor drumuri repetate la cele două instanţe, Cosor şi avocatul Vasile au călătorit împreună, ocazie cu care cei doi a discutat mai multe aspecte. Printre ele s-a numărat şi faptul că avocatul i-a spus că îl va reprezenta pe omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, în încercarea acestuia de a obţine cele peste 5000 de hectare de pădure care fac obiectul retrocedării frauduloase din prezentul dosar. Cu aceleaşi ocazii, Cosor s-a oferit să găsească un cumpărător interesat de cele peste 5000 ha, moment în care avocatul i-a spus că Ceteraş are deja cumpărător. Tot Cosor a povestit că, din cauza dosarului de la Pătârlagele pentru Ceteraş, Cosmin Vasile a renunţat să-l mai reprezinte pe procuratorul vrâncean şi i-a recomandat un alt avocat, pe care acesta l-a şi angajat.

Povestiri cu întâlniri conspirative în faţa gării Braşov

Chiar dacă au încetat colaborarea, procuratorul Cosor şi avocatul Vasile au continuat să meargă împreună la instanţele de la Tg Mureş. La două dintre aceste deplasări, drumul celor doi a trecut prin Braşov, acolo unde, conform lui Cosor, în două rânduri, în perioada 2010-2011, avocatul s-a întâlnit cu Ceteraş în faţa gării, unde au discutat despre dosarul retrocedărilor. Cosor a povestit instanţei cum i-ar fi povestit avocatul, iar într-una dintre ocazii chiar a auzit cum Ceteraş i-a cerut lui Vasile să uzeze toate pârghiile şi să facă tot ce trebuie pentru ca dosarul de la Pătârlagele sâ fie finalizat cu o soluţie favorabilă încă din faza de fond. Presiunile lui Ceteraş erau exercitate pentru că, aşa cum a declarat Cosor, afaceristul Ceteraş, avea deja cumpărători pentru terenul de la Buzău.

Cum şi unde au ajuns maşinile BMW premiu din partea lui Ceteraş

Finalul depoziţiei procuratorului vrâncean la termenul de marţi are şi cea mai mare importanţă în aprecierea mărturiei sale. Cosor a povestit că, după ce a finalizat colaborarea cu avocatul Cosmin Vasile, s-a întâlnit la circa un an sau doi cu acesta la una dintre instanţele de la Buzău. ”L-am văzut atunci că a coborât dintr-un BMW X5 alb. L-am întrebat dacă a avansat şi mi-a răspuns că da, iar în momentul când l-am întrebat de maşină, acesta mi-a spus că a fost «premiat» de Ceteraş pentru că a câştigat procesul cu pădurea. Mi-a mai spus că au fost în total patru maşini, care au ajuns la cei care au ajutat la câştigarea procesului. Mi-a spus că este vorba de judecătorul de la Pătârlagele şi alţi doi magistraţi de la Buzău (n.r.- pentru faza de apel a dosarului) însă nu mi-a spus niciun nume”, a declarat Maricel Cosor în faţa instanţei. Deşi avocaţii inculpaţilor au insistat cu diferite întrebări pentru a-l decredibiliza, acesta şi-a menţinut integral şi declaraţiile date în faza de urmărire penală. Legat de motivul pentru care a ajuns ca martor în acest dosar, procuratorul Cosor a spus că, în momentul în care a auzit de reţinerile şi arestările celor mai mulţi dintre inculpaţii din acest dosar, s-a gândit să nu cumva să fi fost interceptat ambiental ”şi să se interpreteze în vreun fel implicarea mea în ceea ce priveşte acele discuţii”, aşa că a mers de bună voie la DNA, unde a declarat aspectele pe care le cunoştea legat de povestea celor peste 5500 ha de pădure. La termenul de marţi a fost prezent la Ploieşti şi Alexandru Lefter, fostul şef al ITRSV, pentru care instanţa a menţinut controlul judiciar, respingând cererea acestuia de revocare a măsurii.

Care a fost ”mercurialul” şpăgilor din acest dosar

Legat de sumele “rulate” de Gheorghe Ceteraş, DNA spune că acesta i-a dat, pentru a redobandi reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5134,29 ha teren vegetaţie forestieră pe raza judeţului Buzău, peste 2,25 milioane euro, după cum urmează:

1.000.000 euro prefectului de Buzău- Beganu Paul în legătură cu îndeplinirea sau urgentarea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv emiterea unei adrese conţinand menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene Buzău, al cărui preşedinte era, urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate cu suprafaţa menţionată şi eliberarea titlului de proprietate

1.000.000 euro lui Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva care a pretins a avea influenţă asupra prefectului Beganu şi asupra altor funcţionari din cadrul regiei menţionate

250.000 euro judecătorului Neculae Toader, preşedinte al Judecătoriei Pătarlagele, care a judecat în cauză


15.000 euro lui Alexandru Lefter, şeful ITRSV Focşani în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei pe T.P. 108.362/2011. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
atentie, acum 2606 zile, 18 ore, 44 minute, 4 secunde
atentie! vi s-a furat articolul! http://www.jurnaluldi.ro/2017/02/un-martor-din-vrancea-l-turnat-la-dna.html
maria, acum 2715 zile, 16 ore, 36 minute
MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAA.!..... asta-i adevarata fata !... are toate ingredientele !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.